Care este diferenta dintre bulbi si tuberculi?

Primavara aduce in atentie notiuni pe care multa lume nu si le-a insusit atat de bine pe cat ar crede. Dovada ca multi, chiar si dintre cei preocupati de gradinarit, confunda deseori bulbii cu tuberculii. Este o grava eroare din punt de vedere botanic si e de dorit ca nimeni sa nu persiste in ea cu stiinta.
Bulbul reprezinta stadiul latent al anumitor plante cu seminte. Este – cum s-ar spune – o planta complete dar in miniatura, cu frunzele si florile amplasate in interior. Bulbii pot fi plantati de la inceputul lunii septembrie pana in luna decembrie, inclusiv!

Lalelele, narcisele, daliile, zambilele si gladiolele sunt doar cateva dintre plantele cu bulbi care incanta vazul si mirosul. Din aceeasi categorie mai fac parte ceapa si usturoiul. Ati observant, probabil ca, lasand cateii de usturoi mai mult timp intr-un loc, acestia dezvolta muguri verzi, dovada ca in interiorul lor lucrurile nu sunt statice.  Daca veti taia o ceapa in doua, veti observa mai bine membranele si “ochii” viitoarelor tulpini, frunze si flori.

Diferenta dintre tuberculi si bulbi rezida in absenta discului bazal de la care se devolta radacinile, si in lipsa tunicii protectoare. Un tubercul nu este o planta completa, ci mai mult o acumulare de nutrient cu muguri la exterior. Principala sa functie este cea de organ care acumuleaza substantele de rezerva glucidice, ce asigura supravietuirea plantei in perioada sezonului rece. Cartoful si dalia sunt plante care se dezvolta din tuberculi. Tuberculii au de cele mai multe ori forma rotunjita si consistenta carnoasa (exemplul cartofului este evocator in aceasta privinta).

Confuzia provine pe de-o parte din faptul ca din mugurii tuberculilor mladite supraterane florire.  Natura a facut sa existe insa si bulbi-tuberculi, plante intermediare care nu se pot incadra intr-o categorie sau alta. Acestea sunt de fapt, tuberculi scurtati, compacti, inveliti intr-un fel de tunici.

I. C.

Articole asemănătoare

 • Iasomie stelata

  Un alt soi de iasomie pe care il puteti alege pentru florile mici, de o nuanta interesanta alb spre crem, in forma de stea (de unde si numele sub care este in general cunoscut) si in special datorita parfumului intens, dulce, foarte puternic, ce pare ca domina totul.

 • Tarile dezvoltate investesc in parcurile naturale

  V-ati intrebat vreodata care este deosebirea dintre un parc natural si o rezervatie naturala? Ca este vorba de un colt din natura stim cu totii, dar de ce “parc” si de ce “rezervatie”?

 • Ce este si cum ajuta pielea untul de shea?

  Untul de shea este un produs cosmetic natural obtinut din nucile arborelui karite (shea). Primii care s-au incredintat de multiplele sale avantaje dermatologice au fost locuitorii continentului negru. Astazi, untul de shea este unul dintre ingredientele cu cea mai buna reputatie in domeniu, fiind folosit pe toate meridianele globului.

 • Ceaiul Oolong, o bautura orientala gustoasa si sanatoasa

  Ceaiul Oolong este o bautura caracteristica Orientului Indepartat care se obtine din frunzele, mugurii si tulpinele de Camellia sinensis. Planta este aceeasi cu cea din care se prepara ceaiul negru si ceaiul verde.

 • Toamna - sezonul conservelor

  Toamna este sinonima cu belsugul fiindca reprezinta sezonul in care cele mai multe dintre fructe si legume ajung la varsta maturitatii.