Care sunt beneficiile produselor ecologice ?

 In ultimele decenii multe persoane au descoperit, au vazut si au simtit beneficiile unei alimentatii sanatoase, organice. Chimicalele artificiale nu intra in discutie cand pomenim de gradinaritul ecologic. Astfel pastram nu doar sanatatea noastra si a plantelor intacta ci si a intregii planete.

Desi stim cat de nocive sunt substantele folosite in industria alimentara din intreaga lume, inca nu putem sa evaluam in ce masura fertilizatorii chimici si insecticidele au afectat pamantul. Alaturi de acestea putem adauga si legumele sau fructele modificate genetic.

In fata acestei incertitudini tot mai multi oameni aleg sa consume alimente organice.

Gradinaritul ecologic si agricultura fara chimicale nu sunt lucruri noi. Daca ne uitam cu cativa ani in urma, descoperim ca acum 60 de ani in urma totul era crescut natural deoarece fertilizatorii chimici si pesticidele produse in laboratoare nu existau.

Astazi, dupa ce industria alimentara a inregistrat o evolutie uluitoare, rata de consum crescand si ea in acelasi timp cu populatia intregului glob, tindem sa credem ca mancarea numita adesea "bio" nu este decat un trend modern insa lucrurile nu stau deloc asa.

Calea de a creste organic legume si fructe, de a produce in acelasi mod carnea de origine animala pe care o consumam nu doar cu ocazia sarbatorilor, a fost aplicata in istorie din timpurile in care s-au plantat primele seminte si pana in cele recente. Daca analizam situatia mai atent ne putem da seama cu usurinta ca "moftul" nu este de fapt mancarea bio ci substantele chimice.

Introducerea pesticidului DDT in agricultura, in perioada anilor 1950, a fost primul pas catre o turnura a opiniei publice. "Primavara Linistita" este o carte scrisa de istoricul Rachel Carson si a fost publicata in 1962. Mentionam aceasta carte deoarece ea a pus bazele unei miscari de mediu care a crescut semnificativ de la data lansarii.

Titlul cartii a venit dupa ce s-a descoperit ca DDT-ul actiona nociv asupra mediului, distrugand in principal coaja oualelor pasarilor calatoare, impiedicand reproducerea acestora. In acelasi timp aceeasi substanta a ucis multe insecte care serveau drept hrana pentru insecte.

Carson a evidentiat in cartea publicata o lume care nu se mai poate bucura de frumusetea cantecelor pasarilor.

In mare parte datorita miscarii ecologice infiintate DDT-ul a ajuns pe lista substantelor interzise in multe tari. La scurt timp dupa interzicere au aparut substante care sa substituie nocivul DDT. Acestea sunt disponibile pentru agricultori insa si pentru micii gradinari care isi doresc sa aiba o gradina de o frumusete impinsa la extrem. De aceasta data nu stim care sunt efectele pe termen lung ale utilizarii lor.

Punand sanatatea pe primul plan, beneficiile gradinaritului organic si cultivarii la scara larga pot depasi nivelul pe care il cunoastem astazi.

In privinta grijii pentru alimentatie este cunoscuta diferenta de preturi dintre produsele bio si celelalte, iar Austria ca si alte tari din Europa sunt recunoscute astazi pentru agricultura ecologica intr-un procent urias.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Fibrele din fructe si legume

    De ce avem nevoie de fibre in alimentatia zilnica si cum ne poate afecta lipsa lor? Oare consumam prea multe sau prea putine fibre in fiecare zi? Si mai ales care sunt cele mai bune surse, care fructe si legume sunt cele recomandate, pentru a nu apela la solutii de la farmacii sau magazine naturiste.

  • Gradina de iarna - oaza de liniste si de verdeata

    Plantele sunt absolut minunate. Ele impodobesc spatiile in care sunt amplasate, redau viata oricarui coltisor, ne linistesc

  • Ingrijirea cactusilor in timpul iernii

    In general cactusii sunt considerati ca fiind plantele care sunt foarte usor de ingrijit, care nu sunt sensibile si care se adapteaza usor

  • Nuferii din gradina noastra

    Nuferii iubesc lumina, locurile calde, deci sursele de apa, lacurile mici amenajate in gradina, care sunt sub razele soarelui cel putin cinci ore pe zi.

  • Cele mai curate tari din Europa

    O echipa de consultanti de mediu din cadrul a doua universitati americane de prestigiu, Yale si Columbia University, au decis sa afle care sunt cele mai curate tari din Europa.


Warning: fopen(cache/65ba0f95aba1f3ddb2f8175a446eb324) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139