Castanea sativa sau castanul tomnatic dulce

 Toamna poate fi scurt caracterizata prin frunze ce isi schimba placut culoarea, fructe si legume pregatite pentru a fi culese, nu in ultimul rand veverite harnice ce isi aduna provizii pentru iarna. Acestea strang indeosebi nuci si castane.

Castanea sativa, castanul dulce dupa numele popular, este usor de recunoscut. Frunzele sale capata la venirea toamnei o culoare aurie, sunt lucioase, au marginile zimtate iar forma fructelor este de multe ori comparata cu aspectul aricilor de mare. Acestea cresc grupate cate trei.

Castanul dulce, cu fructe comestibile si un aspect minunat ce poate inveseli peisajul oricarei gradini, face parte din familia Fagaceae si este originar din sudul Europei si al Asiei Mici.

Inaltimea acestui falnic arbore poate fi de pana la aproximativ 34 de metri si trunchiul, la maturitate, poate atinge un diametru de pana la 6 metri.

Inafara de a decora placut gradina acest arbore ofera materia prima necesara pentru a realiza decoratiuni tomnatice uimitoare. Castanele si coaja in care acestea se dezvolta pot fi un element decorativ placut, menit sa intampine creativ toamna.

In Marea Britanie castanele dulci sunt preparate cu varza de Bruxelles si servesc in perioada sarbatorilor de iarna.

Gustul dulce al fructelor se presupune ca a fost descoperit pentru prima data de romani. Acestia curatau coaja si tocau miezul dupa ce in prealabil il uscau, transformandu-l in faina.

Daca planuiti o mica excursie pe strazile Parisului puteti gusta din fructele castanea sativa ce sunt preparate de localnici coapte sau glazurate cu zahar, devenind un desert delicios sub numele "Marron Glace", servit in restaurante si cofetarii.

Sursa foto

Articole asemănătoare