Ceaiul verde, element esential in pastrarea sanatatii orale

Ceaiul verde se obtine spre deosebire de ceaiul negru, din frunze nefermentate de Camelia sinensis. Efectele benefice ale ceaiului verde au fost cunoscute de milenii, in special in culturile tarilor asiatice. Un vechi proverb chinezesc afirma: “Mai bine privat trei zile de mancare decat una singura de ceai”.

Placerea indusa de gustul ceaiului verde ar putea fi ultimul avantaj in ordinea importantei. Compozitia ceaiului se rezuma in cateva cuvinte la: uleiuri esentiale, teina, tannini catechici, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu si fluor. Toate acestea fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grasimilor si factor de protectie anticancer.

Noi cercetari din domniul nutritiei au sugerat o stransa legatura intre sanatatea orala si ceaiul verde, fundamentata pe factorii activi din bautura. Deoarece controleaza bacteriile si aciditatea din cavitatea bucala, ceaiul verde poate fi un instrument util in prevenirea cariilor.

Desigur, beneficiile sunt cu atat mai diverse cand bautura este ingerata, insa poate fi folositoare si doar pentru clatirea gurii circa 5 minute pe zi. In plus, veti ramane cu un gust placut si o respiratie proaspata. Conform studiilor, ceaiul verde este mai eficient in vederea pastrarii unei respiratii proaspete decat guma de mestecat, menta si chiar patrunjelul proaspat.

Daca utilizati ceaiul verde pentru a scapa de respiratia urat mirositoare, evitati sa folositi zaharul pe post de indulcitor fiindca alimenteaza bacteriile din gura. Un subtituent eficient este mierea de albine. 

Puterile antiinflamatorii ale ceaiului verde sunt reflectate de implicarea acestuia in prevenirea si controlul bolilor gingivale. Un studiu efectuat in Japonia pe un esantion de 1000 de subiecti a demonstrat ca cei care bausera ceai verde cu regularitate aveau gingii mai santoase decat cei din alimentatia carora lipsise ceaiul.

Antioxidantii ceaiului verde protejeaza celulele din organism si previn dezvoltarea tumorilor canceroase. Extractele de ceai verde consumate de pacienti cu leziuni bucale precanceroase au dus, intr-un studiu realizat in America, la incetinirea dezvoltarii cancerului. 

Precautii! Un consum mai mare de 5 cani pe zi de ceai verde este nerecomandat. Efectele nefaste ale consumului in exces de ceai verde sunt determintate in principal de trei factori: continutul de cafeina, prezenta aluminiului si efectele polifenolilor asupra biodisponibilitatii fierului.  

Sursa foto: wikimedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Limonada cu ceai verde si miere

    Daca mierea este indulcitorul recomandat pentru cei care vor o alternativa sanatoasa la deja banalul zahar, ceaiul verde este plin de anti-oxidanti, ajuta la mentinerea echilibrului imunitar si chiar in timp ne mentine mai tineri si in forma. Asa ca o combinatie intre dulceata mierii, gustul putin astringent al ceaiului verde si lamaia cu multa vitamina C nu poate fi decat castigatoare. O limonada sanatoasa si mai ales delicioasa, cu sau fara gheata.

  • Cocktail fara alcool cu mango si ceai verde

    Aduse impreuna in acelasi pahar inalt, cu putina gheata, sucul de mango si ceaiul verde fara zahar se completeaza si se scot in evidenta reciproc neasteptat de bine. O bautura fara alcool pentru zilele in care avem nevoie de putina energie. Sau pentru o mica petrecere in timpul zilei, la serviciu.

  • Ne poate dauna excesul de ceai verde?

    Indiferent ca este savurat mai des sau mai rar, din placere sau pentru anumite beneficii cunoscute, ceaiul verde are multe de oferit. Intre puterile sale multiple, functia de stimulare a metabolismului si capacitatea de prevenire a racelii ocupa un loc central.

  • Prevenirea si salvarea plantelor udate in exces

    Cu toate ca apa constituie un element esential pentru ca plantele dumneavoastra sa creasca si sa supravietuiasca, excesul si in aceasta privinta le poate cauza multe probleme.

  • Ceaiul verde si sucul de fructe ne scapa de bolile cardiace

    Ceaiul verde este recomandat de specialisti, fiind considerat foarte benefic pentru sanatate si totodata un bun tratament pentru dureri de cap si depresie, datorita proprietatilor sale antioxidante.