Craitele, plante multicolore de toamna


In sezonul rece, craitele constituie cea mai populara sursa de culoare din gradinile noastre.  Intalnite in nuante de galben, rosu si portocaliu, acestea se intalnesc mai ales in gradinile din zonele rurale, unde formeaza borduri atractive.    

La ora actuala sunt cunoscute peste 30 de specii de craite. Cele mai des intalnite sunt "Tagetes erecta". Craita are o crestere viguroasa, o tulpina inalta de 50-100 cm, ramificata in partea superioara, frunze de culoare verde inchis, si flori mari, ce infloresc din iulie pana in octombrie. Chiar daca au o infatisare delicata, aceste plante emana un miros intepator, ce are menirea sa tina departe parazitii.

Florile speciei Tagetes erecta sunt numite in Mexic „Florile mortii“ si sunt folosite in fiecare an pe 2 noiembrie, cu ocazie celebrarii Zilei Mortilor.

Craitele nu solicita  conditii deosebite pentru o dezvoltare optima. Ele cresc in soluri obisnuite de gradina, dar bine drenate. Udarea pe timp secetos se recomanda a fi facuta moderat. Pentru obtinerea florilor mai de timpuriu, este recomandata insamantarea in ladite sau chiar direct in ghivece, in luna martie.

Cel mai bine le prieste o pozitionare insorita, dar si in conditii de semiumbra, inflorirea poate decurge multumitor. Pentru plantarea pe balcone si terase sint indicate speciile cu port mai redus.

Craitele se cultiva prin intermediul semintelor care se planteaza in sera cu 5 saptamani inainte de transplantarea in gradina. In aceasta  perioada solul se mentine umed pentru stimularea incoltirii semintelor, iar germinarea se va face in cel mult 15 zile, la o temperatura optima de 23 de grade Celsius.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

 • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

  In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

 • Crizantema, podoaba teraselor de toamna

  Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele,

 • Retete de toamna. Salata de spanac si branza cu mucegai albastru

  Daca doriti sa incercati o salata de toamna cu gust special, potrivita in orice moment si la orice aperitiv, va propunem urmatoarea reteta cu spanac si branza cu mucegai albastru.

 • Brandusa de toamna

  Printre plantele care infloresc in vreme ce altele sfarsesc din cauza frigului si a zilelor tot mai scurte se numara si brandusa de toamna (Colchicum autumnale).

 • Sfaturi pentru lunile de toamna

  In timpul lunilor de toamna trebuie sa aveti grija sa respectati cativa pasi simpli pentru a avea o gradina sanatoasa si curata la primavara. Florile va vor multumi pentru grija pe care le-o purtati inflorind placut.