Crinii Purple Prince

Varietate cu flori de mari dimensiuni, cu un parfum dulce si puternic, Purple Prince este un crin ce poate atinge la maturitate pana la doi metri inaltime (daca are suficient soare si un sol fertil), dar si un colorit aparte, un purpuriu intens cu note mai inchise, nuanta eleganta si incarcata de rafinament. Mai putin intalnit in gradini dar foarte apreciat de cunoscatori, este un soi de crin gigant ce are si alte avantaje deloc neglijabile: este rezistent la geruri si perioade de canicula, la boli si daunatori, iar cu ingrijiri minime va veti bucura multa vreme de acest sortiment. Este perfect atat pentru gradini mai mici sau mai mari cat si pentru parcuri, spatii verzi, buchete pentru ocazii deosebite sau aranjamente florale speciale. 
 
Pentru ca viitorii crini sa se dezvolte repede si sa fie longevivi alegeti un loc din gradina unde sa aiba cat mai mult soare (tolereaza si un regim de semi-umbra, dar florile nu vor fi la fel de frumoase), iar pamantul sa fie fertil, cu drenare buna, locul ferit de curentii reci de aer. Se pot planta solitar, dar este preferabil sa grupati mai multi crini pe o singura suprafata, lasand macar un metru intre ei. Inflorescentele crinului Purple Prince sunt neasteptat de mari (15-20 de cm in diametru), in forma de cupe, cu un colorit intens, in tonuri inchise, parfumul este cel specific pentru crini dar cu note mai dulci, dominatoare. Un alt avantaj al soiului este ca nu are polen, fiind asadar recomandat si persoanelor alergice. Se va planta de la jumatatea primaverii pana la inceputul verii, neaparat dupa ce temperaturile nocturne depasesc cinci grade Celsius. Se uda periodic in special in prima perioada cu o cantitate moderata de apa. Contrastul dintre cromatica florilor si frunzele lungi, lucioase, de un verde inchis, rezistenta naturala la clima rece si in special frumusetea soiului fac din Purple Prince o alegere perfecta atat pentru gradinarii cu experienta, cat si pentru cei care isi doresc sa planteze primul lor crin.

Foto: jparkers.co.uk

Articole asemănătoare

 • Laleaua Salmon Prince

  Varietate mai rar intalnita de lalea, Salmon Prince este o varietate de lalea cu inflorescente mari, rezistente, in forma de cupa, pe suprafata carora veti intalnit mai multe culori, de la roz deschis la portocaliu sau galben, in nuante pastelate cu un impact vizual deosebit.

 • Crinii asiatici Lollypop

  Lollypop este un soi de crin asiatic usor de plantat si de intretinut, cu buna rezistenta in timp, flori mari si parfumate, ideal atat pentru gradinarii cu experienta cat si pentru cei care fac primii pasi in acest domeniu.

 • Weigela Red Prince

  Cu rezistenta naturala crescuta la boli si daunatori, acesta este un arbust ornamental cu flori mari, de un rosu deschis, parfum foarte placut, usor de plantat si intretinut.

 • Crinii orientali Stargazer

  Soi hibrid de crin oriental cu inflorescente mari si parfum intens, dulce, Stargazer a fost creat in anii 70 si de atunci este una dintre varietatile de crini preferate de cunoscatori pentru ca este usor de plantat si intretinut, rezista bine la boli sau daunatori (daca au soare si suficienta apa), iar florile sunt perfecte pentru vaze si aranjamente florale

 • Trandafirii Big Purple

  Un trandafir cu un colorit mai putin intalnit, un purpuriu deschis spre mov (veti intalni si exemplare cu note cromatice roz), Big Purple este o varietate pe care unii pasionati o adora tocmai datorita nuantei mai putin intalnite, in vreme ce altii nu sunt deloc incantati de el si prefera tradafirii clasici rosii, galbeni sau albi.