Gradinamea.ro Homepage Adauga la favorite Seteaza homepage
Demo magazin virtual Publicitate:

Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Cultura tomatelor

varza, rasaduri, fructe, hectar, plante, varza de toamna, plante de apa, plante urcatoare, varza planta, ghivece plastic, plante de toamna, fertilizarea terenului, spalieri, castraveti, varza cultura

 

Tomatele ocupa primul loc printre culturile ce se practica in solarii si chiar in rasadnite.
In felul acesta se pot obtine productii mai timpurii cu 2 - 3 saptamani, comparativ cu cultura timpurie in camp deschis. La cultura in solarii, cand urmeaza dupa castraveti, fasole urcatoare, varza, pepeni galbeni, etc, este bine sa se faca dezinfectia chimica a solului.

Pregatirea terenului se incepe de toamna si consta din defrisarea atenta a culturii anterioare, fertilizarea pamantului, mobilizarea adanca a solului la adancimea de 28 - 30 cm cu MSS 1,4 sau pe suprafete mai mici cu cazmaua.

In timpul iernii se repara scheletul solariilor prin inlocuirea stalpilor deteriorati, a arcurilor deformate, a sarmelor rupte sau a sipcilor din lemn, in functie de tipul constructiv.
La inceputul lunii martie se acopera solariile cu folie de polietilena cu o grosime de minim 0,15 mm. Acoperirea are ca scop grabirea vegetatiei culturilor anticipate si incalzirea solului.
Dupa aceea urmeaza fertilizarea de primavara cu circa 200 kg/ha azotat de amoniu, se incorporeaza acesta in sol prin frezare si se aplica erbicidele specifice pentru combaterea buruienilor.

Rasadurile se produc in sere sau in rasadnite cu incalzire biologica. Se folosesc circa 250 g seminte pentru 1 hectar, din hibrizii timpurii. Semanatul se face in ladite in ultima decada a lunii ianuarie. La 8 - 10 zile de la rasarire se face repicatul in ghivece din plastic, cu diametrul in partea superioara de 8 cm, sau in cuburi nutritive cu latura de 7 cm. Se aplica intregul complex al lucrarilor de ingrijire, astfel incat in jurul datei de 20 martie rasadurile sa fie gata de plantare.

Plantarea se face incepand cu data de 20 martie in zonele mai sudice, iar in cele nordice se continua pana la 5 aprilie. Desigur, datele de plantare se coreleaza cu conditiile concrete de temperatura din primavara respectiva. Intre randuri se lasa 70 cm, iar intre plante pe rand 30 cm, pentru un ciclu scurt si 35 cm pentru unul lung. Tomatele se pot planta mai adanc, ele emitand radacini adventive.

Lucrarile de ingrijire constau din dirijarea factorilor de vegetatie, intretinerea solului si conducerea plantelor. Dupa plantare se uda local fiecare planta, cu circa 0,5 l apa pentru a nu se raci solul. Irigarea se face pe brazde prin aspersiune sau prin picurare, in mod repetat, la interval de 5 - 7 zile, cu norme de udare de 250 - 400 m/ha. Pentru mentinerea unei temperaturi mai ridicate, solariile se tin inchise, aerisirea efectuandu-se numai dupa ora 10. In jurul orei 16, solariile se inchid.

Sustinerea plantelor se face pe spalieri de sarma sau pe suprafete mai mici, cu araci. Copilitul se aplica saptamanal si se efectueaza radical. Frunzele imbatranite de la baza se rup si se indeparteaza. Carnitul se face dupa 3 - 5 inflorescente pentru ciclul scurt si dupa 7 - 8 inflorescente pentru ciclul prelungit. Se aplica tratamente fitosanitare in mod periodic pentru combaterea bolilor si a daunatorilor.

Pentru cei care nu au solarii, se poate obtine o productie mai timpurie prin acoperirea tomatelor cu tunele joase. Rasadurile se planteaza in jurul datei de 10 - 15 aprilie, se acopera cate 2 randuri cu arcuri din lemn, fier beton ori plastic, peste care se asaza folie de polietilena de 0,05 mm grosime. In zilele calduroase se face aerisirea. Protejarea dureaza circa 3 saptamani, dupa care tunelele se desfiinteaza.

Dupa scoaterea rasadurilor din rasadnite, se completeaza amestecul de pamant pana la grosimea de 20 - 22 cm, se planteaza rasaduri repicate la 50 / 25 cm, se aplica lucrari obisnuite de ingrijire, inclusiv inaltarea tocurilor, carnirea se face dupa 2 - 3 inflorescente. In felul acesta se pot obtine 4 - 5 kg fructe/m2, iar rasadnitele sunt utilizate in mod eficient.

Alte articole

Timisoara doreste sa devina Capitala Verde a Romaniei
In orice oras din lume spatiile verzi sunt parte componenta a vietii economice si sociale, reflectand prin existenta lor nivelul de trai, gradul de cultura si de civilizatie a locuitorilor.
Maslinul
Maslinul este una din cele mai vechi plante de cultura. Pomisorii tinuti in ghiveci se bucura si radiaza de sanatate daca vara sunt tinuti in aer liber. Despre aceste plante se vorbeste
Ciocolata sanatoasa - mit sau realitate?
Au trecut ani buni de la obtinerea primei tablete de ciocolata cu lapte in anul 1875. Elvetianul Daniel Peters, cel caruia ii datoram existenta deliciosului preparat a desavarsit munca inceputa cu milenii in urma de poporul aztec, ce cunostea cultura arborelui de cacao.
Test: Cultura culinara
Omul nu traieste doar cu paine, iar mesele servite zilnic nu reprezinta doar o necesitate fiziologica, ci mai mult decat atat expresia unei culturi si a unui mod de viata. Ce conostiinte aveti despre cultura culinara din celelalte colturi ale lumii?
Galbenelele - un remediu natural stravechi
Galbenelele sunt plante de cultura anuala intalnite frecvent pe tot teritoriul Romaniei ce sunt caracterizate de un miros puternic balsamic si de multiple proprietati curative.