Cum se recolteaza plantele medicinale

papadieFoarte apreciate pentru efectele lor benefice, plantele utilizate in tratamentele naturiste ale unor afectiuni pot fi recoltate chiar de noi, daca stim sa respectam cateva reguli simple. In primul rand, trebuie sa cunoastem foarte bine specia pe care o cautam, atat din punct de vedere al aspectului sau cat si ca areal de raspandire. Exista plante care traiesc pe camp, altele care traiesc in paduri, pe pasuni si fanete, pe stancarii, etc.

 

Trebuie sa cunoastem si partea din planta care se foloseste pentru obtinerea preparatelor pe care le vom utiliza: ceaiuri, decocturi, extracte

 

Exista perioade optime pentru recoltarea acetor parti din plante, atunci cand continutul lor in ingredienti activi este maxim.

 

  • Radacinile se recolteaza toamna dupa caderea frunzelor sau primavara, dupa dezghet.
  • Tulpinile, frunzele si florile se recolteaza in perioada infloririi. Exista unele plante de la care frunzele se recolteaza in primele stadii de dezvoltare, imediat dupa aparitie (Exemplu: papadia)
  • Scoarta se recolteaza primavara imediat cu plecarea in vegetatie a copacului
  • Mugurii se recolteaza de asemenea tot primavara, cand sunt suficient de bine dezvoltati
  •  

    Daca in cazul frunzelor si florilor pentru recoltare se alege o dimineata de zi senina, insorita, dupa ce s-a evaporat roua, pentru recoltarea fructelor sau semintelor sunt potrivite zilele innorate si racoroase

     

    Uscarea plantelor medicinale se face imediat dupa recoltare si ea trebuie facuta in spatii aerisite si curate. Se va evita aparitia de mucegaiuri sau diferiti alti contaminanti prin asezarea plantelor in straturi subtiri pe panza, nu pe material plastic. Dupa uscare, ele se pastreaza in saculeti de panza sau pungi de hartie.

     

    Depozitarea plantelor medicinale se face in incaperi racoroase, uscate, ferite de razele soarelui. Este bine ca pe fiecare saculet sau punga sa scriem tipul plantei si anul recoltarii.

    Dragos Serban

    10.10.2006

    Articole asemănătoare

    • Cretusca in medicina naturista

      Cretusca este o planta medicinala cunoscuta in popor si ca barba popii, barba caprei sau pepenea, de la care se recolteaza partile aeriene pentru tratarea mai multor afectiuni acute si cronice.

    • Plante medicinale care se recolteaza in august

      Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

    • Plantele medicinale si osteoporoza

      Osteoporoza mai este numita "boala oaselor fragile" fiindca determina o pierdere accentuata de masa osoasa, de pana la 30-40%.

    • Remedii naturale necunoscute impotriva obezitatii - orzul si lucerna

      Din multitudinea de plante care se gasesc la noi in tara o pondere destul de mare o au plantele medicinale. Aproape orice buruiana folosita in contextul potrivit poate avea efecte benefice asupra organismului ducand la redobandirea sanatatii fizice si psihice.

    • Plantele medicinale necesare in orice locuinta

      Exista plante medicinale pentru absolut orice afectiune a corpului, insa in caz de imbolnaviri serioase nu acestea ar trebui sa fie primul mijloc la care recurgem, ci sa ne adresam numaidecat medicului.


    Warning: fopen(cache/ec902c12ac64315363317fea2a912dc5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139