DATURA

DATURA

CIUMAFAIE


Datorita originii sale tropicale-America tropicala - se dezvolta bine intr-o sera sau pe o veranda. Planta se manevreaza cu deosebita atentie pentru ca seva sa contine un alcaloid foarte toxic. Infloreste din iunie si pana in august, florile avand nuante delicate de la alb la roz si de la galben la portocaliu.

Cultivare: Genul datura are nevoie de un mediu cald sub actiunea directa a razelor solare. Vara se uda la fiecare doua zile, in perioada de vegetatie adaugand odata la doua saptamani un ingrasamant lichid la apa de udat. Din septembrie pana in aprilie se raresc udarile. Tot in septembrie este indicat sa se ajusteze ramurile plantei. Toamna si iarna planta trebuie protejata de temperaturi scazute.

Reproducere: Se inmulteste prin butasi semilemnosi cu lungimea de 15-18 cm obtinuti in luna mai. Se unge locul taieturii cu rizogeni si se planteaza intr-un compos alcatuit din turba si nisip in parti egale. Se pastreaza la umbra, dar intr-un loc cald, la o temperatura de aptox. 24 0C si se mentine pamantul umed pana la aparitia radacinilor.

Pericole: In lunile mai calde planta poate fi afectata de Coccinella fainoasa, cand trebuie tratata cu uleiuri albe activate cu esteri fosforici, in perioada de iarna cand planta nu are frunze.

Specii si soiuri: Datura chlorantha are flori galbene cu parfum delicat.
Datura mollis, originara din Ecuador, infloreste in nuante de la roz-pal la roz-roscat.
Datura sanguinea are flori de culaore alba cu nuante de galben-portocaliu, pe partea interna a corolei.
Datura suaveolens are flori albe striate cu verde. 
 

Articole asemănătoare

  • Plante cu inflorire de sezon

    Cu siguranta cei care detin in proprietate o gradina, oricat de mica, se bucura multe luni din an de beneficiile unei oaze de verdeata. E foarte adevarat ca trebuie sa si depuna ceva eforturi pentru a se bucura de o gradina frumoasa.

  • Laurul

    Laurul este o planta ierbacee, anuala, inalta pana la 150 cm, cu o tulpina dreapta, cilindrica, verde, glabra, ce se ramnifica formand o coroana asemanatoare unui copacel. Frunzele au un petiol lung, sunt asezate altern, ascutite la varf, cu dinti rari, iar intre dinti prezentand niste scobituri (sinusuri). Intreaga planta are un miros neplacut. Florile sunt albe cu 5 petale unite intre ele, de forma unei palnii inconjurate de un caliciu umflat, terminat cu 5 dinti. Fructul este o capsula mare, acoperita cu ghimpi, asemanator fructului de castan salbatic. La maturitate se deschide prin 4 despartituri, lasand sa cada numeroase seminte negre. Infloreste din iunie pana in septembrie. Creste prin locuri necultivate, mai ales la marginea satelor, pe terenuri unde au fost depozitate gunoaie. ...


Warning: fopen(cache/f542cca7bc11fc6598e06d7421bad77b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139