De ce primim martisor de 1 martie?


Una dintre legendele romanesti spune ca in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observant cum, intr-o tufa de porumbari, de sub stratul de zapada, se straduia sa rasara un ghiocel.

Vrand sa-l ajute, incepu a da zapada la o parte si a rupe ramurile spinoase. Iarna, vazand aceasta, s-a infuriat si a chemat vantul si gerul sa distruga floarea. Ghiocelul a inghetat indata. Primava a acoperit apoi ghiocelul cu mainile ei, dar s-a intepat intr-un maracine. Din degetul ranit s-a prelins o picatura de sange care, picand peste floare, i-a redat acesteia viata. Astfel, Primavara a biruit Iarna, iar de atunci culorile martisorului simbolizeaza sangele ei rosu pe zapada alba. 

Martisorul este perceput in zinele noastre ca un mic obiect de podoaba legat cu fire in cele doua culori, insa la fel de bine poate fi considerat orice cadou sau gest care ar putea aduce bucurie persoanelor dragi. Femeile si fetele primesc martisoare pe care trebuie sa le poarte pe durata lunii martie, ca semn al venirii primaverii. Dupa aceasta, martisorul este prins de ramurile unui pom fructifer, ca sa aduca rod si belsug in gospodariile oamenilor.

Se considera ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce agata martisoul de crenguta, aceasta se va indeplini numaidecat. Asa se face ca pe la inceputul lunii aprilie, o mare parte din satele Romaniei si Moldovei sunt impodobite cu martisoare.

Trecand de la legende la lumea reala, descoperirile arheologice demonstreaza ca prima zi a primaverii s-a celebrat inca de acum 8000 de ani. Pe vremea dacilor, martisoarele constau in pietricele colorate in alb si rosu insirate pe o ata, fie o moneda legata cu fire subtiri de lana, albe si negre sau rosii. Simbolurile primaverii erau confectionate pe parcursul iernii, urmand sa se poarte dupa 1 martie.

In localitatile transilvanene exista obiceiul ca martisoarele sa fie atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se pot speria duhurile rele. In judetul Bihor oamenii cred ca daca se spala cu apa de ploaie cazuta pe 1 martie, devin mai frumosi si mai sanatosi.

Sursa foto: hotelalpin.ro

 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Primavara astonomica incepe astazi!

    Daca ziua de 1 martie marcheaza prin traditie trecerea de la iarna la primavara, in calendarul popular, aceea in care se produce echinoctiul de primavara semnaleaza oficial, din punct de vedere astronomic, tranzitia la noul anotimp.

  • Rulada Pavlova pentru ziua de 8 martie

    Rulada Pavlova este o reteta perfecta pentru sarbatori si zile speciale. Gradul redus de dificultate si gustul ademenitor fac din ea candidata perfecta pentru ziua de 8 martie.

  • Traditii de Dragobete. Plante pentru dragoste si sanatate

    Sarbatoarea romaneasca a dragostei din 24 februarie, Dragobetele, nu este o mostenire la fel de veche precum obiceiurile de iarna.

  • Ziua Mondiala a Pasarilor

    Ziua de 1 Aprilie a fiecarui an este marcata de sarbatorirea pasarilor. In Romania, aceasta reprezinta o traditie inca din perioada interbelica, dar care a fost reinviata in anul 1993, traditie ce subliniaza importanta pasarilor ca indicator al sanatatii ecosistemelor.

  • Bamele au nevoie de multa lumina

    Cand cultivam bame in gradina vom avea grija sa alegem o parcela in plin soare. In luna mai, spre sfarsit, se semana semintele pe brazde inaltate, de 1 metru inaltime. Vom lasa intre randuri o distanta de 70 cm, iar intre plante 20-25 cm. Pe masura ce se dezvolta se uda periodic si se indeparteaza buruienile


Warning: fopen(cache/2c6887c6276b61777e8c4be4e50d570c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139