De ce primim martisor de 1 martie?


Una dintre legendele romanesti spune ca in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observant cum, intr-o tufa de porumbari, de sub stratul de zapada, se straduia sa rasara un ghiocel.

Vrand sa-l ajute, incepu a da zapada la o parte si a rupe ramurile spinoase. Iarna, vazand aceasta, s-a infuriat si a chemat vantul si gerul sa distruga floarea. Ghiocelul a inghetat indata. Primava a acoperit apoi ghiocelul cu mainile ei, dar s-a intepat intr-un maracine. Din degetul ranit s-a prelins o picatura de sange care, picand peste floare, i-a redat acesteia viata. Astfel, Primavara a biruit Iarna, iar de atunci culorile martisorului simbolizeaza sangele ei rosu pe zapada alba. 

Martisorul este perceput in zinele noastre ca un mic obiect de podoaba legat cu fire in cele doua culori, insa la fel de bine poate fi considerat orice cadou sau gest care ar putea aduce bucurie persoanelor dragi. Femeile si fetele primesc martisoare pe care trebuie sa le poarte pe durata lunii martie, ca semn al venirii primaverii. Dupa aceasta, martisorul este prins de ramurile unui pom fructifer, ca sa aduca rod si belsug in gospodariile oamenilor.

Se considera ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce agata martisoul de crenguta, aceasta se va indeplini numaidecat. Asa se face ca pe la inceputul lunii aprilie, o mare parte din satele Romaniei si Moldovei sunt impodobite cu martisoare.

Trecand de la legende la lumea reala, descoperirile arheologice demonstreaza ca prima zi a primaverii s-a celebrat inca de acum 8000 de ani. Pe vremea dacilor, martisoarele constau in pietricele colorate in alb si rosu insirate pe o ata, fie o moneda legata cu fire subtiri de lana, albe si negre sau rosii. Simbolurile primaverii erau confectionate pe parcursul iernii, urmand sa se poarte dupa 1 martie.

In localitatile transilvanene exista obiceiul ca martisoarele sa fie atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se pot speria duhurile rele. In judetul Bihor oamenii cred ca daca se spala cu apa de ploaie cazuta pe 1 martie, devin mai frumosi si mai sanatosi.

Sursa foto: hotelalpin.ro

 

I. C.

Articole asemănătoare

 • Primavara astonomica incepe astazi!

  Daca ziua de 1 martie marcheaza prin traditie trecerea de la iarna la primavara, in calendarul popular, aceea in care se produce echinoctiul de primavara semnaleaza oficial, din punct de vedere astronomic, tranzitia la noul anotimp.

 • Avantajele alimentatiei pe baza de produse picante

  Prin caracteristica sa de baza, gustul, mancarea picanta are ceva ce ii intriga pe specialisti. Din moment ce produce un grad uneori sporit de disconfort sau durere, de ce o pastram de secole sau milenii in dieta?

 • Masti pentru sezonul rece. Masca de fata cu fulgi de ovaz si miere

  O masca cosmetica preparata chiar de dumneavoastra la domiciliu pentru sezonul rece este indicata a se utiliza pentru protectia si ingrijirea pielii in timpul iernii. Va propunem sa incercati masca de fata cu fulgi de ovaz si miere de albine.

 • Ciorba de macrou cu bors de casa si rozmarin

  O ciorba numai buna pentru masa de dupa-amiaza, pe care sa o serviti alaturi de invitatii dumneavoastra, este ciorba de macrou cu bors de casa si rozmarin.

 • Desert de banane cu sos de afine si miere

  Un desert apetisant cu fructe nu il puteti refuza, mai ales daca este pregatit de o persoana draga. Asadar va invitam sa gustati din desertul de banane cu sos de afine si miere.