Din lumea florilor

Cea mai veche floare, dupa cum a fost numita de cercetatori, a fost un exemplar de Archaefructus sinensis, descoperit in 2002 in China, fosila ce avea o vechime estimata la 125 de milioane de ani. 
 
Margaretele sunt flori frumoase, usor de crescut, surprinzator de rezistente la pesticide si daunatori, si pot rezista pe soluri si in conditii care ar distruge usor alte plante mult mai sensibile. Dar tocmai aceasta rezistenta le poate transforma intr-o problema pentru o gradina mai mica, \"cotropind\" aproape alte specii si dovedindu-se greu de indepartat. 
 
Banala papadie este o planta medicinala pe nedrept ignorata, pentru ca ascunde nenumarate surprize: florile si frunzele sale au cantitati apreciabile de fier, potasiu, calciu, vitamina A si C. Consumata ca ceai, tinctura, sirop, in salate, papadia este 
 
Potrivit gurmanzilor si bucatarilor cu experienta bulbii de lalele pot substitui ceapa in majoritatea retetelor, si nu putini sunt cei care sustin ca gustul va fi mult mai fin, mai intens si mai rafinat. Desi sa folosesti in bucatarie o floare ce a provocat o adevarata nebunie si ruina multor negustori in Olanda veacului al XVII-lea pare putin exagerat. Pacat ca o lalea inflorita traieste atat de putin, doar trei pana la sapte zile.  
 
\"\"Floarea-soarelui nu este doar o planta frumoasa - doar cateva fire vor face dintr-o gradina un loc plin de culoare si stralucire - dar si deosebit de utila, si nu doar datorita semintelor. Floarea-soarelui poata sa extraga din sol substantele toxice, otravitoare, ajutand astfel si alte viitoare culturi. 
 
Angelica (Angelica archangelica) este o planta ierboasa ce poate atinge pana la doi metri inaltime, folosita adesea ca planta medicinala pentru proprietatile sale curative. In trecut si in special in Evul Mediu era considerata in Europa Occidentala un adevarat panaceu universal, fiind considerata utila in tratarea celor mai grave boli, dar era folosita pentru alungarea duhurilor rele. 
 
Numele daliei ar proveni de la un botanist suedez din secolul al XVIII-lea, Anders Dahl. 
 
Bambusul infloreste o data la cativa ani, si toate exemplarele aceleiasi varietati va inflori exact in aceeasi perioada. 

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare