Din lumea plantelor

1. Pana in prezent cercetatorii au identificat peste 80 000 de specii de plante comestibile, chiar daca unele dintre ele sunt foarte putin cunoscute sau cresc in zone departe de asezarile omenesti. Chiar si asa undeva exista unele varietati si gusturi pe care prea putini vor avea ocazia sa le incerce prea curand. Totalul este enorm daca tinem cont de faptul ca statistic aproximativ 90 la suta din alimentatia noastra provine din 30 de specii, cel mai des folosite.
 
2. Exista aproximativ 298 000 de specii de plante in toata lumea, insa mai bine de 60 la suta dintre acestea sunt amenintate cu disparitia. 
 
3. Biologul Daniel Chamovitz sustine ca potrivit cercetarilor sale plantele nu aud, dar pot sa simta, sa vada, pot sa simta mirosuri mai mult sau mai putin placute si chiar au o forma de memorie.  
 
4. Ginkgo biloba este una dintre cele mai vechi specii de copaci - peste 250 de milioane de ani - si a fost utilizat de milenii in medicina traditionala, continuand si astazi sa se bucure de la fel de multa popularitate. Este sedativ, are efect antifungic si dezinfectant, antiinflamator, regleaza sistemul imunitar si este folosit in tratamente cosmetice sau de vindecare a tegumentelor si in fabricarea de sapunuri artizanale de lux. 
 
5. Pentru mai bine de 170 000 de creioane obisnuite avem nevoie de un copac de dimensiuni medii. 
 
6. Potrivit istoricilor orezul a fost cultivat prima data cu peste 15 000 de ani in urma pe teritoriul de astazi al Coreei de Sud. 
 
7. Mai bine de trei sferturi din plantele pe care le gasim in Noua Zeelanda pot fi intalnite doar aici. 
 
8. Daca astazi bilele de bowling sunt fabricate din plastic, diferite rasini, poliuretan, in trecut erau facute din lemnul unui arbore din America tropicala, Lignum vitae. Astazi adevarate piese de colectie, foarte cautate de pasionati, si unele exemplare in buna stare pot sa ajunga la preturi apreciabile. 
 
9. Nu este doar un mit. In cadrul unor experimente s-a constatat ca plantele vor creste mai repede daca "asculta" muzica clasica in fiecare zi.

Articole asemănătoare

 • Recorduri Guiness din lumea plantelor

  Cel mai greu pepene: a avut nu mai putin de 159 de kilograme si a fost "opera" lui Chris Kent, din Sevierville, SUA, care si-a inscris recordul pe 4 octombrie 2013.

 • Reteta de post. Chiftelute de falafel

  Pentru crestinii din lumea intreaga Pastele reprezinta cea mai importanta sarbatoare. Aceasta este precedata in fiecare an de cel mai lung si aspru post.

 • Vinul din Lumea Veche VS Vinul din Lumea Noua

  Cele mai nobile vinuri din lume se disting prin stil, culoare si consistenta, iar inainte de toate printr-un gust desavarsit.

 • Curiozitati din lumea plantelor. Arbori atipici

  In ciuda cunostintelor din sfera biologiei si a mijloacelor de informare ale secolului XXI, unele specii de animale sau arbori continua adesea sa produca oamenilor aceeasi mirare ca in secolele trecute.

 • Plantele medicinale carnivore

  Pitcher Plant (Sarracenia purpurea) sau planta "ulcior" ("aruncatoare"), este o planta perena, medicinala, insectivora. Face parte din categoria plantelor carnivore Pitcher, al caror mecanism de vanatoare este reprezentat de capcanele caracteristice.