Vinul din Lumea Veche VS Vinul din Lumea Noua


Cele mai nobile vinuri din lume se disting prin stil, culoare si consistenta, iar inainte de toate printr-un gust desavarsit. Bautura reprezinta si ea un "mar al discordiei" pentru marile culturi ale lumii, fiind implicata mai mult decat intr-o simpla chestiune de marketing, in lupta pentru suprematia asupra gustului.

Se pune, asadar, frecvent intrebarea: "Este mai veritabil vinul european sau cel provenit din Lumea Noua?". Lasand la o parte faptul ca depinde in primul rand de perceptia fiecaruia, se pot distinge cateva trasaturi care individualizeaza cele doua categorii.

Lumea Veche isi justifica superioritatea la acest capitol prin traditia milenara care a asigurat necontenit perfectionarea acestei indeletniciri. De cealalta parte, vinurile produse in Australia, America, Noua Zeelanda sau alte spatii, desi isi datoreaza existenta celor europene, au reusit sa capete cu timpul personalitate proprie.

O deosebire de prima importanta se refera la stil. Vinurile din Lumea Veche, de regula, contin mai putin alcool, si sunt mai putin savuroase si recomandate in perioada "tineretii" lor, din cauza taninurilor si a aciditatii crescute. Cele din Lumea Noua sunt inzestrate cu o concentratie mai mare de alcool (12-13%) si sunt mai potrivite atunci cand provin dintr-o productie recenta.

  Daca sunteti interesati sa degustati in paralel cateva vinuri din lumea veche si din lumea noua, va propunem:

- vin frantuzesc de Bordeaux / Cabarnet Savignon de California
- Merlot italian / Merlot israelian (o tara din lumea veche dar cu vinuri noi)
- vin frantuzesc alb de Burgundia / Chardonnay din Africa de Sud
- Syrah din Portugalia / Shiraz din Australia
- Rioja din Spania / Tempranillo din Argentina

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Din lumea plantelor

  Pana in prezent cercetatorii au identificat peste 80 000 de specii de plante comestibile, chiar daca unele dintre ele sunt foarte putin cunoscute sau cresc in zone departe de asezarile omenesti. Chiar si asa undeva exista unele varietati si gusturi pe care prea putini vor avea ocazia sa le incerce prea curand. Totalul este enorm daca tinem cont de faptul ca statistic aproximativ 90 la suta din alimentatia noastra provine din 30 de specii, cel mai des folosite

 • Sampania. Momente importante din trecutul unei bauturi nobile

  Dupa ce a savurat prima data gustul sampaniei, Dom Perignon ar fi exclamat urmatoarele cuvinte devenite legenda: "Je bois les étoiles!". Pe drept cuvant vinul spumant detine calitati organoleptice deosebite si are o personalitate care

 • Lumina artificiala si plantele

  De la inceputul toamnei pana la solstitiul din 21-22 decembrie, zilele scad continuu iar lumina provenita de la soare devine insuficienta pentru unele

 • Cartoful dulce de Okinawa

  Cartoful dulce de Okinawa este o varietate foarte populara in Japonia si Hawaii, care in ciuda numelui provine tocmai de la celalalt capat al lumii, din America Centrala.

 • Curiozitati din lumea plantelor. Arbori atipici

  In ciuda cunostintelor din sfera biologiei si a mijloacelor de informare ale secolului XXI, unele specii de animale sau arbori continua adesea sa produca oamenilor aceeasi mirare ca in secolele trecute.