Vinul din Lumea Veche VS Vinul din Lumea Noua


Cele mai nobile vinuri din lume se disting prin stil, culoare si consistenta, iar inainte de toate printr-un gust desavarsit. Bautura reprezinta si ea un "mar al discordiei" pentru marile culturi ale lumii, fiind implicata mai mult decat intr-o simpla chestiune de marketing, in lupta pentru suprematia asupra gustului.

Se pune, asadar, frecvent intrebarea: "Este mai veritabil vinul european sau cel provenit din Lumea Noua?". Lasand la o parte faptul ca depinde in primul rand de perceptia fiecaruia, se pot distinge cateva trasaturi care individualizeaza cele doua categorii.

Lumea Veche isi justifica superioritatea la acest capitol prin traditia milenara care a asigurat necontenit perfectionarea acestei indeletniciri. De cealalta parte, vinurile produse in Australia, America, Noua Zeelanda sau alte spatii, desi isi datoreaza existenta celor europene, au reusit sa capete cu timpul personalitate proprie.

O deosebire de prima importanta se refera la stil. Vinurile din Lumea Veche, de regula, contin mai putin alcool, si sunt mai putin savuroase si recomandate in perioada "tineretii" lor, din cauza taninurilor si a aciditatii crescute. Cele din Lumea Noua sunt inzestrate cu o concentratie mai mare de alcool (12-13%) si sunt mai potrivite atunci cand provin dintr-o productie recenta.

  Daca sunteti interesati sa degustati in paralel cateva vinuri din lumea veche si din lumea noua, va propunem:

- vin frantuzesc de Bordeaux / Cabarnet Savignon de California
- Merlot italian / Merlot israelian (o tara din lumea veche dar cu vinuri noi)
- vin frantuzesc alb de Burgundia / Chardonnay din Africa de Sud
- Syrah din Portugalia / Shiraz din Australia
- Rioja din Spania / Tempranillo din Argentina

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Strelitzia reginae, planta tropicala din casa ta

    Florile tropicale au fascinat intotdeauna lumea Botanicii prin frumusetea si diversitatea lor uriasa. Despre Strelizia se poate spune fara nicio exagerare ca se situeaza in topul celor mai populare. Dintre cele 4 specii perene care se cunosc in prezent, originare din Africa de Sud, numai una poate fi crescuta ca planta de interior: Strelitzia reginae.

  • Sampania. Momente importante din trecutul unei bauturi nobile

    Dupa ce a savurat prima data gustul sampaniei, Dom Perignon ar fi exclamat urmatoarele cuvinte devenite legenda: "Je bois les étoiles!". Pe drept cuvant vinul spumant detine calitati organoleptice deosebite si are o personalitate care

  • Cartoful dulce de Okinawa

    Cartoful dulce de Okinawa este o varietate foarte populara in Japonia si Hawaii, care in ciuda numelui provine tocmai de la celalalt capat al lumii, din America Centrala.

  • Ridichile

    Ridichea, planta radacinoasa inrudita cu conopida, broccoli si varza de Brussel, a inceput sa fie intaia oara cultivata pe teritoriul actual al Chinei.

  • Broccoli - un aliment sanatos cu calitati curative

    Broccoli este o leguma foarte sanatoasa, care a devenit din ce in ce mai indragita si mai des intalnita in gradinile noastre sau in meniurile pe care le preparam


Warning: fopen(cache/118daba79bb7f15c6fbf2cc1fcdd17bc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139