Cartoful dulce de Okinawa

Cartoful dulce de Okinawa este o varietate foarte populara in Japonia si Hawaii, care in ciuda numelui provine tocmai de la celalalt capat al lumii, din America Centrala. Dupa o calatorie indelungata, inceputa undeva intre 1492-1605, cand a patruns din Lumea Noua in China, iata ca tuberculii imbogatesc astazi in savoare delicatesele nipone. 

Una dintre particularitatile care au condus la popularizarea sa o veti descoperi taind tuberculul in doua.  Daca stratul protector din exterior nu se deosebeste de ceea ce cunoastem cu totii din comert, interiorul surprinde prin coloritul violet.

Nu va lasati insa intimidati de aparente, cartoful dulce de Okinawa este cel putin tot atat de potrivit pentru a fi intrebuintat in alimentatie, cu precizarea ca beneficiaza de un gust mult mai dulce. Bucataria asiatica in genere il recomanda sub forma de piure, fiert, copt, in salate, in diferite alte sortimente de mancaruri si chiar in unele produse de patiserie.

Nutritionistii spun ca acesta are capacitatea de a controla nivelul zaharului din sange, fapt care il recomanda in probleme de sanatate adiacente.  De asemenea, se spune ca inmagazineaza mai multi antioxidanti decat afinele, sunt satiosi si ajuta la scaderea in greutate.

Un cartof contine in medie 140 calorii, 2 g proteine, 32 g carbohidrati, 4 g fibre si mai putin de ½ g grasimi, aceasta pe langa multe vitamine si minerale. Se estimeaza ca o portie de cartofi este capabila sa asigure, in mod surprinzator, jumatate din doza zilnica necesara de vitamina C. 

Productia anuala de cartofi de Okinawa se ridica la circa 1.3 miloane kg, cu toate acestea cererea provine in special din partea statelor Asiei. In comertul european, cartoful dulce de Okinawa este inca o raritate.  

Sursa foto 1,2

I. C.

Articole asemănătoare

  • Smoothie de toamna cu lapte de migdale si cartof dulce

    Cartoful dulce este din pacate prea putin folosit in bucatarie, desi ofera organismului beta-caroten, este util si pentru a intari sistemul imunitar si este o excelenta sursa de fibre. In aceasta reteta, copt sau fiert, ofera note interesante si dulcegi intr-o bautura satioasa, consistenta.

  • Sos pentru paste cu rosii, ulei de masline si usturoi

    Cu note mediteraneene si gust dulce, de rosii, este un sos pentru o portie de paste gata imediat.

  • Salata de toamna cu ceapa rosie, cartofi dulci si branza feta

    O reteta pentru zilele de toamna in care cartoful dulce, prea rar intalnit, este copt si devine baza pentru o salata satioasa.

  • Piersicile Royal Majestic

    Varietate de piersic foarte apreciata pentru fructele mari, grele, cu pulpa suculenta si dulce, de culoare galbena, Royal Majestic este un soi de origine americana cultivat extensiv pentru calitatea piersicilor si buna productivitate anuala.

  • Salata de fructe cu zmeura, capsuni si piper negru

    O idee inedita de a aduce un plus de aroma picanta unei salate clasice de fructe, in care gustul dulce de capsuna il intalneste pe cel acrisor si parfumat de zmeura, la final menta si doar un praf de piper negru desavarsind reteta.