Cartoful dulce de Okinawa

Cartoful dulce de Okinawa este o varietate foarte populara in Japonia si Hawaii, care in ciuda numelui provine tocmai de la celalalt capat al lumii, din America Centrala. Dupa o calatorie indelungata, inceputa undeva intre 1492-1605, cand a patruns din Lumea Noua in China, iata ca tuberculii imbogatesc astazi in savoare delicatesele nipone. 

Una dintre particularitatile care au condus la popularizarea sa o veti descoperi taind tuberculul in doua.  Daca stratul protector din exterior nu se deosebeste de ceea ce cunoastem cu totii din comert, interiorul surprinde prin coloritul violet.

Nu va lasati insa intimidati de aparente, cartoful dulce de Okinawa este cel putin tot atat de potrivit pentru a fi intrebuintat in alimentatie, cu precizarea ca beneficiaza de un gust mult mai dulce. Bucataria asiatica in genere il recomanda sub forma de piure, fiert, copt, in salate, in diferite alte sortimente de mancaruri si chiar in unele produse de patiserie.

Nutritionistii spun ca acesta are capacitatea de a controla nivelul zaharului din sange, fapt care il recomanda in probleme de sanatate adiacente.  De asemenea, se spune ca inmagazineaza mai multi antioxidanti decat afinele, sunt satiosi si ajuta la scaderea in greutate.

Un cartof contine in medie 140 calorii, 2 g proteine, 32 g carbohidrati, 4 g fibre si mai putin de ½ g grasimi, aceasta pe langa multe vitamine si minerale. Se estimeaza ca o portie de cartofi este capabila sa asigure, in mod surprinzator, jumatate din doza zilnica necesara de vitamina C. 

Productia anuala de cartofi de Okinawa se ridica la circa 1.3 miloane kg, cu toate acestea cererea provine in special din partea statelor Asiei. In comertul european, cartoful dulce de Okinawa este inca o raritate.  

Sursa foto 1,2

I. C.

Articole asemănătoare