Sampania. Momente importante din trecutul unei bauturi nobile

Dupa ce a savurat prima data gustul sampaniei, Dom Perignon ar fi exclamat urmatoarele cuvinte devenite legenda: "Je bois les étoiles!". Pe drept cuvant, vinul spumant detine calitati organoleptice deosebite si are o personalitate care il face favorit la toate ceremoniile vesele din viata noastra.

Inainte, insa, ca lumea sa ajunga sa inalte cupele in cinstea prietenilor, se vor fi scurs mai multe sute de ani. Istoria bauturii incepe in secolul al XVII-lea si este leagata - cum s-a spus deja - de Dom Perignon, un calugar benedictin insarcinat cu treburile de la crama abatiei Saint-Pierre d’Hautvillers.

Acesta a avut inspiratia sa recolteze strugurii in septembrie, pentru a obtine o aroma mai proaspata, nu in vara cum era obiceiul. Tot el a mai dezvoltat o presa orizontala pentru vin, cu ajutorul careia prelucra strugurii pe loc, si a socotit ca sticla cu gat lung si dop de pluta erau cele mai bune pentru pastrarea savorii. Dom Perignon a produs prima sticla de sampanie in anul 1690 si s-a stins din viata in 1715.

Regiunea franceza Champagne, de la care a imprumutat numele, cu orasele sale Epernay si Reims, a jucat de asemenea un rol insemnat in dezvoltarea si promovarea bauturii. Supranumit “capitala Sampaniei”, orasul Reims adaposteste o uluitoare catedrala unde au avut loc de-a lungul timpului incoronari de regi si alte evenimente pline de fast. Noua bautura va prinde numaidecat in acest mediu prielnic si va capata aerul aristocratic pe care il cunoastem cu totii.

Casele de producere a sampaniei incep sa opereze la cumpana dintre secolele XVIII-XIX. Cea mai veche casa de producere a sampaniei in Reims este Ruinart, si functioneaza din anul 1729. In prezent, compania este detinuta de societatea-mama Moet Hennessy Louis Vuitton.

Alte crame vechi din Reims in functiune sunt: Krug (1843), Mumm (1847), Piper-Heidsieck (1785), Taittenger (1734), Clicquot (1772), si Roederer (1776).

Preocupat de imbunatatirea imaginii in Europa a bauturii nationale, dar si de conservarea anumitor aspecte specifice, guvernul francez decidea in 1908 ca vinurile sa poata fi numite “sampanie” doar cand proveneau din struguri crescuti in aceasta regiune. Unele case de fabricare a sampaniei au fost chiar penalizate pentru ca au folosit struguri din Aube. Totusi, in anul 1927, guvernul aduce un amendament prin care creeaza o a doua zona de sampanie, intre Aube si Seine-et-Marne.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Rom cu unt, cidru si inghetata de vanilie

    Romul (preferabil brun sau cu arome exotice de ananas ori ghimbir) poate fi baza unei bauturi de toamna, servita doar fierbinte, cu unt de calitate, inghetata de vanilie si putina scortisoara.

  • Cinci beneficii oferite de sucul de rodii

    Un pahar de suc de rodii ofera organismului vitamina A, vitamina E, vitamina C si acid folic (aproape jumatate din necesarul zilnic), antioxidanti, nutrienti, un tratament naturist eficient sub forma unei bauturi delicioase si mai ales sanatoase.

  • Gradinile Tivoli, Copenhaga

    "Gradinile Tivoli” este un faimos parc de distractie din Copenhaga, deschis in anul 1843, si unul dintre cele mai importante din Europa.

  • Cele mai frumoase 7 gradini botanice din lume

    Cele mai multe orase importante din lume adapostesc cate o gradina botanica, fapt justificat de importanta acestora pentru cercetare si pentru

  • Paste fusilli cu bilute de carne tocata si sos de tomate

    Delicioase si simplu de pregatit, pastele sunt nelipsite din meniul unei zile obisnuite ori la alte ocazii. Va propunem sa ii incantati pe cei dragi cu o mancare calda, preprand reteta de paste fusilli cu bilute de carne tocata si sos de tomate.


Warning: fopen(cache/148f8c10c32bf46d9c8d0376432c27d4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139