Fitomedicina

 Medicamentele pe baza de plante sunt folosite in toate culturile si civilizatiile, acestea jucand un rol cheie si in sistemele moderne de sanatate.

In cea mai mare parte a tarilor in curs de dezvoltare, metodele indigene de tratare a unor boli pe baza de plante fac parte dintr-o anume cultura, fiind o metoda principala de tratament.

De multe ori plantele sunt singura sursa de sanatate in momente critice.

In mediul rural, plantele medicinale si aromatice au fost mereu cea mai importanta sursa ce a facilitat ingrijirea sanatatii.

Multe medicamente conventionale provin din prelucrarea plantelor. Cu un secol in urma, cele mai multe medicamente au avut efectele dorite datorita plantelor.

De exemplu, aspirina este extrasa din coaja de salcie.

Producerea medicamentelor prin prelucrarea plantelor continua si astazi.

In prezent, herbalismul chinez este cea mai veche traditie dintre toate obiceiurile vechi si are la baza folosirea plantelor pentru a vindeca anumite afectiuni. Acesta se bazeaza pe conceptele de Yin si Yang si folosesc energia Qi.

Ierburile chinezesti au calitati atribuite, cum sunt "racire' (Yin) sau "stimulare" (Yang) si sunt utilizate deseori in combinatie, in functie de deficientele sau excesele acestor calitati in simptomele pacientilor.

Herbalismul modern de Vest subliniaza efectele plantelor in functie de organismul fiecaruia dintre noi.

Medicamentele din plante mai fac parte din medicina botanica ori fitomedicina, doua categorii ce fac referire la utilizarea unor seminte de plante, fructe de padure, radacini, frunze, scoarta de copac sau flori, in scopuri medicinale.

Practicat de mult timp alaturi de medicina conventionala, herbalismul a devenit un mod principal prin care se trateaza anumite boli, dupa ani de studii clinice si teste care au dovedit ca ierburile sunt adesea mai eficiente decat produsele chimice constituite in pastilele din farmacii.

In ultima vreme, folosirea suplimentelor pe baza de plante pentru scopuri medicinale a crescut vizibil.

Aceste ierburi contin multe ingrediente care lucreaza impreuna pentru a produce efectul medicinal dorit.

Astfel, printre plantele medicinale utilizate cel mai des se numara: Echinacea, sunatoarea, ginkgo, usturoiul, ginsengul si ciubotica-cucului.

Pentru a consolida eficienta si actiunile sinergice si pentru a reduce toxicitatea sunt folosite combinatii din mai multe plante.

Medicatia pe baza de plante trateaza multe afectiuni precum astmul, eczemele, sindromul premenstrual, artrita reumatoida, migrena, simptome ale menopauzei, oboseala cronica, etc.

Inainte de a consuma suplimente din plante, asigurati-va ca nu sunteti alergic la anumite substante si consultati-va medicul de familie pentru a afla o parere autorizata in ceea ce va priveste.

Ginkgo (Ginkgo biloba) imbunatateste gradul de constientizare, hotarare, precum si functia sociala, in cazul persoanelor care sufera de boala Alzheimer si dementa.

Valeriana (Valeriana officinalis) este cunoscuta pentru calitatile sale de a provoca somnolenta, cu avantajul suplimentar ca nu are efecte de mahmureala asupra organismului.

Preparatele din Echinacea (Echinacea purpurea si alte specii de Echinacea) contribuie la imbunatatirea naturala a imunitatii corpului. Este unul dintre produsele pe baza de plante cel mai frecvent utilizate deoarece s-a demonstrat ca tratamentele cu extracte din aceasta planta au condus la micsorarea procentului de raceli comune cu 58%.

Sunatoarea (Hypericum perforatum) este bine cunoscuta pentru efectele sale antidepresive.

Kava kava (Piper methysticum) a devenit populara ca un tratament pentru anxietate.

Saw Palmetto (Serenoa repens) este o planta utilizata pentru tratamentul hiperplaziei benigne de prostata. Hiperplazia este o crestere excesiva a unui tesut din cauza inmultirii rapide a celulelor.

Folosite intr-un mod corect, plantele medicinale sunt considerate a fi mai sigure decat medicamentele conventionale.

Este importanta consultarea medicului in prealabil, intrucat unele medicamente conventionale pot interactiona cu produsele pe baza de plante si pot provoca reactii alergice.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/ef202814cab861e25d00c3f2c08394a2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139