Flori in ghivece

amenajari interioare

 

 

Cu siguranta multi dintre dumneavoastra ati cumparat diverse plante de la florarie pentru care a fost necesar sa schimbati la un moment dat substratul. De fapt stiti ca aceasta este una din regulile de baza in ingrijirea unei plante de interior. Cand pamantul in care se afla aceasta nu este cel potrivit, el nu mai poate asigura toti nutrientii necesari pentru dezvoltarea normala si inflorirea respectivei plante. Astfel ca primul lucru ce trebuie verificat este tipul solului in care se afla exemplarul achizitionat.

 

 

Si in situatia celor cu substrat nepotrivit, dar si in situatia celor ce sunt plantate in cel mai bun pamant, vine un moment in care este nevoie de transplantare. Si atunci trebuie sa va ganditi desigur la recipientul in care veti replanta floarea dumneavoastra. 

 

 

 

In cazul in care  coletul de radacini a impanzit foarte mult vechiul ghiveci, cu siguranta trebuie sa folositi unul ceva mai mare. Daca planta suporta tunderea radacinilor, si aici ne referim la mini-arbustii de interior rezistenti la toaletari si transplantari, atunci cel mai indicat este sa tundeti o parte din radacini, astfel incat sa nu stresati prea mult planta si sa aveti grija sa nu scuturati coletul de pamant de pe radacini. 

 

 

 Daca este vorba de o planta sensibila, e de preferat sa pregatitit un ghiveci ceva mai incapator decat cel vechi si sa asezati un strat de pamant proaspat pe fundul acestuia, mutand apoi pur si simplu planta din ghiveciul vechi in cel nou si completand in final deasupra cu inca putin pamant proaspat.

 

 

Nu folositi niciodata un ghiveci foarte mic sau mai mic decat cel in care a fost pana atunci exemplarul respectiv.

 

 

 

ghivece

 

Cat priveste calitatea ghivecelor, mai bine spus a materialelor din care sunt fabricate acestea, exista cateva reguli:

 

 

-Nu folositi pe timpul iernii ghivece de ceramica decat daca aveti interioarele foarte bine incalzite. Ceramica retine umiditatea si daca atmosfera inconjuratoare este foarte rece, plantele risca sa "raceasca". Acest lucru duce la putrezirea radacinilor.

 

-In schimb, vara nu sunt indicate ghivecele de plastic, mai ales atunci cand exemplarele respective sunt tinute in plin soare. Arsita soarelui va incinge plasticul, substratul se va usca mai repede intre udari si radacinile vor suferi.

 

-Un alt impediment al ghivecelor de plastic este acela ca nu toate persoanele tolereaza monotonia acestor ghivece, plasticul tern de culoare neagra sau maronie, afectand adeseori estetica unei locuinte. Pentru a evita acest inconvenient, aveti la indemana o solutie foarte ingenioasa, si anume imbracarea ghivecelor simple de plastic cu ghivece de ceramica frumos colorate. Astfel un ghiveci tern si plictisitor de plastic poate fi ascuns in interiorul unui alt ghiveci, un pic mai mare de ceramica smaltuita si pictata.

 

-La alegerea recipientelor, a ghivecelor masca va trebui sa tineti cont de culorile spatiului pe care urmeaza sa-l decorati cu minunatele dumneavoastra flori.

 

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Foto: V.S.

Articole asemănătoare

 • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

  Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

 • Freziile roz

  Freziile roz pot fi plantate in gradina sau pot fi tinute in ghivece sau jardiniere, pe balcon sau intr-o camera unde au suficient soare, iar la maturitate vor avea flori multiple, nuanta roz intens, foarte frumoase si cu un parfum usor, discret. Sunt foarte potrivite atat pentru efectul decorativ, cat si ca un eventual cadou.

 • Gradinaritul de toamna

  Activitatile din gradina sunt pe sfarsite toamna. In aceste conditii, pentru a inviora peisajul tomnatic nu va ramane decat sa apelati la un altfel de gradinarit. L-am putea numi gradinarit de toamna, in ghivece, deoarece puteti planta astfel flori care sa va inveseleasca atunci cand vremea devine neprietenoasa.

 • Cativa pasi catre gradina mult visata

  Multi dintre noi ne plimbam prin magazinele cu articole pentru gradinarit, seminte de plante si ghivece cu flori in cautarea unei idei sau unui impuls de moment care sa ne aduca in fata casei gradina mult visata.

 • Flori de primavara in ghivece

  Cei care vor sa experimenteze bucuria obtinerii de plante primavaratice in ghivece, in interiorul propriei locuinte, pot cultiva flori de primavara pornind de la primul pas si anume, de la bulbii acestora.