Irisii pitici Michael Paul

Veti gasi rar flori cu un colorit in egala masura intunecat si seducator, dar aceasta varietate de iris pitic este alegerea castigatoare daca vreti ca in ghivece sau in gradina sa aduceti violetul inchis, catifelat, aproape de negru intr-o anumita lumina. Iese usor in evidenta desi este o varietate relativ scunda, de circa 30 de cm inaltime la maturitate, inflorescentele sale facandu-l perfect atat pentru spatii verzi cat si pentru buchete, aranjamente florale pentru ocazii festive, ikebana. Practic doar cateva fire de iris pitic Michael Paul fac diferenta dintre o gradina frumoasa si una cu adevarat deosebita. Efectul decorativ este memorabil si din fericire este un tip de iris pe care il ingrijiti cu usurinta, fiind relativ longeviv. 
 
Alegeti o portiune din gradina cu sol fertil, drenare buna, ideal PH putin acid (sau un ghiveci cu pamant de flori avand aceste caracteristici) unde irisii Michael Paul sa aiba mult soare, dar nu excesiv. Rezista bine si in zonele semiumbrite, iar nuanta va fi mai inchis, mai putin lucioasa. Se uda abundent in zilele secetoase (nu suporta foarte bine caldura in exces) si puteti acoperi locul pe perioada iernii cu un strat de frunze in amestec cu ingrasamant organic, pentru ca sunt sensibili la ger. Plantati-i primavara sau toamna si vor inflori in prima parte a verii, iar daca pamantul este putin acid acea nuanta violet va fi mai calda, mai intensa. Dupa ce sunt taiati pot fi folositi pentru buchete sau tinuti in vaze, unde isi vor pastra prospetimea cateva zile. Sunt flori de o frumusete exotica, un aspect delicat si impresioneaza pe oricine datorita cromaticii aparte.

Foto: bearded-iris.co.uk

Articole asemănătoare

 • Etoile Violette - culoare si prospetime

  Unul dintre cele mai populare si indragite soiuri de clematis, dar si unul dintre cele mai vechi (dateaza din 1885), Etoile Violette nu este doar un nume poetic pentru o planta de o frumusete aparte. Cu florile sale mari de un mov inchis, rezistenta la variatiile de temperatura - inclusiv la geruri puternice - si daunatori, relativ usor de ingrijit si transformand orice parte din gradina intr-o explozie de culoare, se adapteaza usor in tara noastra si este o specie longeviva.

 • Irisul Bronze Queen

  Se dezvolta bine atat in gradina cat si in ghivece, se poate folosi pentru aranjamente florale mai mari sau buchete (in care ideal "joaca" rolul principal) si este imediat remarcat datorita jocului de culori.

 • Idei pentru o gradina mica

  Poate ca suprafata disponibila nu este foarte mare, insa aproape intotdeauna salvarea va veni prin dispunerea pe verticala a plantelor

 • Istoria violetelor africane

  Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament.

 • Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale

  Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior.