GradinaMea in octombrie – lucrari generale

Cine doreste ca anul viitor sa vada in gradina plante noi, frumoase si fructe sau legume proaspete si coapte trebuie sa se gandeasca inca de acum la acest lucru si sa inceapa treaba. Toamna este cea mai buna perioada de a mai planta cate ceva, iar in plus poate mai avem norocul de a ne simti cu adevarat bine in bataia ultimelor raze caldute de soare.

Plivitul buruienii

A venit timpul sa plivim buruiana, sa afanam pamantul, cu precadere pe cel din straturile unde cresc arbustii. Este perioada in care buruiana nedorita isi pierde samanta, astfel incat daca o vom combate in mod corect si la timp, primavara vom avea mult mai putina treaba.

Ingrasamantul

Nu trebuie sa uitam ca la sfarsitul lunii octombrie sa imprastiem ingrasamantul. Inainte de acest lucru trebuie sa greblam si sa strangem frunzele cazute intre timp pe pamant.

Ingrijirea pamantului

Dupa ce avem grija ca pamantul sa fie ingrijit, putem amenaja pe suprafata acestuia straturi si locuri pentru diferitele plante ce vor rasari frumos la anul. Calcarul regleaza valoarea pH-ului din pamant si impiedica formarea muschiului. Praful de carbune, funinginea si cenusa imbogatesc pamantul cu azot. Cu cat este mai mare cantitatea de azot, cu atat mai putin este nevoie de ingrasamant la primavara.

Ingrijirea copacilor

Acum este perioada in care se culege recolta. Trebuie sa fim insa foarte atenti cu fructele care au fost “atacate” de frig sau de bruma, deoarece daca acestea nu sunt indepartate din cosurile cu fructele anatoase exista riscul sa le imbolnaveasca si pe celalate.

Sursa foto

A.V.

Articole asemănătoare