Ciocolata tine la sanatatea ta

Un studiu efectuat de cercetatorii suedezi in octombrie, anul trecut, a oferit lumii un motiv in plus sa aprecieze ciocolata. Persoanele care consuma putina ciocolata saptamanal sunt mai putin predispuse la un accident vascular cerebral decat cele care nu fac acest lucru.

Totusi, specialistii atrag atentia ca doar ciocolata neagra este inzestrata cu aceste proprietati terapeutice. Multe tipuri sunt bogate in calorii, zahar si grasimi saturate. Cea mai "sanatoasa" contine in proportie de 70-90 % cacao si o serie de compusi activi, printre care: flavonoide, cafeina, acizi grasi, metilxantina, amine biogene, teobromina, feniletilamina si antioxidanti.

Concentratia de cacao din ciocolata se afla in relatie de directa proportionalitate cu antioxidantii si cu efectele benefice. Acestia intaresc sistemul imunitar prin combaterea radicalilor liberi responsabili pentru foarte multe boli din organism.

Unele elemente din cacao ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale, fapt care nu favorizeaza doar inima, ci cum am aratat la inceput, si creierul.

Femeile in general o considera o delicatesa periculoasa, chiar daca s-a observat urmatorul lucru: cofeina contribuie la o stare de spirit superioara si diminueaza simptomele premenstruale.

Substantele extrase din cacao regleaza nivelul neurotransmitatorilor responsabili cu  schimbarile emotionale (serotonina, dopamina) fiind un potential ajutor in cazul depresiei usoare.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare