Gradina Botanica din Tulcea

 Gradina Botanica din Tulcea ofera conditii excelente pentru odihna, cercetare si pentru  protectia unor specii rare care fac parte din flora spontana a Dobrogei. Existenta oamenilor a fost din totdeauna conditionata in mare masura de cea a plantelor fapt care s-a soldat cu exploatari excesive mai ales incepand cu secolul XX. In acest context, nasterea gradinii botanice a fost o necesitate care s-a impus pentru ocrotirea veietii vegetale si totodata pentru folosirea imensului potential instuctiv-educativ.

Oficial programul a fost inceput in anul 1983 iar locul pentru gradina a fost ales chiar in inima regiunii, poate tocmai pentru a echilibra mediul poluat al orasului. 

Gradina Botanica din Tulcea si-a propus inca de la inceput sa devina principala baza biologica a judetului, sa asigure cultivarea speciilor rare din flora Dobrogei si sa cultive gustul pentru frumos elevilor si vizitatorilor.

Cadrul natural al provinciei istorice Dobrogea este caracterizat prin varietatea formelor de relief, a florei si a faunei.  In prezent Gradina Botanica din Tulcea acopera o suprafata de circa 12 ha, fiind structurata pe urmatoarele sectoare: Ornamental, Vegetatia de stancarie a Muntilor Macin, Sectia Dendrologica, Sectorul Sistematic, Rosarium, Vegetatia zonelor umede, Vegetatia nisipurilor maritime, Vegetatia podisului Babadag, Plante medicinale, Arbori si arbusti fructiferi, specii floricole si legumicole in teren deschis, Pepiniera dendrologica, Sera cu specii floricole de apartament si inmultitor de material dendrologic, Solarii si rasadnite cu specii floricole, legumicole si inmultitor de material dendrologic.   

Un loc aparte il ocupa flora spontana dbrogeana cu vegetatie de stepa, cu vegetatie tipica padurilor de silvostepa, vegetatia nisipurilor maritime, vegetatie de stancarii si plante din zonele umede ale Deltei Dunarii.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Gradina Botanica din Chisinau

    Ca orice capitala europeana orasul Chisinau se mandreste cu o frumoasa gradina botanica, infiintata in anul 1950 pentru interesul specialistilor si oamenilor atrasi de natura. Obiectivul se gaseste la marginea orasului, in sectorul Botanica, iar ca suprafata ocupa 104 ha.

  • Gradina Botanica Komarov, St Petersburg

    Gradina Botanica a Institutului Komarov din St Petersburg se afla intre primele trei din lume atat sub raportul dimensiunii cat si al frumusetii.

  • Gradina Botanica din Beijing

    Gradina Botanica din Beijing se afla in suburbiile metropolei chineze si constituie unul dintre locurile relaxante in care va puteti petrece timpul departe de forfota cotidiana.

  • Gradina Botanica a Universitatii din Bologna

    Gradina Botanica a Universitatii din Bologna, din orasul cu acelasi nume, este una dintre cele mai importante de pe teritoriul Italiei avand o varsta greu de egalat in Europa.

  • Gradina Botanica din Singapore

    Gradina Botanica din Singapore a fost fondata de un pasionat al naturii cu numele de Sir Stamford Raffles, in 1822.


Warning: fopen(cache/03064384c20d539ff74aa2603d32f2b0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139