Gradina Keukenhof din Olanda

 

 Cunoscuta drept cea mai mare gradina si cu cea mai impresionanta varietate de lalele, gradina se afla in apropiere de Amsterdam, in orasul Lisse.

Pentru ca este deschisa doar doua luni, primavara, trebuie sa ajungeti acolo in acea perioada a anului pentru a-i admira splendoarea. Bineinteles ca veti gasi foarte multe flori, dar si foarte multi vizitatori, deci inarmati-va cu rabdare. Peisajul este completat de cateva rauri mici, navigabile, de cateva poduri simple, fantani ornamentale si lacuri artificiale. Este una dintre cele mai fotografiate gradini din lume.

Ideea de a realiza aceasta gradina a apartinut maiorului de Lisse in anul 1949. Acesta a colaborat cu numerosi gradinari autohtoni, dar si straini. Scopul lor a fost sa creeze o expozitie de flori in aer liber si sa prezinte ultimele soiuri hibride de lalele obtinute prin diverse incrucisari repetate si controlate.

Expozitia are loc incepand cu sfarsitul lunii martie si dureaza lunile aprilie si mai. Este deschisa de la ora 8 dimineata pana la 7 si jumatate seara. Gradina cuprinde peste 7 milioane de plante dintre care unele infloresc toata perioada. Are peste 32 hectare si uneori va poate lua chiar mai mult de o zi pentru a o vizita, mai ales daca sunteti infocati admiratori de flori.

Aleile sunt drepte, usor de parcurs, inclusiv pentru cei cu dizabilitati fizice. In total sunt de fapt 7 gradini cu tematica diversa. Gasim o gradina mediteraneeana, modelul citadin sau pe cel traditional.

La un capat al gradinii exista o moara de vant, punct de atractie, dar si reper. Tot ca reper sunt folositi si copacii vechi si inalti care se afla in gradina sau tufele frumos tunse si aranjate, pline de flori colorate, perfecte. De asemenea exista foarte multe sere si expozitii, cateva cafenele si terase foarte aglomerate.

Dar lalelele nu sunt singurele flori pe care le puteti vedea in aceasta gradina, exista si narcise, zambile care infloresc in aceasta perioada. Serele sunt pline de orhidee delicate sau azalee si hortensii. Exista si o expozitie de flori japoneze. Toate florile sunt marcate.

Lalelele sunt cultivate pe spatii intregi, pe campuri care formeaza un fel de panglici. Puteti cumpara bulbi de lalele si lalele inflorite. Aici puteti gasi si cele mai adecvate sfaturi legate de cresterea acestor flori. De asemenea puteti cumpara adevarate enciclopedii si carti despre gradinarit si evident despre lalele.

O plimbare printr-o astfel de gradina este o adevarata lectie de peisagistica moderna in care gasiti, intr-o armonie interesanta de culori, tipuri diferite de plante. Peste tot se afla statui si ghivece ornamentale. Dupa cum este de asteptat, o plimbare in acest spatiu inseamna relaxare deplina, confort si buna dispozitie.

Sursa foto: dreamdestinations.ro

GradinaMea.ro

Articole asemănătoare

  • Crinul asiatic Fata Morgana - mult galben pentru un spatiu mai vesel

    Fata Morgana este in fapt un soi hibrid originar din Olanda, remarcabil datorita inflorescentelor de mari dimensiuni, de un galben curat, puternic, amintind de cel al cojii de lamaie, pe care il veti intalni destul de rar in cazul crinilor.

  • Zambilele, flori de primavara prin excelenta

    Zambilele sunt plante bulboase foarte apreciate din familia Liliaceae. Desi nu provin din Olanda, ci din Turcia, sunt numite uneori “bulbi olandezi”, pentru ca indata ce comerciantii le-au adus in Europa si-au gasit locul in gradinile familiilor foarte bogate din nordul continentului.

  • Parcul Keukenhof – Gradina Europei

    Supranumit "Gradina Europei" Parcul Keukenhof este situat in micutul orasel Lisse din Olanda, aflat la jumatatea distantei

  • Gradina Botanica din Beijing

    Gradina Botanica din Beijing se afla in suburbiile metropolei chineze si constituie unul dintre locurile relaxante in care va puteti petrece timpul departe de forfota cotidiana.

  • Gradina Mirabell din Salzburg

    Renumita Gradina Mirabell din Salzburg a fost proiectata in 1715, de-a lungul axei nord-sud care uneste Cetatea Hohensalzburg si catedrala orasului, la cererea printului Franz Anton Harrach.


Warning: fopen(cache/028cb4fc697eb01e98571187d8079ad9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139