Gradina Marqueyssac, Franta

Regiunea Dordogne din sud-vestul Frantei este presarata cu numeroase gradini, insa cea mai faimoasa dintre ele poarta numele de Marqueyssac.

Situata pe un deal abrupt ce domina regiunea, gradina Marqueyssac ofera o perspectiva minunata asupra cursului sinuos al raului Perigord, asupra castelului Castelnaud de pe cealalta parte a apei, si asupra capelei romane Saint-Julien de Cenac. 

In gradina Marqueyssac accentul este pus pe armonia dintre om si natura, dupa cum dau de inteles bancile sculptate in piatra si culorile ce umplu peisajul.  Gradina Marqueyssac a fost construita in secolul al XVII-lea de catre un apropiat al regelui, numit Bertrand Vernet.

Incepand cu anul 1866, noul proprietar inspirat de gradinile fabuloase italiene adauga structuri rustice, amenajeaza alei spatioase atent pavate si planteaza exemplare de pin si chiparos.

Astazi, peste 150.000 exeplare de merisor (cimisir) sunt taiate in forme geometrice abstracte, ondulate, pentru a sugera nobletea si echilibrul cosmic. Plantele sunt insotite de explicatii, iar din fericire pentru copii, exista si doua spatii de joaca ce cuprind leagane si casute in miniatura.

Spectacolul de culori si forme este rezultatul ingrijirii permanente oferite de o echipa de gradinari. Taierea arbustilor se realizeaza cu foarfeci manuale, in doua etape, iar in restul anului au loc activitati de intretinere.

Gradina Marqueyssac mai este cunoscuta drep una dintre cele mai romantice. Din luna iulie pana in august, gradina este luminata in fiecare joi seara cu circa 2000 lumaniari pentru a sublinia fumusetea rapitoare a naturii, timp in care locul rasuna de muzica distinsa. 

Sursa foto

Articole asemănătoare

 • Yellow Baby, lalele galbene pentru cea mai frumoasa gradina

  Varietate pitica de lalele cu inflorescente de un galben intens, puternic, parfum usor si placut, Yellow Baby poate fi acea optiune cromatica plina de prospetime ce va schimba radical o gradina, un balcon sau o terasa.

 • Tigrinum - crinul tigrat pentru gradina ideala

  Un soi oriental de crin de o rara distinctie, Tigrinum este imediat recunoscut datorita petalelor sale de un portocaliu deschis, intens, cu numeroase pete intunecate, de forma rotunda, model decorativ care va face din orice buchet si cu atat mai mult din orice gradina un adevarat spectacol exotic.

 • Hortensia Annabelle - mult alb pentru gradina

  Dintre varietatile de hortensii aceasta Annabelle (numele denota prin el insusi eleganta si farmec) este una dintre cele mai frumoase si mai populare, iar orice gradina, fie oricat de modesta, va deveni odata cu primele flori un spatiu de care va veti desparti cu greu.

 • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

  Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

 • O gradina de legume de invidiat

  Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.