Gradina Rikugien, Tokyo

Gradina Rikugien este unul dintre cele mai celebre si vizitate obiective din zona metropolitana a orasului Tokyo. Paradisul verde a luat nastere intre anii 1695 si 1702 cu scopul de a exprima plastic sase elemente ale poeziei antice Waka.

Aceasta a avut intotdeauna un rol important fiind o adevarat sursa de inspiratie pentru design-ul gradinilor japoneze. Rikugien adaposteste circa 36.000 arbori de diferite tipuri care creeaza o atmosfera perfecta pentru relaxare.  

Fondatori au fost doi maestri ai gradinaritului, Tsunayoshi ?i Yanagisawa, care au reusit sa obtina mai mult decat un simplu spatiu destinat recrearii, o adevarata capodopera. Echilibrul launtric nu poate fi dobandit decat prin armonizarea elementelor naturii si fiecare componenta a fost reprezentata miniatural in gradina Rikugien.

Astfel, locul central este ocupat de un iaz. Daca va plimbati in jurul acestuia in sensul acelor de ceasornic veti intalni mai intai Ceainaria Takimi, imediat langa un parau, mai apoi Ceainaria Fukiage. Ceva mai modesta, dar plina de farmec este Ceainaria de lemn Tsutusuji, cunoscuta ca un loc ideal pentru popas. Pentru a strabate in tihna aleile si potecile sale aveti nevoie de circa o ora.

Gradina Rikugien a fost donata in anul 1938 de familia Iwasaki orasului Tokyo, pentru ca la jumatatea secolului XX sa-i fie recunoscuta oficial valoarea si importanta culturala.   

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Yellow Baby, lalele galbene pentru cea mai frumoasa gradina

  Varietate pitica de lalele cu inflorescente de un galben intens, puternic, parfum usor si placut, Yellow Baby poate fi acea optiune cromatica plina de prospetime ce va schimba radical o gradina, un balcon sau o terasa.

 • Tigrinum - crinul tigrat pentru gradina ideala

  Un soi oriental de crin de o rara distinctie, Tigrinum este imediat recunoscut datorita petalelor sale de un portocaliu deschis, intens, cu numeroase pete intunecate, de forma rotunda, model decorativ care va face din orice buchet si cu atat mai mult din orice gradina un adevarat spectacol exotic.

 • Hortensia Annabelle - mult alb pentru gradina

  Dintre varietatile de hortensii aceasta Annabelle (numele denota prin el insusi eleganta si farmec) este una dintre cele mai frumoase si mai populare, iar orice gradina, fie oricat de modesta, va deveni odata cu primele flori un spatiu de care va veti desparti cu greu.

 • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

  Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

 • O gradina de legume de invidiat

  Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.