Gradina Vaticanului


Unul dintre cele mai spectaculoase si odihnitoare locuri din capitala italiana este fara indoiala Gradina Botanica a Vaticanului, situata in spatele Palatului Corsini. Traditia spune ca pe locul unde s-ar afla, Sfanta Elena a aruncat tarana adusa de pe Golgota, pentru a uni simbolic sangele lui Hristos cu sangele miilor de crestini persecutati de imparatul Nero.

In acest colt de rai si-au gasit pacea interioara multi lideri religiosi ai lumii catolice, incepand din anul 1279 o data cu stabilirea la Vatican a Papei Nicolae al III-lea. Intre noile ziduri care asigurau protectia resedintei papale, spun cronicarii, Nicolae al III-lea ar fi plantat o livada (pomerium), gazon (pratellum) si o gradina (viridarium). Despre acestea relateaza printre altele o placa de piatra ce poate fi admirata in “Sala dei Capitani” din Palazzo dei Conservatori.

Gradina Vaticanului a ajuns totusi la cea mai mare splendoare spre secolul al XVII-lea, gratie lui Giovan Battista Trionfetti care a imbogatit-o cu 3000 de specii de plante rare si exotice. Din 1708 vreme de aproximativ 40 de ani Gradina Vaticanului a intrat intr-o perioada de declin incheiata doar dupa sosirea a doi botanisti la solicitarea Papei Benedict al XIV-lea.

Astazi, gradina se intinde pe circa 23 de hectare de pamant, pe Dealul Vaticanului. Catre nord, sud si vest se poate vedea ca obiectivul inca este flancat de ziduri vechi de piatra. Stilurile principale de amenajare intrebuintate sunt, desigur, cel renascentist si cel baroc.  Fantanile si sculpturile se gasesc intr-o armonie perfecta cu spectrul larg de plante care fac ca zona sa fie considerata un biotop.

Gradina Vaticanului adaposteste trei sere: una datand din secolul al XIX-lea, dedicata plantelor suculente, si doua mai recente construite pentru a gazdui plante tropicale. Printre culturile reprezentative ale acestora se numara: Quillaja saponaria, grupata alaturi de plantele “utile”, Colettia cruciata, grupata impreuna cu speciile “spinoase” si Victoria Cruziana, din familia nuferilor, care poate atinge un diametru de 2 metri. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Pregatirile pentru gradina de legume incep din ianuarie

  Oricine poseda o gradina ori isi doreste sa cultive legume trebuie sa se apuce de treaba chiar din acest moment.

 • Gradina de legume in luna noiembrie

  Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

 • Plante bulboase care tin rozatoarele departe de gradina

  Nimeni nu acorda prea multa importanta rozatoarelor pana in clipa cand ajung o amentintare pentru gradina. Bulbii florilor, pe langa faptul ca sunt o tinta usoara, constituie o adevarata “delicatasa” pentru micile animale, fapt care impune adoptarea urgenta a unor masuri “defensive”.

 • Regina Noptii si gradina de vara

  Regina Noptii a devenit o floare de gradina din ce in ce mai cautata pe meleagurile noastre, si nu este un lucru de mirare date fiind “armele” sale irezistibile: frumusetea si parfumul.

 • Sfaturi pentru o gradina lipsita de buruieni

  Gradina se defineste prin sine ca un spatiu bine organizat ocupat de plante folositoare omului. Prin urmare, se poate spune ca unul dintre lucrurile principale care deosebesc o gradina de un spatiu viran oarecare este lipsa buruienilor.