Gradina Vaticanului


Unul dintre cele mai spectaculoase si odihnitoare locuri din capitala italiana este fara indoiala Gradina Botanica a Vaticanului, situata in spatele Palatului Corsini. Traditia spune ca pe locul unde s-ar afla, Sfanta Elena a aruncat tarana adusa de pe Golgota, pentru a uni simbolic sangele lui Hristos cu sangele miilor de crestini persecutati de imparatul Nero.

In acest colt de rai si-au gasit pacea interioara multi lideri religiosi ai lumii catolice, incepand din anul 1279 o data cu stabilirea la Vatican a Papei Nicolae al III-lea. Intre noile ziduri care asigurau protectia resedintei papale, spun cronicarii, Nicolae al III-lea ar fi plantat o livada (pomerium), gazon (pratellum) si o gradina (viridarium). Despre acestea relateaza printre altele o placa de piatra ce poate fi admirata in “Sala dei Capitani” din Palazzo dei Conservatori.

Gradina Vaticanului a ajuns totusi la cea mai mare splendoare spre secolul al XVII-lea, gratie lui Giovan Battista Trionfetti care a imbogatit-o cu 3000 de specii de plante rare si exotice. Din 1708 vreme de aproximativ 40 de ani Gradina Vaticanului a intrat intr-o perioada de declin incheiata doar dupa sosirea a doi botanisti la solicitarea Papei Benedict al XIV-lea.

Astazi, gradina se intinde pe circa 23 de hectare de pamant, pe Dealul Vaticanului. Catre nord, sud si vest se poate vedea ca obiectivul inca este flancat de ziduri vechi de piatra. Stilurile principale de amenajare intrebuintate sunt, desigur, cel renascentist si cel baroc.  Fantanile si sculpturile se gasesc intr-o armonie perfecta cu spectrul larg de plante care fac ca zona sa fie considerata un biotop.

Gradina Vaticanului adaposteste trei sere: una datand din secolul al XIX-lea, dedicata plantelor suculente, si doua mai recente construite pentru a gazdui plante tropicale. Printre culturile reprezentative ale acestora se numara: Quillaja saponaria, grupata alaturi de plantele “utile”, Colettia cruciata, grupata impreuna cu speciile “spinoase” si Victoria Cruziana, din familia nuferilor, care poate atinge un diametru de 2 metri. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Trucuri si idei pentru gradina

  Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

 • Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina

  Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.

 • Sapte moduri de a folosi cafeaua in casa si gradina

  O ceasca de cafea tare si aromata, simpla sau cu putin lapte, este pentru multi esentiala in fiecare dimineata. Dar zatul de cafea sau cafeaua macinata pot fi folosite in casa si in gradina pentru a rezolva rapid si natural probleme dintre cele mai diverse.

 • Yellow Baby, lalele galbene pentru cea mai frumoasa gradina

  Varietate pitica de lalele cu inflorescente de un galben intens, puternic, parfum usor si placut, Yellow Baby poate fi acea optiune cromatica plina de prospetime ce va schimba radical o gradina, un balcon sau o terasa.

 • Tigrinum - crinul tigrat pentru gradina ideala

  Un soi oriental de crin de o rara distinctie, Tigrinum este imediat recunoscut datorita petalelor sale de un portocaliu deschis, intens, cu numeroase pete intunecate, de forma rotunda, model decorativ care va face din orice buchet si cu atat mai mult din orice gradina un adevarat spectacol exotic.