Gradina Vaticanului


Unul dintre cele mai spectaculoase si odihnitoare locuri din capitala italiana este fara indoiala Gradina Botanica a Vaticanului, situata in spatele Palatului Corsini. Traditia spune ca pe locul unde s-ar afla, Sfanta Elena a aruncat tarana adusa de pe Golgota, pentru a uni simbolic sangele lui Hristos cu sangele miilor de crestini persecutati de imparatul Nero.

In acest colt de rai si-au gasit pacea interioara multi lideri religiosi ai lumii catolice, incepand din anul 1279 o data cu stabilirea la Vatican a Papei Nicolae al III-lea. Intre noile ziduri care asigurau protectia resedintei papale, spun cronicarii, Nicolae al III-lea ar fi plantat o livada (pomerium), gazon (pratellum) si o gradina (viridarium). Despre acestea relateaza printre altele o placa de piatra ce poate fi admirata in “Sala dei Capitani” din Palazzo dei Conservatori.

Gradina Vaticanului a ajuns totusi la cea mai mare splendoare spre secolul al XVII-lea, gratie lui Giovan Battista Trionfetti care a imbogatit-o cu 3000 de specii de plante rare si exotice. Din 1708 vreme de aproximativ 40 de ani Gradina Vaticanului a intrat intr-o perioada de declin incheiata doar dupa sosirea a doi botanisti la solicitarea Papei Benedict al XIV-lea.

Astazi, gradina se intinde pe circa 23 de hectare de pamant, pe Dealul Vaticanului. Catre nord, sud si vest se poate vedea ca obiectivul inca este flancat de ziduri vechi de piatra. Stilurile principale de amenajare intrebuintate sunt, desigur, cel renascentist si cel baroc.  Fantanile si sculpturile se gasesc intr-o armonie perfecta cu spectrul larg de plante care fac ca zona sa fie considerata un biotop.

Gradina Vaticanului adaposteste trei sere: una datand din secolul al XIX-lea, dedicata plantelor suculente, si doua mai recente construite pentru a gazdui plante tropicale. Printre culturile reprezentative ale acestora se numara: Quillaja saponaria, grupata alaturi de plantele “utile”, Colettia cruciata, grupata impreuna cu speciile “spinoase” si Victoria Cruziana, din familia nuferilor, care poate atinge un diametru de 2 metri. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Yellow Baby, lalele galbene pentru cea mai frumoasa gradina

  Varietate pitica de lalele cu inflorescente de un galben intens, puternic, parfum usor si placut, Yellow Baby poate fi acea optiune cromatica plina de prospetime ce va schimba radical o gradina, un balcon sau o terasa.

 • Tigrinum - crinul tigrat pentru gradina ideala

  Un soi oriental de crin de o rara distinctie, Tigrinum este imediat recunoscut datorita petalelor sale de un portocaliu deschis, intens, cu numeroase pete intunecate, de forma rotunda, model decorativ care va face din orice buchet si cu atat mai mult din orice gradina un adevarat spectacol exotic.

 • Hortensia Annabelle - mult alb pentru gradina

  Dintre varietatile de hortensii aceasta Annabelle (numele denota prin el insusi eleganta si farmec) este una dintre cele mai frumoase si mai populare, iar orice gradina, fie oricat de modesta, va deveni odata cu primele flori un spatiu de care va veti desparti cu greu.

 • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

  Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

 • O gradina de legume de invidiat

  Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.