Gradina Yuyuan, Shanghai

Gradina clasica Yuyuan se afla in centrul vechi al orasului Shanghai si este una dintre atractiile turistice reprezentative, fiind etichetata adesea ca o minune a arhitecurii in regiunea de sud a fluviului Yangtze.

Constructia ei s-a finalizat in anul 1559, in timpul dinatiei Ming, si se presupune ca ar fi durat aproape 20 ani. In cei 452 ani de existenta gradina Yuyuan a suferit numeroase modificari. Mai intai declinul familiei posesoare atragea dupa sine inevitabil ruinarea treptata a obiectivului. In anul 1760 insa, cativa negustori bogati aveau sa o cumpere implicandu-se timp de doua decenii in reconstruirea cladirilor. Alte stricaciuni majore s-au produs in timpul unui razboi din secolul al XIX-lea.

Gradina Yuyuan, asa cum ni se infatiseaza astazi, este rezultatul unui proiect de restaurare care a inceput in 1956 si s-a finalizat cinci ani mai tarziu. Suprafata sa este de circa doua hectare si ascunde 40 de obiective de interes turistic. Fiecare element natural sau faurit de om este menit sa exprime esenta gradinilor din sudul Chinei, caracterizate printr-un design aparte.

Gradina Yuyuan este un labirint de pavilioane, iazuri acoperite cu flori de lotus si poduri de piatra. In fata camerei Wanhua exista doi copaci foarte vechi despre care traditia spune ca ar fi fost plantati acum 452 ani chiar de proprietarul gradinii. Unul dintre arbori are o inaltimea impresionanta de 21 m. Dar cea mai mare comoara a parcului se spune ca este Piatra de Jad, o bucata de roca inalta de 3,3 m si traversata de 72 gauri, una dintre cele 3 existente in regiunea sudica a fluviului Yangtze.

Dintre cladirile existente aici, unele expun obiecte cu importanta istorica si culturala, cum ar fi  inscriptii, mobilier de epoca sau picturi ale unor artisti celebri.  

Sursa foto

Articole asemănătoare

 • Trucuri si idei pentru gradina

  Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

 • Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina

  Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.

 • Sapte moduri de a folosi cafeaua in casa si gradina

  O ceasca de cafea tare si aromata, simpla sau cu putin lapte, este pentru multi esentiala in fiecare dimineata. Dar zatul de cafea sau cafeaua macinata pot fi folosite in casa si in gradina pentru a rezolva rapid si natural probleme dintre cele mai diverse.

 • Yellow Baby, lalele galbene pentru cea mai frumoasa gradina

  Varietate pitica de lalele cu inflorescente de un galben intens, puternic, parfum usor si placut, Yellow Baby poate fi acea optiune cromatica plina de prospetime ce va schimba radical o gradina, un balcon sau o terasa.

 • Tigrinum - crinul tigrat pentru gradina ideala

  Un soi oriental de crin de o rara distinctie, Tigrinum este imediat recunoscut datorita petalelor sale de un portocaliu deschis, intens, cu numeroase pete intunecate, de forma rotunda, model decorativ care va face din orice buchet si cu atat mai mult din orice gradina un adevarat spectacol exotic.