Iarba fiarelor

Iarba fiarelor (Cynanchum vincetoxicum) Iarba fiarelor

  Descriere:
Iarba fiarelor are in pamant un rizom din care pornesc numeroase radacini. Planta are inaltimea de 30-120 cm. Frunzele sunt asezate opus, rareori cate 3-4 in verticil, au forma ovala, cu marginile intregi si ascutite la varf. Florile sunt asezate mai multe la un loc, intr-un ciorchine la subsuara frunzelor. Culoarea lor este alba, usor galbuie, au 5 petale ovale, unite intre ele la baza. Fructele sunt alungite, ascutite la varf, avand forma unor pastai. Semintele prezinta la partea superioara o coroana de peri lungi, matasosi. Planta infloreste in lunile mai-august. Creste prin fanete, livezi, luminisuri de padure, tufisuri si locuri pietroase.

 Recoltarea:
Radacinile se recolteaza primavara in momentul cand apar mugurii sau primele frunze si toamna cand planta s-a uscat si fructele incep sa se deschida.

 Mod de uscare:
Radacinile se intind in straturi subtiri la soare sau in incaperi bine aerisite. Pe cale artificiala se pot usca la o temperatura de 40-50 grade C. Din 4-5 kg radacini proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

 Intrebuintari:
Fiind o planta foarte toxica, se foloseste doar la recomandarea si sub observatia unui specialist.
 

Articole asemănătoare

  • Iarba de lamaie, un remediu natural care previne cancerul

    Iarba de lamaie apartine familiei gramineelor - la fel ca si graul, secara sau orzul-, are aspect de ceapa verde si miroase puternic a lamaie. Cymbopogon citratus, pe numele sau stiintific, pare la inceput un amalgam de caracteristici imprumutate de pretutindeni din natura.

  • Iarba neagra – o planta decorativa miraculoasa

    Iarba neagra (Calluna vulgaris) rezista intregul an, insa aparitia ei cea mai spectaculoasa este toamna, cand ne invaluie gradina precum

  • Asclepias tuberosa - o atractie pentru fluturi

    Potrivita pentru gradinile insorite, unde se adapteaza usor la diverse tipuri de sol, Asclepias tuberosa prefera lumina intensa si tolereaza chiar si razele soarelui de vara.

  • Iarba grasa sau Portulaca oleraceea

    Pentru ca nu este foarte cunoscuta, multi gradinari confunda Portulaca oleraceea (Iarba grasa) cu o buruiana si o elimina. Pentru consum este cel mai adesea culeasa de cunoscatori direct din natura. Ea poate fi insa cultivata cu succes intr-un colt insorit al gradinii, alaturi de salata.


Warning: fopen(cache/bf66e2d8512d0513b1d975a9d65b78b7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139