Asclepias tuberosa - o atractie pentru fluturi

asclepias tuberosa

Foto: Gradinamea.ro/V.S.

Denumire stiintifica: Asclepias tuberosa

Denumiri comune: Iarba fiarelor sau Iarba fluturilor

 

Familie: Asclepiadaceae

 

Origine: America

 

 Aspect si prezentare: Planta perena cu aspect de tufa inalta (90 cm) si port vertical, prezinta frunze alterne scurte, verzi, de forma lanceolata cu varf ascutit si flori mici stelate, cu cinci petale, grupate in buchete, de diverse nuante de galben si portocaliu. Prin abundenta florilor, planta este o adevarata atractie pentru fluturi si insecte.

 

Conditii de cultivare: Se preteaza foarte bine in gradinile insorite, unde se adapteaza usor la diverse tipuri de sol.

 

Prefera lumina intensa si tolereaza chiar si razele soarelui de vara, iar asezarea plantei intr-un spatiu umbrit va avea ca efect cresterea abundenta a frunzisului in detrimentul infloririi.

 

Temperatura medie din zonele cu clima temperata este suportata bine de Asclepias, cu conditia sa fie ferit de inghetul iernii, prin musuroire la sol. Sub limita de 10 grade Celsius, planta stagneaza din vegetatie si mai apoi intra in repaus.

 

Deoarece aceasta planta iubeste apa, udarea reprezinta o conditie importanta de ingrijire a ei. Se va avea grija ca la intervale regulate sa-i fie asigurata cantitatea necesara de apa. In situatia in care va doriti aceasta planta in interior, nu trebuie sa lasati pamantul din ghiveci sa se usuce intre doua udari.

 

Nu ridica pretentii in privinta umiditatii atmosferice, solicita insa o buna ventilatie a aerului. Din aceasta cauza este bine sa fie cultivata in spatii deschise, in gradina, ferita de umbra copacilor.

 

In privinta substratului de cultivare, se multumeste cu un pamant de gradina obisnuit, sa retina apa.

 

Nu este necesara aplicarea de fertilizanti, planta reusind sa-si extraga intreg necesarul de nutrienti din solul obisnuit de gradina.

 

Se folosesc doua metode de inmultire: prin seminte si prin despartirea tufelor. Semanarea in interior, la caldura si lumina ajuta la o germinare rapida. Plantele astfel obtinute, se repica o singura data dupa care se planteaza in gradina, in plin soare.

 

Perioada de inflorire se intinde pe toata durata verii, incepand cu sfarsitul lunii iunie. Plantele obtinute din seminte pot inflori in primul an, daca au fost plantate in gradina inainte de luna mai.

 

Sfaturi speciale: Se va proceda cu atentie la despartirea tufelor, folosindu-se manusi de protectie, intrucat planta contine o seva toxica. Udati cu regularitate planta, pentru a o feri de uscaciune. Recoltati semintele, numai dupa ce s-au copt, din fructele mari, lungi si ascutite, ce se formeaza la sfarsitul toamnei.

 

Alte specii: A. incarnata (cu flori liliachii), A. curassavica, A. subverticillata (cu flori albe), A. syriaca (cu flori ivorii), A. cordifolia (cu flori visinii), A. sullivantii (cu flori roz delicate), A. linaria, A. asperula, A. physocarpa.

 

 

 

Gradinamea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

 • Hibiscus syriacus Ardens

  Arbust foarte decorativ si destul de usor de ingrijit, aceasta varietate de hibiscus are flori mari, duble, de un mov deschis spre lavanda (veti gasi si inflorescente care bat spre roz) si poate sa devina centrul de atractie pentru orice gradina.

 • Clematis Rouge Cardinal

  Planta ornamentala foarte populara datorita florilor mari, cu petale catifelate, bine definite, parfumate, Clematis Rouge Cardinal este o varietate care va transforma orice colt al gradinii intr-o atractie careia nimeni nu ii va putea rezista.

 • Cinci plante pentru reducerea anxietatii

  Lavanda: una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate flori, planta ce este cultivata intensiv de cunoscatori in principal pentru a obtine uleiul esential de lavanda, delicata lavanda este una dintre cele mai bune alegeri daca avem nevoie de o floare pentru interiorul casei. Nu este foarte pretentioasa, dar parfumul ei relaxeaza sistemul nervos si muscular, aduce un somn mult mai linistit si pe termen lung scade anxietatea si ajuta la inlaturarea depresiei cronice.

 • Reteta zilei: Sucul pentru sporirea imunitatii

  Sezonul rece poate fi o pacoste pentru persoanele cu imunitatea scazuta, si un prilej de reverie pentru cele cu organism sanatos. Postura in care noi vedem anotimpul depinde doar de atentia pe care o acordam, in viata de zi cu zi, alimentatiei.

 • Asclepias curassavica, o planta ornamentala nepretentioasa

  Asclepias curassavica este un arbust originar din America Cetrala, care se dezvolta in salbaticie doar in zonele cu climat tropical si subtropical.