Ienupar

IenuparFam. Cupressaceae

Ecologie si raspindire: Ienuparul prefera locurile luminoase, cu umiditate atmosferica ridicata, rezista la ger si seceta, nepretentios fata de sol.

Perioada de vegetatie: Planta multianuala.

Perioada de recoltare: fructele de ienupar se culeg in al doilea an la maturitate deplina, cind devin negricioase incepind din octombrie pina in iarna, prin lovirea sau scuturarea usoara a ramurilor pentru a nu cadea si pseudobacele vrzi, sub ramuri intinzindu-se o prelata. Se usuca in strat subtire, rasfirindu-se din cind in cind.

Bolile in care se utilizeaza:

Uz intern: bronsite cronice, enterocolite, diabet, acnee, eczeme, litiaza vezicala, reumatism, hepatita epidemica, anorexie, edeme renale, edeme virotice, edeme cardio-renale, guta, hidropizie (acmulari de lichid in tesuturile si seroasele organismului, ca pleura, pericard, peritoneu, articulatii).

Uz extern: reumatism, stimularea circulatiei periferice, tuse, gripa, guturai.

Retete: pentru tratamentul intern, infuzia o preparati in felul urmator: 2 lingurite de fructe la 200 ml apa clocotita din care se iau 3-4 linguri pe zi intre mese (in raport de dureri). Pentru tratamentul extern se recomanda uleiul de ienupar: 10 g de ulei de ienupar se amesteca cu 100 ml alcool, intr-o sticla in care se lasa timp de 4-5 ore, folosindu-se doar seara la culcare pentru frectii.

Solutia pentru frectii se mai poate prepara si astfel: o mina de fructe zdrobite se amesteca cu circa 100 g alcool, iar dupa citeva zile se adauga un litru de otet de vin. Dupa o macerare de 7-8 zile se strecoara si se intrebuinteaza in stari febrile.

ATENTIE! Este strict necesar sa se respecte doza prescrisa.Orice supradozare poate duce la iritarea cailor renale si produce hematurie.

Articole asemănătoare

  • Cocktail cu gin si ceai negru

    La prima vedere o reteta banala, combinatia dintre ginul cu notele sale de ienupar si un ceai negru bun, aromat, de calitate, este surprinzatoare. Un truc pentru o aroma intensa este sa pregatiti un ceai negru, infuzat dupa gust, fara zahar si miere, care dupa ce s-a racit se pastreaza la frigider pentru cel putin o ora.

  • Cocktail de vara cu gin si ceai de menta

    Racoritor, aromat si proaspat, gata sa potoleasca setea intr-o zi calduroasa si sa surprinda datorita notelor de ienupar ale ginului, este un cocktail usor de pregatit acasa si ideal pentru o intalnire cu prietenii.

  • Cocktail cu gin si busuioc

    O bautura aromata, cu gust marcat de parfumul dulceag al busuiocului si cel de ienupar al ginului, excelenta atunci cand este servita cat mai rece.

  • Cocktail cu gin si bere

    O bautura cu note intense de ienupar si prospetimea unei beri blonde de calitate, racoritoare si delicioasa, buna pentru o seara placuta alaturi de prieteni.

  • Cocktail cu gin, limonada si piper cayenne

    La prima vedere pare un cocktail racoritor, de vara, in care prospetimea limonadei intalneste notele de ienupar ale ginului si gustul racoritor de castravete, dar putin piper cayenne (nu prea mult daca nu va plac aromele foarte picante) transforma totul intr-o surpriza. Greu de uitat.


Warning: fopen(cache/da31854faaae33757f2507cc40512772) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139