Ingrijirea plantelor de apartament

poze plante de apartament

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

Cu o ingrijire atenta vom reusi sa ne bucuram de plante. Daca in privinta bolilor provocate de insecte, bacterii sau alte organisme este nevoie de diverse tratamente chimice si plasarea plantelor afectate intr-o carantina severa, trebuie sa stim ca sunt si situatii in care plantele sufera datorita unor probleme fiziologice. Aceste probleme sunt determinate de dezechilibre cauzate de mediul necorespunzator in care se afla plantele. Dezechilibrele fiziologice pot fi insa mai usor de combatut decat bolile induse de daunatori.

 

Cele mai des intalnite dezechilibre fiziologice sunt cauzate de: conditii atmosferice neprielnice, dereglarile de udare (apa in exces sau lipsa udarii), temperatura si calitatea necorespunzatoare a substratului. Conditiile atmosferice neprielnice reprezinta poate principalul motiv de imbolnavire a multora din plantele noastre.

 

Curentii reci de aer afecteaza mai toate plantele sensibile, in special daca acestea sunt asezate in apropierea sau pe directia unei ferestre larg deschise, in perioadele reci, mai ales toamna si iarna. Efectele se vor vedea foarte repede: pierderea rapida a bobocilor, a florilor si chiar a o parte din frunze.

 

Soarele puternic afecteaza la fel de mult plantele, ca si lipsa acestuia sau insuficienta luminii. In perioada de canicula, asezarea plantelor in directa bataie a razelor de soare, duce nu doar la o arsura inestetica a frunzelor dar poate provoca uscarea lastarilor tineri, a bobocilor si fanarea (ofilirea) rapida a florilor.

 

Pe de alta parte insuficienta luminii, adica pozitionarea pe perioada indelungata a plantelor in zone de umbra pronuntata, mai ales a speciilor decorative prin flori si sensibile la lipsa luminii, va duce inevitabil la cresterea etiolata a tulpinilor, la formarea unui frunzis rar si anemic si la incapacitatea producerii bobocilor florali. Fotosinteza poate avea loc doar in prezenta luminii, iar un proces de fotosinteza corect si complet este cheia dezvoltarii tuturor plantelor.

 

Dereglarile de udare pot interveni si ele in mod hotarator asupra evolutiei exemplarelor de interior. Adesea udarea in exces reprezinta cauza majora a decesului plantelor pentru cultivatorii incepatori. Dintr-un exces de ingrijire, acestia isi uda plantele foarte des, fara a cunoaste cu exactitate necesarul de apa al diferitelor specii pe care le detin. O cantitate foarte mare de apa, acumulata rapid in substrat, conduce de regula la sufocarea si putrezirea radacinilor. In scurt timp planta moare, caci nu mai are cum sa-si extraga necesarul de substante nutritive din sol.

 

Sunt si foarte multe cazuri de neglijare a plantelor prin udare insuficienta a acestora. Supravegherea sporadica, lipsa cunostintelor despre necesitatile speciilor, dar mai ales lipsa timpului disponibil, fac adesea, ca multe din plante sa ajunga sa sufere de sete. Daca nu sunt lasate prea mult sa sufere, multe dintre ele isi revin destul de bine, la scurt timp dupa ce sunt udate. Din pacate nu toate sunt foarte rezistente, cactusii si suculentele fiind cam singurele plante mai tolerante in prinvinta acestui aspect de ingrijire. Restul, in special plantele cu flori si frunze subtiri, ajung sa se usuce in mod ireversibil.

 

Efectele cauzate de o temperatura potrivnica sunt intalnite de regula vara si iarna, la polii de frig si caldura ai anului, si mai ales la plantele de origine tropicala. Explicatia e simpla. Acele plante care in locurile de origine nu tolereaza frigul, nu vor rezista nici la frigul extrem al iernilor din tara noastra. Iar in privinta caldurii in exces din timpul verii, se stie ca in tara noastra canicula verii este insotita si de uscaciunea aerului, fapt ce face ca efectul temperaturii sa fie adeseori dublat, producand epuizarea rapida a plantelor aflate intr-un astfel de mediu.

 

plante de interior 

In privinta calitatii necorespunzatoare a substratului de cultura, efectele se vor observa in timp, desi plantele pot fi ingrijite foarte bine din celelalte puncte de vedere prezentate mai sus. Frunzele vor fi din ce in ce mai mici, mai putine, cu un colorit palid si deformari vizibile. Capacitatea de a produce boboci florali va fi redusa simtitor, iar eventualii boboci ce vor apare, vor fi mici si nu vor ajunge la maturiltate. Se va observa o incetinire si chiar stagnare a cresterii iar in situatii extreme, o regresie in dezvoltare a plantei. Pentru a va salva plantele trebuie sa schimbati substratul cu unul proaspat si care sa ofere suficienti nutrienti.

O masura pana la obtinererea substratului corespunzator, este administrarea de suplimente nutritive sau ingrasaminte specifice. Acestea din urma vor ajuta planta sa reziste o perioada pana la transplantarea in pamant proaspat.

Acestea sunt cateva din probleme sau, mai bine spus, cauzele dereglarilor fiziologice ce pot apare in cultivarea plantelor de interior.

De regula insa, probleme apar in mod concomitent, ajungand sa se conbine, la un anumit moment, 2 sau chiar 3 factori potrivnici. Va trebui sa cunoastem foarte bine necesitatile de ingrijire, sa le supraveghem atent dezvoltarea de zi cu zi si mai ales sa deslusim cu exactitate cauzele si sa intervenim la timp pentru remedierea efectelor nedorite.

Cu putin efort, ceva cunostinte de ingrijire si un pic mai multa atentie, vom putea salva de la suferinta plantele afectate.

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Sfaturi pentru ingrijirea plantelor de interior

    Plantele sunt asemenea oamenilor, poti fi vesele sau triste, iar lucrul acesta se vede pe chipul lor. De asemenea, se pot confrunta cu probleme de sanatate ca si noi, atunci cand conditiile de dezoltare nu le sunt respectate.

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

  • Clivia Miniata, un superb crin de apartament

    Sub denumirea stiintifica de Clivia Miniata, crinul de apartament este una din cele mai frumoase plante ce aduce in locuinta o raza de caldura si soare chiar si in zilele ploioase si mohorate.

  • Flori de apartament - Eucrosia bicolor

    In conditii de apartament, planta infloreste primavara-vara. Perioada de la plantarea bulbului pana la deschiderea florilor poate varia intre 2 si 3 luni.

  • Calendar pentru ingrijirea florilor

    se incepe inmultirea pe cale vegetativa (prin butasi) a unor plante de apartament: saintpaulia, coleus, colocasia, monstera; se seamana samburii de curmale (palmierul Phoenix); periodic, frunzele mari ale plantelor de apartament...


Warning: fopen(cache/6dd1f209786bc160026e9752fb67b663) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139