Insecte benefice pentru gradina

 Una din cele mai bune metode de a tine sub control insectele daunatoare pentru plante este sa fim "prieteni" cu inamicii lor naturali. Plantarea in gradina a unor specii de flori cu polen si nectar precum si protejarea insectelor sunt unele din principiile de baza ale gradinaritului organic si in acelasi timp un mod de a mari diversitatea ecologica din gradina dumneavoastra.

Mai jos am adunat informatii referitoare la cele mai des intalnite insecte benefice, precum si cateva sfaturi pentru a le atrage in gradina.

gargarita (insecte benefice pentru gradina)
Gargarita
foto: www.freedigitalphotos.net

chrysopa (insecte benefice pentru gradina)
Chrysopa
foto: www.uky.edu

Gargarita

Bine-cunoscuta insecta mica, rotunda, rosie sau portocalie si cu pete negre este numai una din cele mai mult de 400 de specii de coleoptere. Majoritatea gargaritelor adulte, dar si larvele, se hranesc cu afide sau alte insecte asemanatoare musculitelor. Adultii sunt atrasi de florile cu mult polen si nectar, pe care trebuie sa il consume pentru a se reproduce.

Chrysopa

Adultii de culoare verde-pal sau maronii au aripi deosebite, mari, cu vinisoare si se hranesc mai ales cu nectar de flori. Larvele insa sunt pradatori avizi ai afidelor, fluturilor, puricilor de plante, tripsului, oualelor de molii si omizilor mici.

Syrphida

Gaza adulta arata ca o albina mica, pentru ca abdomenul este negru cu dungi galbene; larva se aseamana cu limaxul si are capul ascutit. O caracteristica dupa care este foarte usor de recunoscut este ca ea pluteste in aer deasupra/in jurul plantelor sau florilor, pe care le cauta pentru nectar si polen. Larvele de Syrphida se hranesc cu afide. Odata ajunsa la maturitate, Syrphida ajuta la polenizarea soiurilor de capsuni.

syrphida (insecte benefice pentru gradina)

carabide (insecte benefice pentru gradina)
sus: Carabide
stanga: Syrphida

Carabide

Aceste insecte coleoptere sunt destul de mari, au picioare lungi si culoare maro sau negru-albastruie; ca sa va dati seama despre care gandaci este vorba, va mai spun ca ei se ascund in timpul zilei sub pietre, lemne sau busteni  si, atunci cand sunt ''deranjati'' fug repede in orice directie. Carabidele se hranesc cu limax, melci, omizi si larve de gandaci de Colorado. Pentru a-i atrage in gradina, plantati un covor verde peren sau asezati pietre sau busteni.

Paianjenul

Toti paianjenii se hranesc cu insecte si din acest punct de vedere sunt ideali pentru a stapani o invazie de daunatori. Paianjenii care se gasesc in gradina nu sunt veninosi si nici nu se ''muta'' in casa, asa ca nu trebuie sa ii alungati. Zonele cu flori perene si straturile de mulci (mai ales daca au si paie) ofera un adapost bun si acolo ii veti gasi, cel mai probabil.

Tachinide

Mustele din familia Tachinidae arata la fel ca mustele de casa, insa sunt arme foarte importante in lupta impotriva omizilor, viermelui verde de varza, etc. Sunt atrase de plantele cu polen si nectar.

tachinida (insecte benefice pentru gradina)
musca din familia Tachinidae

Lavinia Rorich

Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Narcisele Rip van Winkle - galbenul perfect pentru gradina

    Este unul dintre cele mai populare si mai apreciate soiuri de narcise pentru aspectul estetic, parfumul usor si delicat, felul in care acopera orice spatiu verde cand sunt plantate in palcuri si faptului ca sunt usor de plantat si ingrijit.

  • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

    Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

  • Plante bulboase care tin rozatoarele departe de gradina

    Nimeni nu acorda prea multa importanta rozatoarelor pana in clipa cand ajung o amentintare pentru gradina. Bulbii florilor, pe langa faptul ca sunt o tinta usoara, constituie o adevarata “delicatasa” pentru micile animale, fapt care impune adoptarea urgenta a unor masuri “defensive”.

  • 5 sfaturi pentru o gradina perfecta

    Oricine doreste o gradina frumoasa si usor de intretinut. Pentru a nu vi se parea epuizant fizic sau sa constituie un adevarat soc pentru plante, obisnuiti-va sa faceti cateva lucruri simple, dar periodice pentru gradina dumneavoastra.

  • Prevenirea aparitiei bolilor si daunatorilor la trandafiri

    Stim cu totii ca pana la urma, mai devreme sau mai tarziu, gradina noastra se va confrunta cu unele boli si unii daunatori care ne vor ataca plantele. Cel mai bun remediu este, ca de obicei, prevenirea...


Warning: fopen(cache/f6140a1759ab3c81cf1a581b95c56e8b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139