Insecticidul verde

Crizantema salbatica, Tanacetum cinerariaefolium, este o planta originara in estul Europei pe coasta Dalmatiei, dar care poate fi intalnita in mai toate zonele temperate si in regiunile inalte ale Africii, in special in Kenya si Tanzania.

 

Ceea ce o face speciala sunt florile sale care contin o substanta numita piretrina, un puternic insecticid. Complet inofensiva pentru oameni si animale, piretrina produce moartea insectelor prin paralizie. Gandacul din Colorado, paduchii de frunza, paduchii lanosi, tripsii si cicadele sunt doar cateva exemple de insecte daunatoare distruse rapid de piretrina.

 

Interesant este faptul ca un procent ridicat de piretrina se gaseste doar in cazul plantelor salbatice care apar spontan la altitudini de peste 1000m, el fiind mult mai mic atunci cand plantele sunt cultivate intr-o zona de campie.

 

Piretrina extrasa din florile crizantemei este principiul activ al unor preparate comerciale precum Biocid, Florestin sau Sanoplant. Aceste preparate au alaturi de actiunea eficace si o alta proprietate importanta: ele se descompun in maxim 48 de ore in substante inofensive pentru mediul inconjurator.

 

Deoarece costurile de extractie sunt destul de ridicate, pretul acestor produse este pe masura. Ca o alternativa au aparut insa piretrinele de sinteza, obtinute artificial. Denumite generic piretroide, ele sunt la fel de puternice ca si substanta naturala, costul de productie este mult mai mic dar sunt mai toxice pentru mediu. Cateva din preparatele avand la baza piretrine de sinteza, pe care le putem gasi in fitofarmaciile din Romania, sunt Decis, Fastac si Permetrina.

 

Dragos Serban

05.10.2006

 

Insecticid natural pentru uz veterinar

Piretrina

Articole asemănătoare

  • Salata verde cu portocale si ceapa rosie

    Portocalele zemoase si dulci par potrivite mai curand pentru o salata de fructe delicioasa, dar alaturi de salata verde proaspata, avocado si ceapa rosie aromele se completeaza neasteptat de bine.

  • Cocktail cu gin, ceai verde si vin alb

    Alegeti un vin alb, sec, alaturi de un gin de calitate, ceai verde infuzat dupa gust, un suc de fructe de padure proaspat sau din cutie, totul cu fructe si mirodenii pentru o aroma complexa, greu de uitat.

  • Sapte motive pentru care este bine sa bem ceai verde

    Aromat, plin de savoare, baut simplu, cu zahar, miere sau lapte, fierbinte sau (de ce nu) lasat sa se raceasca, ceaiul verde poate sa inlocuiasca in fiecare dimineata ceasca sau cana de cafea, racoreste si hidrateaza intregul organism atunci cand i se adauga gheata in zilele fierbinti de vara, da energie si un plus de buna dispozitie.

  • Smoothie pentru arderea caloriilor cu ananas, grepfrut si ceai verde

    Ceaiul verde este traditional recomandat pentru a slabi mai usor si a avea mai multa energie, dar alaturi de frunzele proaspete de spanac (se poate folosi si congelat), ananasul dulce, banana cu potasiu si grepfrut rezultatul este o bautura sanatoasa si plina de arome. In plus va intensifica metabolismul si ajuta la arderea mai usoara a grasimii in exces.

  • De ce este bine sa mancam fasole verde

    O excelenta sursa de vitamine, fasolea verde este plina de proteine, carbohidrati si vitamine, fie ca este vorba de vitamina A (ce mentine tineretea pielii si previne anumite boli cronice), K (regenereaza celulele si mentine sanatatea sistemului osos) sau C, dar este si o buna sursa de fier sau fibre, esentiale pentru buna functionare a sistemului digestiv.