Inteligenta verde

 Un profesor pe nume Stefano Mancuso a pretins ca plantele sunt dinamice, extrem de sensibile; sunt organisme competitive in interiorul carora sunt efectuate calculele sofisticate de cost-beneficiu care le ajuta in a se adapta la schimbarile de mediu.

Acesta a mai spus ca plantele folosesc calculele pentru multe lucruri, cum ar fi alarmarea altor membri din specia lor, in momentul in care sunt atacate de insecte.

Laboratorio Internazionale di Neurobiologia Vegetale (LINV - Laboratorul National de Neurobiologie Vegetala) face parte din Universitatea din Florenta (Italia) si este primul centru de cercetare din lume specializat in cercetarea secretelor si inteligentei plantelor.

Mancuso sustine ca "avem multe de invatat de la plante", in cazul in care definim inteligenta ca o capacitate de a rezolva probleme. Totodata acesta afirma ca inteligenta nu se refera "numai la a avea un creier"; asadar plantele nu numai ca sunt inteligente, in plus, "cresc, se adapteaza si prospera, fara a suferi nevroze".

Acelasi profesor a mai declarat ca "plantele comunica prin intermediul anumitor substante chimice".

Studiile in derulare precum si cele efectuate in decursul anilor au demonstrat ca materia verde poate fi aproape la fel de sofisticata ca materia cenusie, in special in privinta sistemelor de semnalizare si raspuns.

Articole asemănătoare

  • Bautura cu ceai verde, lamaie si menta

    Racoritoare, sanatoasa, ideala daca va place gustul de ceai verde, cu notele sale usoare de tanin, vegetale, usor de remarcat, intr-o reteta pentru o bautura de vara.

  • Sirvenos, berea cu mazare verde

    O bere cu gust putin dulceag, cremos, cu note de malt, la care se adauga mazare verde

  • Limonada cu ceai verde si miere

    Daca mierea este indulcitorul recomandat pentru cei care vor o alternativa sanatoasa la deja banalul zahar, ceaiul verde este plin de anti-oxidanti, ajuta la mentinerea echilibrului imunitar si chiar in timp ne mentine mai tineri si in forma. Asa ca o combinatie intre dulceata mierii, gustul putin astringent al ceaiului verde si lamaia cu multa vitamina C nu poate fi decat castigatoare. O limonada sanatoasa si mai ales delicioasa, cu sau fara gheata.

  • Cocktail fara alcool cu mango si ceai verde

    Aduse impreuna in acelasi pahar inalt, cu putina gheata, sucul de mango si ceaiul verde fara zahar se completeaza si se scot in evidenta reciproc neasteptat de bine. O bautura fara alcool pentru zilele in care avem nevoie de putina energie. Sau pentru o mica petrecere in timpul zilei, la serviciu.

  • Lamaia verde pentru sanatate

    Cu multa vitamina C, vitamina B6, vitamina A, cantitati importante de acid folic si potasiu, lamaia verde (cunoscuta si sub numele de limeta sau lime) ofera organismului un plus de energie, stimuleaza si revitalizeaza sistemul imunitar, imbunatateste digestia.