Irisul Negru

O varietate mai rara (desi este relativ usor de ingrijit) in tonuri sumbre care o vor scoate in evidenta in orice ansamblu floral sau mica gradina, acest soi de iris este imediat recunoscut datorita florilor sale mari, frumoase, intr-o neobisnuita culoare neagra cu note de violet, inchis si foarte eleganta. Daca are un sol bun si este bine intretinut va surprinde prin inflorescentele sale bogate si coloritul foarte intunecat. Este o planta originara din partea de sud a Chinei, tot mai populara printre pasionatii de flori iesite din comun, si daca alte varietati sunt mult mai dificil de plantat si mai ales de ingrijit acest iris negru poate fi cultivat chiar si de un incepator. 
 
Aveti nevoie de un loc relativ insorit sau chiar semiumbrit (se va adapta usor oricarei variante), un sol neaparat fertil si bine drenat, si ingropati bulbii la o adancime egala cu de doua ori lungimea lor. Se uda moderat dupa plantare si nu ar trebui sa apara probleme deosebite, fiind relativ rezistent la boli si daunatori. Lasati un spatiu intre bulbi de 5 pana la 10 cm, dar daca vreti sa va jucati cu nuantele si culorile ii puteti planta si in grupuri, mai ales alaturi de alte flori in culori mai vii pentru un contrast interesant. In afara coloritului care atrage imediat privirile irisul negru se remarca si prin parfumul puternic, in tonuri dulci. Este o floare cu rezistenta buna in timp si odata ce a prins, in gradina sau ghiveci, va veti bucura mai multa vreme de frumusetea lui neobisnuita. 

Foto: brecks.com

 

Articole asemănătoare

 • Cinci remedii naturiste cu piper negru

  Unul dintre cele mai populare si indragite condimente din gastronomie, piperul negru a fost candva una dintre cele mai scumpe si dorite marfuri exotice, valorand cat greutatea sa in aur si fiind accesibil doar celor foarte bogati, care isi puteau permite un asemenea lux.

 • Cocktail fara alcool cu ananas si piper negru

  La prima vedere ar parea o combinatie racoritoare, cu gust exotic, intre dulceata sucul de ananas si aromele acid-acrisoare din lamaie. Dar nota personala este piperul negru, proaspat macinat, care ii completeaza perfect gustul final.

 • Cocktail cu gin si ceai negru

  De ce sa nu incercati o combinatie de gin si ceai negru in locul cocktailurilor de care poate v-ati plictisit. Si pentru un amestec foarte "britanic" ati putea alege un Beefeater (eventual) alaturi de Earl Grey, totul cu putin zahar si putina lamaie. Poate neconventional la prima vedere, dar poate fi o bautura la care veti reveni.

 • Smoothie cu ceai negru, fructe de padure si ananas

  Poate ca la prima vedere o combinatie intre gustul puternic de ceai negru si cel dulce-acrisor al fructelor nu pare tocmai inspirata. Dar adaugand notele exotice de banana si ananas veti gusta un smoothie care va incarca imediat cu energie, dar are si o aroma aparte.

 • Mugurii de plop negru in medicina naturista

  Considerat un adevarat antibiotic natural, mugurele de plop negru se foloseste pentru ameliorarea simptomelor mai multor afectiuni cronice.