Irisul Negru

O varietate mai rara (desi este relativ usor de ingrijit) in tonuri sumbre care o vor scoate in evidenta in orice ansamblu floral sau mica gradina, acest soi de iris este imediat recunoscut datorita florilor sale mari, frumoase, intr-o neobisnuita culoare neagra cu note de violet, inchis si foarte eleganta. Daca are un sol bun si este bine intretinut va surprinde prin inflorescentele sale bogate si coloritul foarte intunecat. Este o planta originara din partea de sud a Chinei, tot mai populara printre pasionatii de flori iesite din comun, si daca alte varietati sunt mult mai dificil de plantat si mai ales de ingrijit acest iris negru poate fi cultivat chiar si de un incepator. 
 
Aveti nevoie de un loc relativ insorit sau chiar semiumbrit (se va adapta usor oricarei variante), un sol neaparat fertil si bine drenat, si ingropati bulbii la o adancime egala cu de doua ori lungimea lor. Se uda moderat dupa plantare si nu ar trebui sa apara probleme deosebite, fiind relativ rezistent la boli si daunatori. Lasati un spatiu intre bulbi de 5 pana la 10 cm, dar daca vreti sa va jucati cu nuantele si culorile ii puteti planta si in grupuri, mai ales alaturi de alte flori in culori mai vii pentru un contrast interesant. In afara coloritului care atrage imediat privirile irisul negru se remarca si prin parfumul puternic, in tonuri dulci. Este o floare cu rezistenta buna in timp si odata ce a prins, in gradina sau ghiveci, va veti bucura mai multa vreme de frumusetea lui neobisnuita. 

Foto: brecks.com

 

Articole asemănătoare

 • Piperul negru si piperul alb

  Cand folosim piper in bucatarie, acesta sa fie alb sau negru? Apoi, de ce sa alegem unul si nu pe celalalt? Uneori intrebarile copilaresti pe care ni le punem nu sunt lipsite de importanta, si necesita in plan practic raspunsuri cat se poate de serioase.

 • Piperul negru - condimentul cu proprietati medicale

  Ce este mic, negru, se gaseste sub forma de boabe sau macinat si este folosit frecvent de gospodine? Daca primul lucru care v-a sosit in minte este piperul atunci ati ghicit.

 • Prajitura Alb si Negru

  Prajitura Alb si Negru este o prajitura cu un aspect deosebit, datorita combinatiei dintre cele doua nuante, menita sa incante musafirii la un eveniment special.

 • Flori de toamna. Irisul

  Irisul este una dintre florile care aduc o pata de culoare gradinilor palide in aceasta perioada. Una dintre semnificatiile numelui sau este aceea de "curcubeu", referire la bogatia coloristica a florii, dar mai inseamna totodata "ochiul din cer".

 • Sanatate si frumusete cu ceai negru

  Ceaiul negru, poate mai putin consumat in comparatie cu ceaiul verde, detine si acesta beneficii pentru sanatatea si frumusetea noastra. Studiile realizate atesta faptul ca ceaiul negru are proprietati in ceea ce priveste sanatatea inimii.