Kalanchoe

KalancholeCultivata in Europa din 1932 (varietatea K. blossfeldiana), Kalanchoe este o planta suculenta cu frunze carnoase. Creste pana la aproximativ 40 cm inaltime si are flori sub forma de stea, in culori diverse: rosii, galbene, oranj sau violete.
Florile apar atunci cand zilele sunt scurte si dureaza aproximativ 2 luni, timp in care se succed mai multe serii de boboci.
Inmultire:
Planta perena cu vegetatie continua, Kalanchoe se inmulteste prin butasi sau seminte. Butasii trebuie sa aiba 5-7 cm si cel putin 2 perechi de frunze. Ei se planteaza in ladite sau ghivece dupa ce cateva zile au fost lasati sa se deshidrateze.
Dupa aproximativ 3 saptamani vor prinde radacini. Semanatul se face din ianuarie pana in iulie, la lumina, pentru ca semintele care sunt foarte mici sa poata germina. Planta nu suporta lumina directa. Solul in care se planteaza Kalanchoe trebuie sa fie bine aerisit si drenat. Este recomandat sa aiba in componenta: turba, nisip, pamant de gradina si scoarta de conifere. Ph-ul optim al solului trebuie sa fie de 6-7.
Rasarirea are loc dupa 7-10 zile, dar plantele vor creste incet. Repicarea se face dupa 7 saptamani, in ladite sau ghivece mici, pentru a se evita putrezirea radacinilor plantei. Temperatura potrivita pentru perioada de crestere este de 15-20 gr. C.
Vara se umbreste si se pulverizeaza cu apa rece. Udarea trebuie facuta dimineata, cu grija, pentru ca daca apa este in exces planta va deveni sensibila la boli, iar daca este insuficienta apar pete pe frunze.
Atunci cand planta este matura si acopera suprafata ghiveciulului, udarea se face pe sub frunze. Daca doriti ca plantele dumneavoastra sa aiba o talie mai compacta, atunci trebuie sa le ciupiti.
Cand fertilizati trebuie sa aveti in vedere zincul, manganul, cuprul si borul. Aveti grija sa evitati excesul de fosfor. Puteti fertiliza solul la fiecare udare sau la 1-2 saptamani cu ingrasaminte complexe. Dupa inflorire taiati varfurile lastarilor, tineti planta la umbra timp de o luna si pastrati pamantul aproape uscat. Dupa aceasta perioada, mutati planta la lumina si reluati udarea normala. In scurt timp Kalanchoe va avea frunze tinere si si va incepe un nou ciclu vegetativ.
Kalanchoe este o planta care suporta usor microclimatul din apartamentele noastre. Este binecunoscut faptul ca aici atmosfera este uscata si lumina scazuta. O planta inrudita cu cactusii, care se multumeste cu udari rare si care ne incanta cu florile sale de mai multe ori pe an. Este ideala pentru persoanele ocupate care petrec putin timp pentru ingrijirea plantelor.

Articole asemănătoare

 • Plante toxice pentru animalele de companie

  Plantele si animalele de companie sunt cele doua coordonate dupa care se ghideaza o buna parte din populatia globului. Orice iubitor de natura intelege rostul si frumusetea ficarei specii in parte, iar la un moment dat, inevitabil, ajunge in ipostaza sa le aleaga pe amandoua.

 • Plante suculente pentru interiorul casei

  Cea mai specifica insusire a plantelor suculente o constituie adaptarea la conditiile de seceta. Organele vegetative aeriene, carnoase, sunt adevarate rezervoare naturale de apa si nu de putine ori s-a intamplat ca acestea sa salveze vieti in desert.

 • Plantele exotice si ingrijirea lor pe timpul iernii

  Plantele exotice aflate in interior sunt printre cele mai pretentioase si trebuie sa li se asigure conditii apropiate zonelor de origine.

 • Plante cu flori pe timp de iarna

  Cele mai cunoscute si mai reprezentative flori pentru lunile de iarna sunt Craciunitele. Sub aceasta denumire se regasesc doua specii diferite; chiar trei, daca e sa ne luam dupa clasificarea facuta de unii specialisti

 • Aranjamente decorative cu plante mici

  Pentru a inviora un spatiu in ideea de a-l face cat mai placut ochiului si pentru a crea o atmosfera relaxanta, naturala si plina de culoare, puteti apela la diverse tipuri de aranjamente cu plante de dimensiuni mici.