Lacul Kivu, o bomba cu ceas naturala

Lacul Kivu face parte din Marile Lacuri Africane, alaturi de faimoasele unitati lacustre Victoria si Tanganyika, si se gaseste la granita statelor Congo si Rwanda. Desi albastru si calm la suprafata, Kivu (care in lima Bantu inseamna “lac”) ascunde in adancuri un secret mortal pentru cele 2 milioane de locuitori care locuiesc in jurul sau, dar extrem de profitabil pentru marii producatori de energie.

Lacul Kivu inmagazineaza circa 60 miliarde metri cubi de dioxid de carbon si metan, suficient cat sa asigure energie electrica ruandezilor 100 de ani de acum inainte. In lume mai exista doua “lacuri explozive”, Monoun si Nyos, amandoua in Camerun, doar ca Lacul Kivu este de 2000 de ori mai mare decat ele.

In anul 1986, o simpla alunecare de teren langa Lacul Nyos avea sa produca in cateva secunde moartea a 1700 de oameni, cauza fiind eliberarea unei cantitati insemnate de dioxid de carbon. Accesul populatiei in jurul Lacului Nyos este si acum interzis pe o suprafata de 30 de kilometri. Gazul poate fi eliberat foarte usor, daca lacurile suprasaturate in CO2 sunt perturbate fie de o alunecare de teren, de un cutremur, de o furtuna puternica ori de alte hazarde naturale.

Stiinta din spatele acumularilor de gaze este simpla. Lacurile sunt situate in zona unui vulcan adormit, iar pericolul il genereaza magma fierbinte din scoarta Pamantului. Aceasta elibereaza dioxid de carbon, metan si alte gaze, care in loc sa ajunga in atmosfera, patrund si sunt inmagazinate de apele din partea inferioara a lacului. Nimic periculos in acest proces daca din adanc, ar exista o forta care sa ridice apa regulat la suprafata. Insa, ca multora dintre lacurile tropicale, si celor explosive, Kivu, Monoun si Nyos, le lipsesc curentii verticali salvatori.

Cantitatea de gaz care se poate dizolva in apa depinde de doi factori: temperatura apei si presiune. Cu cat presinea este mai ridicata iar temperatura mai mica, cu atat lichidul retine o cantitate mai mare gaz. Oricum ar sta lucrurile teoretic, in realitate se ajunge in cele din urma la suprasaturare.    

Vietatile nu lipsesc din Lacul Kivu, asa cum suntem tentati sa credem, insa fac parte ce-i drept cu deosebire din categoria celor anaerobe. Ihtiofauna este saraca, fiind identificate 28 de specii, dintre care unele endemice (Haplochromis, Limnothrissa miodon).  Sardinele Limnothrissa miodon sunt specifice Lacului Tanganyica si au fost aduse in Lacul Kivu la sfarsitul anilor ’50, de un inginerul belgian A. Collart. 

Lacul Kivu este o “bomba cu ceas” pe care cercetatorii incearca sa o “dezamorseze” inainte de producerea unui scenariu apocaliptic. Intre 2001-2003, pentru a intampina o eventuala explozie, Michael Halbwachs a instalat un sistem de degazaj artificial al apelor. Totusi, problemele nu sunt nici pe departe rezolvate, iar constatarile specialistilor ne dau suficiente motive de ingrijorare. Potrivit unor rapoarte recente, Lacul Nyos contine astazi de doua ori mai mult dioxid de carbon decat cel care a fost eliberat in timpul exploziei din secolul trecut.  

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu mar si mirodenii

    O bautura cu gust de placinta cu mere, buna pentru o petrecere, o pauza, o gustare alaturi de familie si prieteni.

  • Bautura cu fructe (fara alcool)

    O varianta naturala pentru sucurile din comert, usor adaptabila in functie de fructele disponibile, dulce si sanatoasa. Bun pentru o petrecere cu multi invitati, servit intr-o carafa pe masura care ii va ajuta sa se bucure si de culoarea intensa.

  • Caisele Big Bomba

    Soi de caise cu fructe mari, ovale, cu pulpa elastica si gust foarte dulce, parfumate, Big Bomba este o varietate cu buna productivitate anuala, relativ usor de plantat si intretinut, una dintre cele mai bune optiuni pentru o gradina sau o livada.

  • Weigela Red Prince

    Cu rezistenta naturala crescuta la boli si daunatori, acesta este un arbust ornamental cu flori mari, de un rosu deschis, parfum foarte placut, usor de plantat si intretinut.

  • Terapii naturiste cu ceai de merisor

    Cu gust placut, fructat, usor acrisor, ceaiul de merisor se pregateste imediat, dintr-o lingurita cu varf la o cana cu apa clocotita, lasata 10-15 minute la infuzat.