Lacul Kivu, o bomba cu ceas naturala

Lacul Kivu face parte din Marile Lacuri Africane, alaturi de faimoasele unitati lacustre Victoria si Tanganyika, si se gaseste la granita statelor Congo si Rwanda. Desi albastru si calm la suprafata, Kivu (care in lima Bantu inseamna “lac”) ascunde in adancuri un secret mortal pentru cele 2 milioane de locuitori care locuiesc in jurul sau, dar extrem de profitabil pentru marii producatori de energie.

Lacul Kivu inmagazineaza circa 60 miliarde metri cubi de dioxid de carbon si metan, suficient cat sa asigure energie electrica ruandezilor 100 de ani de acum inainte. In lume mai exista doua “lacuri explozive”, Monoun si Nyos, amandoua in Camerun, doar ca Lacul Kivu este de 2000 de ori mai mare decat ele.

In anul 1986, o simpla alunecare de teren langa Lacul Nyos avea sa produca in cateva secunde moartea a 1700 de oameni, cauza fiind eliberarea unei cantitati insemnate de dioxid de carbon. Accesul populatiei in jurul Lacului Nyos este si acum interzis pe o suprafata de 30 de kilometri. Gazul poate fi eliberat foarte usor, daca lacurile suprasaturate in CO2 sunt perturbate fie de o alunecare de teren, de un cutremur, de o furtuna puternica ori de alte hazarde naturale.

Stiinta din spatele acumularilor de gaze este simpla. Lacurile sunt situate in zona unui vulcan adormit, iar pericolul il genereaza magma fierbinte din scoarta Pamantului. Aceasta elibereaza dioxid de carbon, metan si alte gaze, care in loc sa ajunga in atmosfera, patrund si sunt inmagazinate de apele din partea inferioara a lacului. Nimic periculos in acest proces daca din adanc, ar exista o forta care sa ridice apa regulat la suprafata. Insa, ca multora dintre lacurile tropicale, si celor explosive, Kivu, Monoun si Nyos, le lipsesc curentii verticali salvatori.

Cantitatea de gaz care se poate dizolva in apa depinde de doi factori: temperatura apei si presiune. Cu cat presinea este mai ridicata iar temperatura mai mica, cu atat lichidul retine o cantitate mai mare gaz. Oricum ar sta lucrurile teoretic, in realitate se ajunge in cele din urma la suprasaturare.    

Vietatile nu lipsesc din Lacul Kivu, asa cum suntem tentati sa credem, insa fac parte ce-i drept cu deosebire din categoria celor anaerobe. Ihtiofauna este saraca, fiind identificate 28 de specii, dintre care unele endemice (Haplochromis, Limnothrissa miodon).  Sardinele Limnothrissa miodon sunt specifice Lacului Tanganyica si au fost aduse in Lacul Kivu la sfarsitul anilor ’50, de un inginerul belgian A. Collart. 

Lacul Kivu este o “bomba cu ceas” pe care cercetatorii incearca sa o “dezamorseze” inainte de producerea unui scenariu apocaliptic. Intre 2001-2003, pentru a intampina o eventuala explozie, Michael Halbwachs a instalat un sistem de degazaj artificial al apelor. Totusi, problemele nu sunt nici pe departe rezolvate, iar constatarile specialistilor ne dau suficiente motive de ingrijorare. Potrivit unor rapoarte recente, Lacul Nyos contine astazi de doua ori mai mult dioxid de carbon decat cel care a fost eliberat in timpul exploziei din secolul trecut.  

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Salata de toamna cu mere, nuci si branza

    O gustare cu mere bine coapte, salata verde, miez de nuca aromat si putin otet balsamic, plina de vitamine si mai ales de savoarea toamnei.

  • Cocktail fierbinte cu ceai negru si mirodenii

    O cana cu ceai negru, fierbinte, cu putina miere si (ca un secret delicios) mirodeniile preferate este o alegere excelenta in zilele mai reci. Dar in aceasta combinatie puteti sa puneti rom, whiskey sau brandy pentru un cocktail usor de pregatit acasa, si pentru un gust intens folositi ceai negru varsat si nu pliculete.

  • Smoothie racoritor cu mango si suc de portocale

    O alternativa pentru sucurile din comert, o bautura cu gust intens de fructe tropicale, savuroasa si aromata, utila in orice parte a anului si cu atat mai mult cu cat energizeaza, racoreste si potoleste setea de ceva dulce.

  • Smoothie cu piper negru, banana si lapte vegetal

    O bautura cu aroma picanta, putin iute, pentru cei care prefera gusturile bine condimentate, cu note de banana coapta si o baza de lapte de migdale sau soia. Are efecte antiinflamatorii, da energie, ajuta digestia si sistemul imunitar.

  • Smoothie cu lapte de cocos si portocala

    Una dintre cele mai simple retete pentru o bautura cu multa vitamina C, antioxidanti, grasimi sanatoase, pe scurt o solutie ideala atunci cand vrem sa ne potolim setea intr-un mod sanatos, placut. Alegeti portocale mari, bine coapte, zemoase si parfumate, si adaugati putina vanilie pentru acele note racoritoare si aromate.


Warning: fopen(cache/2b32fe82bc942f8a213fcd62a985ccd0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139