Laurus nobilis

laurus nobilisNume popular: dafin
Familie: Lauraceae
Origine: bazinul mediteraneean
Expunere: plin soare sau partial umbra
Dimensiune: arbust cu crestere lenta de pana la 9 m
Pamant: fertil, dar usor drenabil
Udare: are nevoie de putina apa odata ce s-a prins; pamantul trebuie sa fie bine drenat
Perioada de inflorire: inceputul primaverii (martie-mai); florile sunt galbene-verzui, aranjate sub forma de umbrela; fructul este verde si este copt la inceputul toamnei.
Rezistenta la inghet: pana la -7C.

Descriere:
Laurus nobilis (dafinul) este un arbust mereu verde cu frunze usor ondulate pe margini, care se usuca si se folosesc pe post de condiment in diferite retete. Dafinul este cultivat ca planta de ghiveci in zonele mai reci.

taierea dafunuluiIn perioada de crestere trebuie udat bine si tratat cu o substanta nutritiva care se aseaza pe pamant. Plantele prinse se taie putin pe perioada de vara pentru a le mentine forma. Folositi un cleste mic, nu o foarfeca de gradina. Eventualele buruieni care pot aparea in jurul arbustului trebuie indepartate cu mana, nu prin sapare, pentru a nu rani radacina firava.

Fara sa il taiati, dafinul poate ajunge, in conditii optime, pana la 12 m inaltime si 10 m diametru; daca este lasat sa creasca atat de mare el va lua de asemenea partea cea mai mare din substantele nutritive din pamant, pe o raza de cativa metri in jurul sau. Dafinul este insa o planta foarte potrivita pentru taiat si poate fi mentinut usor la forma pe care doriti sa o aiba daca il ingrijiti cum trebuie. Taieturile de mentinere a formei trebuie facute in fiecare primavara.

dafinDafinul arata foarte bine in ghivece mari, rotunde. Pentru a forma arbustul, cumparati o planta tanara cu tulpina cat mai dreapta. Pe vreme ce creste, taiati toate ramurile din partea de jos, dar pastrati-le pe cele de sus. Cand arbustul ajunge la o inaltime cu aproximativ 20 cm mai mult decat cea pe care o doriti, taiati varful copacului, si lasati pe ramurile existente numai cate 3 frunze. Asta va incuraja dezvoltarea ramurilor mici in varf, ceea ce va da aspectul de minge coroanei.

Ramurile care apar in ateral se reduc la numai 3 frunze. Cand arbustul a capatat deja forma pe care o doriti, el mai trebuie taiat numai pentru a ii mentine forma. Plantele standard au o tulpina lunga de 1 m si coroana cu diametrul de 55 cm.

Inmultire:
1. Seminte (se culeg imediat ce s-au copt). Se planteaza primavara, in compost umed, dar nu saturat de apa, si se acopera cu un strat subtire de compost uscat. Containerul cu seminte se plaseaza intr-o camera intunecoasa, cu temperatura de 21C (ideal).
Semintele incoltesc intr-o perioada cuprinsa intre 3-4 saptamani si 3 luni. Marele pericol pentru realizarea cu succes acestei metode este ca semintele putrezesc inainte de a incolti.
2. Ramuri (taiate la sfarsitul verii-inceputul toamnei). Aceasta metoda este si mai dificila. Alegeti ramuri noi de 9-15 cm, cu 3-4 frunze si taiati-le cu un cutit, dar lasa-ti o parte din tulpina (codita); ramurile se planteaza intr-un ghiveci cu compost si se aseaza la un loc ferit de soare, cu grad mare de umiditate. Ramurile prind radacini dupa cel putin un an.


 

Articole asemănătoare

 • Planta de “Trei Rai”, buna pentru bolile de ficat

  Planta de Trei Rai, ficateaua sau popalnicul iepuresc este o planta micuta, acoperita cu perisori, din familia ranunculaceelor. Planta creste frecvent in padurile de foioase de deal si de munte. Frunzele sale, impartite in trei lobi, raman verzi si in anotimpul rece.

 • Clivia miniata - Crinul iernii

  Planta erbacee, cu frunze arcuite, lungi (40-50 cm) si lanceolate, asemanatoare cu niste curele late, dispuse sub forma de evantai pe un trunchi scurt, Clivia miniata impresioneaza prin florile sale deosebite, de culoare portocaliu intens, rosu-oranj sau galben.

 • Sanchezia speciosa - o planta cu frunzis elegant

  Frunzele mari, groase si ovale, de 20-25 cm, cu nervuri proeminente de culoare galbena, ce constrasteaza puternic cu verdele intens de fond, asigura un efect ornamental deosebit

 • Allamanda cathartica sau Trompeta aurie

  Nativa din regiuni tropicale, in zonele cu ierni blande poate fi cultivata ca arbust de gradina, amplasandu-se in locuri ferite de vant.

 • Clivia

  Clivia este unul din cei mai populari crini de camera. Creste in forma de tufa scurta si deasa. Tulpina este scurta si mult ingrosata, iar din mijlocul frunzelor lungi, liniare, late, de culoare verde inchis, lucioase si asezate in evantai apar tulpini florale foarte viguroase, de 30-60 cm inaltime, care poarta in varf un buchet de flori (12-15) asemanatoare celor de crin rosu-oranj, monocolore sau cu centrul galben. Specia Clivia miniata are flori mai mari, mai deschise, colorate mai intens si orientate in sus. La Clivia nobilis florile sunt mai pale si orientate usor in jos, ca niste clopotei.