Planta de “Trei Rai”, buna pentru bolile de ficat

Planta de Trei Rai, ficateaua sau popalnicul iepuresc este o planta micuta, acoperita cu perisori, din familia ranunculaceelor. Planta creste frecvent in padurile de foioase de deal si de munte. Frunzele sale, impartite in trei lobi, raman verzi si in anotimpul rece. De obicei specia isi arata florile inainte de infrunzirea fagetelor, itindu-se printre frunzele vestede de pe pamant.  

Din specia salbatica de popalnic, omul a creat numerose varietati horticole, cu florile divers colorate.  Varietatile ornamentale de popalnic, se cultiva adesea prin gradini.Hepatica nobilis prefera solurile mediu sau usor acide, afanate si semiumbrite.

Planta de Trei Rai infloreste in martie si aprilie, florile sale fiind albastre, cu petale mari. In ciuda numelui, care indica faptul ca poate fi toxica, planta are unele virtuti medicinale. Popalnicul iepuresc a fost putin studiat din acest punct de vedere, insa, traditia populara il recomanda avand efecte pozitive in bolile de ficat, de unde si numele de hepatica.  De asemenea, acesta are eficienta in meteorism, crampe intestinale, retentie hidrica de natura hepatica, ascita, bronsita si traheita cronica. Popalnicul iepuresc nu se recomanda sa se administreze in caz de gastrita, ulcer gastric sau duodenal, colecistopatii acute sau constipatii rebele.

Pentru a fi folosita in fitoterapie, partea aeriana se recolteaza prin smulgere, in lunile de inceput de primavara, martie-aprilie. Aceasta contine gicozide (hepatolobina, anemonina) si tanin, datorita carora popalnicul iepuresc e astringent, antiinflamator, usor expectorant si hepatoprotector. Din flora spontana se recolteaza doar partile aeriene ale speciei Hepatica nobilis. Este interzisa colectarea, in orice scop, a speciei Hepatica transsilvanica, planta ocrotita de lege.

Daca este intrebuintat in uz intern, popalnicul trebuie amestecat cu alte plante medicinale. Daca este vorba de plagi inflamate, se realizeaza comprese cu infuzie si se aplica pe zona afectata. Intoxicatia cu popalnic se manifesta prin voma, hemoragii digestive, cefalee, colici, aritmii cardiace, perturbari respiratorii.
 

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.  

Articole asemănătoare