Lunaria

lunaria

lunaria

lunaria

Denumire populara: Lopatea, Iarba dragostei, Limba cucului, Pana zburatorului
Familie: Brassicaceae lunaria
Origine: sud-estul Europei si vestul Asiei
Tip de planta: bianuala
Inaltime: 30 - 100 cm
Diametru: 30 cm
Perioada de inflorire: din aprilie pana in iunie
Expunere: plin soare, partial umbra

Descriere:
Majoritatea plantelor sunt bianuale, cu radacini adanci si bine ramificate, pe care se dezvolta tuberi ce aduna peste iarna rezerve de carbohidrat. Frunzele sunt produse initial in perechi si sunt distribuite alternativ de ramuri; au forma de inima, marghini dintate si sunt de culoare verde-deschisa vara si mai inchise iarna. Tulpinile apar primavara devreme si ating de obicei 90 cm (mai mult chiar in circumstante favorabile). Inflorirea incepe de la sfarsitul lunii martie sau din aprilie; florile sunt de obicei purpurii, albe sau un amestec al acestor culori si apar in grupuri pe tulpini separate. Tecile in care se dezvolta semintele sunt mari, plate, ovale si bine prinse de tulpina. La inceputul lunii august, semintele deja coapte cad, iar membrana care le-a tinut devine alb-aurie si ramane atasata de tulpina.

Cultivare si ingrijire:
Lunaria este usor de cultivat si nu necesita ingrijiri speciale. Se adapteaza bine oricarui tip de sol si desi se dezvolta cel mai bine in locuri umbrite sau partial umbrite, are nevoie de cel putin 6 ore de soare pe zi. Odata ce ati plantat semintele si incepe sa creasca, lunaria trebuie udata numai in perioadele de seceta cand pamantul este uscat. Se poate fertiliza o data pe luna daca pare ca planta nu mai creste, si mai ales daca este plantata intr-un pamant foarte sarac.

lunaria

lunaria

lunaria

Ca sa infloreasca primavara, lopatea trebuie sa fie destul de dezvoltata cand intra in iarna. Ea are nevoie de o perioada de cel putin 10 saptamani de temperaturi de 5°C pentru a inflori abundent, astfel ca data la care se seamana semintele trebuie sa fie destul de timpurie pentru a-i permite plantei sa se dezvolte suficient. Se recomanda ca insamantarea sa se faca cel tarziu la mijlocul lui iulie, inceputul lui august.aranjament floral cu lunaria

Lunaria este folosita ca planta decorativa in diferite aranjamente florale. Taiati tulpinile cu teci aurii cat mai aproape de sol, dar aveti grija sa nu le spargeti. Se pun la uscat intr-o camera intunecata, bine aerisita - nu in mediu umed.

Inmultire: seminte plantate la 25-35 cm adancime.

Specii: Lunaria Annua, Lunaria biennis

Info:
- contine 30-40% ulei cu mare continut de acizi grasi, motiv pentru care lunaria este utilizata in producerea unor lubrifianti si chiar a unor produse farmaceutice.
- era considerata a fi o planta cu puteri magice, pe care vrajitorii o adunau noaptea la lumina lunii si o foloseau in incantatii care trezeau mortii.

18.05.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Parcul National Lahemaa, Estonia

    Lahemaa, cel mai vechi si important parc national din Estonia, a luat nastere in anul 1971 pentru conservarea peisajului tipic tarilor cu iesire la Marea Baltica.


Warning: fopen(cache/a76e52b5881d663b09a20f211e28536f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139