Maghiranul, parfum de Mediterana

Este o planta aromata folosita din cele mai vechi timpuri in tarile riverane Marii Mediterane. Imbogateste gustul mancarurilor de legume sau fripturilor de vita dar este folosit si pentru prelucrare in industria cosmetica. Maghiranul - Majorana hortensis, creste ca o tufa de mici dimensiuni si este o planta decorativa potrivita pentru gradinile insorite care nu dispun de foarte mult spatiu. In combinatie cu busuiocul, cimbrul, mararul si cimbrisorul, se obtine un colt feeric care va parfuma gradina si va indeparta tantarii. Daca restul plantelor amintite sunt anuale, magheranul este considerat o planta perena, de aceea el trebuie stramutat toamna intr-un ghiveci de dimensiuni potrivite si adus in casa.

 

Aspectul maghiranului este de tufa, cu o tulpina puternic ramificata, cu frunze mici de 1-2 cm, cu petiolul foarte scurt. Frunzulitele sunt foarte aromate datorita continutului de ulei eteric.

 

Cum cultivam maghiranul

Maghiranul are nevoie de un sol nisipos, cu pH usor acid, de aceea se poate incorpora in pamantul de gradina un amestec de turba si nisip. Se poate cultiva prin insamantare directa si obtinere de rasad.

 

  • Sfat: semintele maghiranului sunt foarte mici, iar atunci cand semanam exista riscul ca plantele sa rasara neuniform, cu zone foarte aglomerate unde plantele se vor dezvolta prea lent sufocandu-se reciproc. Pentru a evita acest lucru, semintele se amesteca foarte bine cu rumegus sau cu un nisip foarte fin si se seamana acest amestec prin imprastiere. In acest fel vom obtine o rasarire uniforma pe toata suprafata solului.

 

Solul in care se seamana trebuie sa fie foarte bine afanat, un sol greu care face crusta la suprafata va impiedica rasarirea plantutelor. Amestecul de seminte si nisip sau rumegus se imprastie cat mai uniform (Nu se ingroapa!). Rasadnita nu trebuie tinuta in lumina puternica, are in schimb nevoie de caldura. Rasadurile ajung la 4-5 cm intr-o perioada de 40-45 de zile si se pot transfera in gradina sau in ghivece.

 

  • Stati ca? Ceaiul de maghiran stimuleaza digestia, mareste pofta de mancare si calmeaza colicile stomacale. Se recomanda si in coboaterea stresului si a insomniilor. Este diuretic. Atentie, ceaiul de maghiran produce pentru o perioada scurta de timp cresterea tensiunii si a temperaturii organismului, de aceea nu se recomanda in zilele caniculare de vara.

 

In gradina el se poate planta atat in cuiburi (2-3 fire la un loc) sau separat, si se poate alterna cu alte plante aromatice (busuioc, cimbru, marar, cimbrisor). Zona in care realizam acest strat trebuie sa fie una bine insorita. Printre tufe, putem aseza bolovani de rau sau chiar stanci de mici dimensiuni, iar printre plante putem aseza un strat subtire de pietris, nisip sau margaritar. Dincolo de efectul estetic, acest strat are rolul de a impiedica aparitia buruienilor si de a mentine o umiditate constanta in sol.

 

  • Sfat: indepartarea buruienilor este obligatorie, deoarece majoritatea plantelor aromatice sunt sufocate rapid de acestea.

 


Se poate pastra peste iarna uscat sau in ulei de masline


Recoltarea se face in cantitati potrivite, rupand ramificatii ale plantei dar avand grija sa nu "tundem" planta de la baza solului, ci de la o inaltime de cel putin 5 cm pentru a nu o impiedica sa isi refaca foliajul. De regula recoltarea se face dimineata dupa rasaritul soarelui, perioada in care continutul de ulei eteric in planta este maxim.

 

In mancaruri se poate folosi atat verde cat si uscat. Pentru iarna, se culeg frunzele de pe tulpina si se maruntesc, si se pot pastra uscate in saculeti de panza sau borcane. Frunzele de maghiran se mai pot pastra scufundate in ulei de masline, aroma lor va ramane mai intensa decat in cazul celor uscate iar uleiul ramas este excelent petru salate.

Dragos Serban
06.09.2006

 

 

  • Supa de rosii minestrone cu maghiran
    • Pentru supa minestrone de baza avem nevoie de 700 g de zarzavaturi proaspete, inclusiv cartofi, morcovi, varza, fasole, rosii, cantitatile se aleg dupa preferinta. Se curata si se spala legumele, se taie in cubulete si se pun intr-o cratita cu 3 l de apa usor sarata. Se adauga 100 g de mazare proaspata sau congelata si se fierbe in vasul partial acoperit, pana ce zarzavaturile se pot intepa usor cu furculita. Dupa fierbere, supa se raceste.

      Separat, intr-o tigaie cu putin ulei de masline se calesc doua rosii curatate de pielite si unul sau doi catei de usturoi zdrobiti.  Cand rosiile s-au inmuiat se iau de pe foc, si se adauga sare si piper dupa preferinte. Tot continutul tigaii se adauga in supa preparata anterior si se presara frunze proaspete de maghiran si bucatele de rosii proaspete.

Supa minestrone

Supa de rosii minestrone



 In bucatarie, o tufa de maghiran pastrata intr-un ghiveci este o sursa proaspata de savoare

Maghrean in ghiveci

Magheran


Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/7947674a244048526dc8b3d5ca44e3b1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139