Magnolia Nigra

Magnolia Nigra (Magnolia liliiflora Nigra) este un soi aparte de magnolie, usor de recunoscut de pasionati si nu numai datorita florilor mari, in forma de pahar, de o culoare purpurie spre rubiniu, inchisa, intensa, iesind usor in evidenta in orice gradina. De altfel este una dintre recomandari pentru cei care au nevoie de o magnolie intr-un spatiu verde nu prea mare, in parcuri sau in gradina mici sau medii, pentru ca este un arbust ce poate atinge pana la patru metri inaltime (in medie majoritatea exemplarelor au peste trei metri), cu o crestere relativ lenta, rezistent la ger si foarte decorativ. Este de preferat sa il plantati solitar sau cel putin la distanta relativ mare intre exemplare, nu doar pentru a-i lasa spatiu sa se dezvolte dar si pentru a putea fi admirat asa cum merita. 
 
Daca Magnolia Nigra are la dispozitie de la inceput un sol propice, usor acid sau neutru, si suficienta lumina atunci ar trebui dupa aproximativ 20-25 de luni de la plantare sa apara si primii muguri, acest soi avand doua perioade de inflorire, prima in aprilie, iar a doua din iunie si pana la inceputul lui septembrie (daca si mediul ambiant o permite). Creste in fiecare sezon cu 15-20 de centrimetri pana isi atinge inaltime de maturitate. Florile de o rara frumusete au de regula peste 10 centrimetri lungime, cu interior alb si parfum placut, puternic. Impactul vizual este cu atat mai puternic cu cat fiecare exemplare de Magnolia Nigra bine ingrijit isi va forma si o frumoasa coroana ramificata, cu frunze verzi, de nuanta inchisa, contrastul dintre acestea si cromatica florilor fiind si mai puternic. Nu are nevoie de ingrijiri deosebite, dar prefera locurile cu mult soare si lumina, rezista chiar si intr-un mediu urban relativ poluat si poate fi plantat, daca este necesar, si intr-un ghiveci de mari dimensiuni. 
 
Magnolia Nigra este una dintre cele mai bune alegeri pentru un arbust decorativ care iese usor din comun prin frumusetea florilor, dar si daca va doriti un soi rezistent la variatiile de temperatura si care nu necesita o atentie deosebita.

Foto: jparkers.co.uk

 

 

Articole asemănătoare

 • Magnolie Leonard Messel

  Unul dintre cele mai populare si mai indragite soiuri de magnolie, Leonard Messel este o varietate de talie medie (la maturitate are in jur de patru metri inaltime) cu flori in forma de stea, de o nuanta roz cu tenta visinie si alb in interiorul celor 12 petale.

 • Cinci lucruri pe care (poate) nu le stiati despre bambus

  Bambusul este o planta cu adevarat miraculoasa: creste surprinzator de rapid, tulpinile sunt rezistente la socuri si presiune, dar in acelasi timp elastice, este comestibil, utilizat in medicina traditionala orientala, are puternice proprietati antibacteriene.

 • Nucile, alimente care asigura functionalitatea creierului

  Datorita formei pe care o au, si nu numai, nucile sunt foarte frecvent asociate cu creierul nostru, caruia ii ofera din cate se pare multiple beneficii. Astazi, datorita stiintei, oamenii inteleg mult mai mult decat in trecut cu privire la modul in care alimentele isi pun amprenta asupra starii noastre de sanatate.

 • Parcul dendrologic Simeria, jud. Hunedoara

  Parcul dendrologic Simeria se afla in orasul omonim din judetul Hunedoara, la o distanta de circa 10 km fata de Deva.

 • Frunzele de dud si sanatatea

  Morus alba si Morus nigra sunt numirile stiintifice care li se atribuie celor doua specii de dud diferentiate de pigmentul fructelor. Dudul este apreciat pentru fructele suculente gustoase si pline de vitamine din care gospodinele prepara dulceturi.