Malnutritia si subnutritia

 Malnutritia este caracterizata ca o neconcordanta intre cantitatea consumata de alimente si alte elemente nutritive necesare organismului.

Malnutritia este un dezechilibru asociat frecvent cu subnutritia.

Subnutritia este caracterizata de lipsa unor substante nutritive vitale de care are nevoie organismul pentru a se dezvolta si pentru a functiona intr-un mod normal.

Aceste dereglari se pot datora aportului insuficient de nutrienti absorbiti din alimente.

In perioada copilariei, adolescentei si sarcinii, sprijinul nutritional adecvat este un element esential pentru cresterea si dezvoltarea normala a unui organism.

O alimentatie precara provoaca adesea copiilor o afectiune numita marasmus. Aceasta se caracterizeaza printr-un organism ce nu se dezvolta adecvat.

In cazul in care aportul de calorii este suficient, chiar daca mancarea este lipsita de proteine, un copil se poate imbolnavi de kwashiorkor, o afectiune a ficatului caracterizata prin edem, apatie si dezvoltare intarziata.

Insuficienta vitaminelor in organism impiedica totodata formarea normala a tesutului osos.

Malnutritia generala se dezvolta de multe ori lent, in luni sau ani. In ceea ce priveste nutrientii din organism - atunci cand sunt consumati - incep sa apara schimbari la nivel celular care afecteaza procesele biochimice si scad capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor.

In timp, malnutritia dezvolta urmatoarele simptome:

- anemie;

- pierdere in greutate, scaderea masei musculare, senzatie de slabiciune;

- piele uscata solzoasa;

- edem (este o umflatura nedureroasa, care este rezultata din acumularea de lichid seros in tesuturi);

- pierderea pigmentului parului;

- unghii friabile si malformate;

- deranjamente stomacale cronice;

- vindecarea lenta a ranilor;

- dureri osoase si articulare;

- intarzierea cresterii (la copii);

- dezechilibre mentale precum confuzia si iritabilitatea;

- gusa;

Severitatea acestor simptome depinde de intensitatea si de durata deficientei nutritive. Unele modificari, cum sunt cele la nivel nervos si osos, pot fi ireversibile.

Bolile cronice pot fi asociate cu pierderea de nutrienti, cresterea cererii de nutrienti si/sau sindromul de malabsorbtie.

In tratamentele subnutritiei se incearca restaurarea substantelor nutritive care lipsesc dintr-un organism.

O persoana care sufera de malnutritie din cauza unei boli cronice trebuie monitorizata regulat.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu ananas si iaurt

    O bautura buna pentru orice anotimp, o reteta la care puteti folosi ananas proaspat, dulce si aromat, sau congelat, alaturi de sucul abia stors sau din cutie.

  • Cacao fierbinte cu rom si scortisoara

    O cana de cacao fierbinte, eventual cu putina frisca sau scortisoara, este ideala in zilele reci de iarna (si nu numai). Dar in aceasta reteta puteti adauga un rom brun sau alb, simplu sau cu arome si mirodenii, pentru un gust complex, cu note de sarbatoare.

  • Supa-crema de morcovi si ghimbir pentru un sistem imunitar puternic

    Dulce, dar cu note picante aduse de ghimbir, cu putine calorii pentru primul fel sau o gustare, delicioasa atunci cand este mancata fierbinte si relativ usor de pregatit, este o supa-crema de toamna sau iarna care are un gust bun si este utila si pentru un sistem imunitar mai puternic. Cu multe vitamine, ne ajuta sa rezistam mai usor in perioada rece in fata racelilor de sezon.

  • Smoothie cu unt de arahide si scortisoara

    O bautura consistenta si aromata, cu note intense de scortisoara si gust dulce.

  • Smoothie de toamna cu mere si mirodenii

    Merele sunt fructul preferat pentru multi dintre noi, iar in aceasta reteta veti descoperi o bautura de toamna, sanatoasa si aromata, al carei gust aminteste de cel al unei placinte cu mere.