Metode de ingrijire a plantelor de apa iarna

iazul cu nuferiUnele plantele anuale de apa nu rezista pe timpul iernii, asa ca trebuie sa le smulgeti si sa le aruncati, sau sa le puneti in tarcul cu compost. Cat despre nuferi, mai ales speciile tropicale, care v-au costat o gramada de bani, probabil ca vreti sa faceti ceva ca sa nu ii pierdeti. Odata cu apropierea iernii, cand temperatura apei din iaz scade, nuferii intra in faza de stagnare. Daca mai apar frunze noi, acestea vor fi foarte mici si vor ramane sub apa, aproape de pamant. Indepartati foliajul devenit maroniu si asezati nufarul in cea mai adanca zona din iaz.

nufarNuferii obisnuiti
Exista mai multe metode de protejare a nuferilor obisnuiti peste iarna:
1. Daca preferati sa ii lasati afara, acoperiti iazul cu placi de lemn, asezate una langa alta; deasupra puneti straturi de paie sau frunze, peste care asezati pietre. Primavara, pe masura ce se dezgheata zapada, iazul trebuie descoperit ca sa preveniti cresterea prematura a buruienilor.
2. Alta metoda este sa ingropati radacina nufarului in pamant. Faceti o groapa adanca de 45-60 cm si accoperiti-o apoi cu frunze sau paie. Cand vine primavara, replantati nufarul in iaz.
3. O alta optiune este sa pastrati nuferii in pivnita sau intr-un garaj incalzit. Radacina nufarului trebuie invelita intr-o tesatura de iuta, muschi sau frunze; pamantul se inveleste in ziar si totul se inchide intr-o punga de plastic. Din cand in cand e bine sa verificati daca pamantul este umed.

Nuferii tropicalinuferi tropicali
De cele mai multe ori, speciile tropicale de nuferi sunt tratate ca plante anuale. Ele continua sa infloreasca pana intra in perioada de stagnare.
1. Daca vreti sa salvati nuferii tropicali pe perioada de iarna, cel mai bine e sa ii depozitati intr-o sera, intr-un spatiu de numai 10-20% din capacitatea iazului - intr-o cada sau un butoi. Nu fertilizati nufarul iarna.
2. Alta metoda este sa il puneti intr-un acvariu. Plantati nufarul intr-un ghiveci de 10-15 cm si scufundati-l intr-un acvariu sau butoi cu capacitatea de cel putin 75 litri. Deasupra asezati o lampa fosforescenta, nu pentru a incuraja dezvoltarea nufarului, ci pentru a-l tine in viata.
3. Cand frunzele nufarului s-au ofilit scoateti radacina plantei, spalati-o bine si lasati-o sa se usuce normal, in cateva zile. Dupa ce s-a uscat trebuie sa o puneti intr-o punga de plastic sau un borcan, inauntru turnati apa distilata sau nisip putin umed si puneti-l intr-o camera racoroasa si intunecoasa (10-18C). Pe timpul iernii trebuie sa verificati regulat radacina; daca apa distilata miroase urat sau si-a modificat culoarea trebuie sa o inlocuiti cu alta.

Cand vine primavara, nuferii tropicali se planteaza in apa numai cand temperatura este de cel putin 21C. Nu va grabiti sa scoateti iar planta in aer liber pentru ca poate intra iar in faza de stagnare sau, mai rau, se poate ofili de tot.

Alte plante
Daca vreti sa salvati si celelalte palnte de pe marginea iazului, aduceti-le in casa si tratati-le ca pe plantele de interior. Trebuie sa le tineti in camere bine luminate, cu atmosfera umeda.

Articole asemănătoare

 • 6 reguli de baza pentru udarea corecta a plantelor

  Vara este anotimpul care impinge frecvent detinatorii de gradini spre doua extreme: udarea insuficienta si udarea exagerata a plantelor

 • Plante suculente pentru interiorul casei

  Cea mai specifica insusire a plantelor suculente o constituie adaptarea la conditiile de seceta. Organele vegetative aeriene, carnoase, sunt adevarate rezervoare naturale de apa si nu de putine ori s-a intamplat ca acestea sa salveze vieti in desert.

 • Irigarea corecta a plantelor

  Din cauza unei ingrijiri precare sau neregulamentare si a influentelor externe ale mediului inconjurator plantele pot avea parte de mai mult rau fata de cel pricinuit de boli si daunatori. De aceea este esential sa reactionam la primul

 • Viata secreta a plantelor

  Plantele au secrete la fel cum si fiintele umane au. Afirmatia poate fi gasita in cartea scrisa in limba engleza de Peter Tompkins si Christopher Bird si care poarta titlul "The Secret Life of Plants" (Viata secreta a plantelor).

 • Proprietatile medicinale ale castanului de apa

  Castanul de apa (Water Chestnut, Eleocharis dulcis) isi are originea in China. Numele sau este cunoscut si ca "mah tai" si fructele sale au fost consumate inca din antichitate, continuand si astazi sa ocupe un rol important in bucataria chineza.