6 reguli de baza pentru udarea corecta a plantelor


Vara este anotimpul care impinge frecvent detinatorii de gradini spre doua extreme: udarea insuficienta si udarea exagerata a plantelor. Nu s-ar putea spune care dintre cele doua greseli este mai putin daunatoare, pentru ca in ambele cazuri urmarile sunt aceleasi, plantele mor. Pentru a gasi calea de mijloc, care sa nu permita nici ofilirea florilor din cauza secetei si nici putrezirea radacinilor, trebuie stabilite in primul rand “regulile jocului”. Reguli pe care din pacate nu dumneavoastra le faceti de aceasta data, ci natura atotstapanitoare.  Asadar, iata care sunt lucrurile pe care trebuie sa cunoasteti data viitoare inainte sa udati gradina:         

1. Umiditatea trebuie sa se pastreze constanta. Supravegherea permanenta joaca un rol deosebit in indeplinirea acestui deziderat. Orice udarea trebuie urmata de o uscare usoara a solului inainte de cea urmatoare. Acest lucru ajuta la cresterea radacinilor si la evitatarea riscului de putrezire. Cea mai simpla metoda de verificare a umiditatatii este sa dati stratul superficial de sol la o parte usor cu mana pentru a vedea cum este solul in profunzime.

2. Udati mai bine rar si suficient.  Pentru majoritatea florilor din gradina, o udare sau doua pe saptamana este suficienta, cu conditia sa irige in profunzime. Este preferabila o udare cu multa apa si mai rara, decat una cu putina apa, la intervale scurte de timp.   

3. Udati plantele dimineata sau seara. Aceasta regula este strans legata de cea precedenta. Udarea va fi “suficienta” in masura in care plantele beneficiaza in masura cat mai deplina de apa. Or, daca facem acest lucru in timpul zilei, riscam ca o parte din apa sa se evapore in atmosfera si sa nu mai ajunga la destinatie. De aceea, perioadele favorite ale zilei pentru udare sunt dimineata si seara, indata dupa apus.

4. Udati individual dar distribuiti in mod egal apa. Daca udati mereu o singura radacina va creste bine doar aceasta radacina iar nutrientii se vor absorbi in sol in mod neadecvat. Prin urmare, intotdeauna udati si in jurul plantei si distribuiti apa pe intreaga zona de udare.

5. Udati plantele etapizat. Pentru a ajunge la radacini in ipostaza “salvatoare”, apa are nevoie de cateva momente pentru a se infiltra in sol. Se recomanda udarea plantelor cu cantitati moderate de apa, astfel inca sa fie evitata supraincarcarea solului, periclitarea sanatatii plantelor si risipa de apa. 

6. Feriti frunzele de umezeala. Excesul de umiditate nu reprezinta o amenintare doar pentru radicinile plantelor. Trebuie sa stiti ca, in aceeasi masura pot fi afectate si frunzele. Frunzele ude lasate peste noapte devin frunze bolnave (mucegaiesc), iar cele lasate in soare capata urme de arsuri usoare ( efectul arderii cu sticla pe care il au stropii de apa).

 

Sursa foto: naturehills.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sos usor picant in stil oriental

    Sos de soia, ulei de susan si otet de orez, ingredientele de baza pentru un sos excelent pentru pui, peste, orez, legume, versatil si aromat.

  • Fructe si legume bogate in vitamina A

    Nu este un mit ca morcovii, o gustare dulce si sanatoasa si un ingredient de baza pentru diverse retete, au multa vitamina A. Au fibre, putine calorii, sunt versatili si ofera corpului in doar 100 de grame de patru pana la cinci ori ncesarul zilnic de vitamina A.

  • Cartoful in medicina naturista

    Sub forma de suc proaspat sau cataplasme cu cartofi cruzi, rasi sau taiati felii subtiri (mai rar fierti) sunt neasteptat de eficienti pentru tratarea naturista a unui numar impresionant de afectiuni, unele dintre ele cronice.

  • Reguli de baza pentru intretinerea gazonului

    Verdele crud din fata casei este unul dintre lucrurile marunte care ne bucura si relaxeaza in fiecare zi de vara.

  • Cum asociem culturile de legume?

    Legumele au devenit o cerinta de baza pentru alimentatia zilnica, atat vara cat si iarna, iar consumul lor este in continua crestere.


Warning: fopen(cache/ea83e3344289c5325ac9c35612e28330) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139