Mimosa pudica

mimosa pudica (a)

mimosa pudica (b)

mimosa pusica (c)

Familie: Mimosaceae
Origine: Brazilia
Inaltime: 1,5 m
Diametru: 90 cm

Descriere:
Mimosa pudica este o planta anuala, vesnic verde. Este cultivata ca o curiozitate - frunzele sunt asemanatoare frunzelor de feriga, si se strang daca sunt atinse sau expuse la o flacara (de obicei se redeschid in cateva minute). Tulpina este dreapta, subtire si cu multe ramuri. Florile sunt mici, roz si cu puf, in forma de minge; apar vara.

Mimosa pudica se adapteaza foarte usor la orice tip de sol, dar este sensibila la seceta si inghet; e bine sa fie amplasata intr-un loc insorit. Pamantul trebuie sa fie moderat de jilav, iar temperaturile din mediu sa se incadreze intre 15 - 30 grade Celsius. Aveti grija cand mutati planta sau ii schimbati ghiveciul, sa nu ii deranjati prea mult radacinile. Mimosa poate fi o planta destul de greu de ingrijit. Este foarte important sa nu o udati prea mult.

mimosa pudica (d)

mimosa pudica (e)

Cultivare si ingrijire:
Mimosa pudica prefera locurile aflate in plin soare si pamantul usor drenabil, fertil. Se uda bine in perioada de dezvoltare si mai rar iarna. In rest, nu se uda prea mult - se lasa sa se usuce pamantul intre udari.

Inmultire:
1. Seminte - se pun in apa foarte fierbinte, in care se lasa peste noapte, dupa care pot fi plantate in vase cu 6 cm diametru, sau cate trei seminte intr-un vas de 15 cm. Cand noile plantute ating 10 cm inaltime, alegeti-o pe cea mai viguroasa.
2. Butasi. 

Probleme si daunatori:
Frunzele mimosei pot fi infestate cu insecte care cresc in interiorul unei cochilii albe, asemanatoare cu cea de matase. Pentru a le indeparta, folositi un bat care are la capat o bucata de vata imbibata in spirt. Daca sunt prea multe insecte, e mai bine sa aruncati planta si sa nu mai folotiti ghiveciul sau locul in care a fost plantata pentru alte flori.

Info:
- structura chimica a mimosinei - substanta extrasa din mimosa pudica -, este cercetata de companiile farmaceutice in vederea folositii ei in diferite produse terapeutice.

24.05.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Plante neobisnuite

    Un adevarat campion, aceasta bizara planta din Namibia poate fi intalnita doar aici, in zonele desertice, si pare sa reziste in orice conditii, oricat de dificile.

  • Flori potrivite pentru cadoul de Ziua Indragostitilor

    Fiind acea luna din an care include sarbatoarea Dragobetelui, februarie tinde sa-si piarda orice conotatie secundara, pentru ca - mai mult decat orice - oamenilor le place sa iubeasca si sa fie iubiti.

  • De ce flori ne bucuram in noiembrie?

    Desi vremea devine tot mai intunecata si mai rece in noiembrie, exista unele flori care prospera chiar si in aceste conditii dificile. Spre incredintare va prezentam o lista a celor mai populare flori care se intalnesc in perioada aceasta a anului in gradinile zonelor temperate ale globului.

  • Plante ce prezic cutremure si atrag undele electromagnetice

    Exista multe ciudatenii in lumea plantelor si fascinatia oamenilor pentru lucrurile iesite din comun a facut ca unele plante sa primeasca atribute din cele mai stranii...

  • Feng Shui si plantele de interior

    In Feng Shui, plantele genereaza propriul lor camp de energie ch'i, creaza o atmosfera mai proaspata si ajuta la compensarea elementelor moarte din casa, cum ar fi plasticul si alte substante sintetice. Asezati plantele...


Warning: fopen(cache/ca3b680143eb232bd86a189a42b3d401) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139