Nasturelul, o planta medicinala de primavara


Oamenii au apelat din cele mai vechi timpuri la plante pentru a se trata de boli. Despre remediile bazate pe nasturel se vorbeste putin in zilele noastre, dar acum o suta si mai bine de ani, lumea avea un respect deosebit fata de acestea. Denumirea romaneasca are o etimologie neclara, unii considera ca este o simpla imitatie a denumirii latine.

Daca esti adeptul unui stil de viata sanatos atunci, probabil, te intereseaza mai mult fitoterapia decat tratamentele moderne cu substante chimice. Nasturelul (Nasturtium officinalis) este o planta care creste spontan la noi, in locurile cu multa umezeala. Planta trebuie consumata prospata fiindca prin uscare isi pierde principiile active.

 Colectarea lastarilor si a frunzelor se face primavara, in functie de cat de blanda este vremea, din martie pana in luna mai. Datorita proprietatilor antiscorbutice, remineralizante, hiperparatiroidice si depurative se recomanda adesea in astenia de sezon, in curele de detoxifiere si diverse afectiuni ale pielii.

Nasturelul are gust aromat, usor picant, si poate da multa savoare salatelor.  In plus, ofera acesteia o serie de substante benefice in cele din urma organismului: vitamina A, vitamina B1, vitamin B2, vitamina C, fier, magneziu, fosfor, zinc, calciu, protide.  Compusii iuti ai nasturelului pot distruge celulele canceroase si au proprietati ce trateaza infectiile cailor respiratorii.

De aceea, primavara cand suntem cei mai vulnerabili la imbolnaviri, nasutrelul ne va fi de mare folos in combaterea racelii, a gripei si bronsitei. Pentru ca se comporta ca antidot pentru nicotina, curele cu nasturas sunt indicate fumatorilor. Planta este indicata si in ulceratii tegumentare, arsuri, gingivite, paradontoze si impotriva caderii parului.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Tratamente naturiste cu plamanarica

  O planta medicinala cunoscuta de specialistii in medicina naturista ca un valoros aliat in tratarea bolilor de plamani (de unde si numele), plamanarica (Pulmonaria officinalis) mai este cunoscuta si ca mierea ursului, tutun de padure, albastrea sau cuscrisor, fiind o planta erbacee, perena, cu flori de un rosu-violet.

 • Lingurea in tratamentele naturiste

  O planta erbacee pe care o intalnim adesea, cu multe inflorescente mici, albe, cu patru petale, grupate in spice terminale, frunze in forma ovala, ce descresc de la baza plantei spre varf, lingurea este si o planta medicinala cu multa vitamina C si efect dezinfectant si astringent.

 • Bobornicul pentru sanatate

  O planta medicinala pe care o intalnim de regula in preajma locurilor umede (lacuri, rauri, izvoare), cu tulpini cilindrice, frunze zimtate si carnoase alaturi de florile albastrui, bobornicul este recomandat de cunoscatori pentru proprietatile sale curative si detoxifiante.

 • Reventul pentru medicina naturista

  O planta erbacee de cultura, rezistenta si cu aspect viguros, depasind adesea doi metri inaltime, reventul este si o planta medicinala ai carei rizomi se folosesc in diverse tratamente alternative.

 • Peperomia, o planta de succes pentru casa si birou

  Avand un aspect interesant si fiind usor de ingrijit, peperomia a devenit o planta destul de populara in domeniul decoratiunilor interioare.