Padurea Mociar, cea mai batrana din Romania

In drum spre statiunea Sovata veti intalni satul Nadasa, o pitoreasca asezare intinsa de-a lungul vaii cu acelasi nume, strajuita de dealuri domoale acoperite cu pajisti si paduri.

Localitatea Nadasa din judetul Mures nu este nici pe departe un nume sonor printre destinatiile turistice autohtone dar aceasta nu inseamna ca ar fi mai prejos decat ele. Aici in apropiere de Reghin, la o altitudine de 400 si pe o suprafata de 569 de ha, se intinde Padurea Mociar recunoscuta in unanimitate de biologi ca fiind cea mai batrana din tara noastra.

Potrivit estimarilor, circa 300 de arbori au varsta cuprinsa intre 650 si 720 de ani, fapt care ii face contemporani cu cele mai importante momente petrecute in ultimul mileniu. Jumatate dintre stejari s-au uscat deja, mor practic "in picioare" netulburati de interventia antropica.

Totusi, daca absenta defrisarilor pe acest fond este binevenita, nu la fel se poate spune si despre lipsa de interes fata de protectia rezervatiei floristice. Dand la o parte accesibilitatea redusa, Padurea Mociar se confrunta cu o problema nascuta chiar in interiorul sau: arborii batrani, pe care abia daca ii pot cuprinde patru oameni tinandu-se de mana, sunt sufocati de stejarii tineri.

Din Padurea Mociar izvoraste si un afluent al raului Mures, paraul cu acelasi nume. Fauna este caracteristica padurilor de stejari din zonele colinare, fiind intalnite animale de talie mica si medie, precum: iepurele, capriorul si mistretul, si o serie de pasari rapitoare de zi si de noapte.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/839877d4bc28f76e898a71279acbb29d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139