Padurea ecuatoriala - plamanul verde al planetei

 

Foto: partenia.org

 

Padurile ecuatoriale sunt rezultatul climatului cald caracterizat prin variatii termice mici si precipitatii abundente pe intreg parcursul anului. Asa cum indica si numele, padurile ecuatoriale se gasesc pe teritoriul statelor traversate de linia care desparte cele doua emisfere, pana la 10 grade latitudine nordica si sudica.   

 

Rolul si importanta padurii ecuatoriale in mentinere echilibrului global au fost indelung cercetate de specialisti de-a lungul timpului.

 

Procesul de fotosinteza intens ce are loc in aceasta regiune este capabil sa influenteze evolutia climei, curentilor de aer, a vegetatiei si chiar a faunei. Cele 7 milioane km patrati de padure absorb o mare cantitate de dioxid de carbon si elibereaza oxigen. 

 

Caracteristicile climatice au creat conditii favorabile pentru formarea unei paduri vesnic verzi aflata in continua dezvoltare, atat in plan vertical cat si in plan orizontal. Pentru ca se da o adevarata lupta in scopul de a beneficia de lumina solara, plantele luxuriante sunt dispuse etajat.

 

Cea mai mare densitate a formatiunilor vegetale se gaseste desigur in etajul inferior, acolo unde cresc liane si plante lemnoase agatatoare. Tot aici vietuiesc numeroase specii de animale de diferite marimi, unele dintre ele aflate chiar in pericol de disparitie din cauza impactului negativ al societatii umane.

 

Printre speciile de arbori intalnite in padurile ecuatoriale amintim: abanosul, arborele de cauciuc, arborele de cacao si palmierul de ulei. De fapt, peste 50% dintre speciile de plante si animale de pe glob se dezvolta in acest tip de mediu.

 

Desi exploatarea materialului lemnos nu prezinta un avantaj economic mare din cauza costurilor ridicate pe care le implica, zonele defrisate au o dinamica extrem de pronuntata. Se estimeaza ca 20,4 milioane de hectare de padure ecuatoriala sunt defrisate anual la nivel global.

 

Zonele industriale de extractie a mineralelor si suprafetele agricole sunt cele care iau locul padurilor ecuatoriale in majoritatea cazurilor.

 

Preluarea controlului asupra ratei enorme a defrisarilor reprezinta una dintre cele mai mari provocari ale ecologistilor din intreaga lume. 

 

 

 

Articole asemănătoare

  • Primavara astonomica incepe astazi!

    Daca ziua de 1 martie marcheaza prin traditie trecerea de la iarna la primavara, in calendarul popular, aceea in care se produce echinoctiul de primavara semnaleaza oficial, din punct de vedere astronomic, tranzitia la noul anotimp.

  • Plante curioase

    Perceptia oamenilor asupra mediului in care traiesc este subiectiva, niciodata un inuit nu va putea privi de pilda padurea ecuatoriala in acelasi mod cu un locuitor oarecare al continentului negru.

  • Ingrijirea plantelor tropicale

    Frunzisul bogat si verde al plantelor tropicale este foarte interesant in majoritatea gradinilor, atragand de la o zi la alta tot mai multi gradinari.

  • Gard viu cu Symphoricarpus albus sau decor cu bobite albe

    Arbust ornamental, Symphoricatus albus cucereste prin aspectul general si prin fructele sale mici si rotunde, de culoare alba, foarte contrastante pe frunzisul verde inchis.

  • Luna iunie si o gradina cu maci si garofite

    Pana sa ajungem la atat de doritul nostru concediu ne putem relaxa in mijlocul gradinii, la umbra arborilor, in mijlocul florilor de sezon.


Warning: fopen(cache/6f240c777627ab9e2d388cfa9e9458f5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139