Gard viu cu Symphoricarpus albus sau decor cu bobite albe

plante pentru gard viu

 

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

Denumire stiintifica: Symphoricarpus albus

 

Denumiri comune: Hurmuz, Carmaz, Boabe de zapada

 

Familie: Caprifoliaceae

 

Origine: zone temperate din America de Nord si America Centrala

 

 Aspect si prezentare: Arbust ornamental, Symphoricatus albus cucereste prin aspectul general si prin fructele sale mici si rotunde, de culoare alba, foarte contrastante pe frunzisul verde inchis. 

 

Este adesea intalnit in componenta gardurilor de imprejmuire a gradinilor din mediul urban. In zonele cu clima temperata si cu ierni blande, Symphoricatus albus poate fi considerat un arbust persistent, intrucat isi pastreaza frunzisul chiar si in anotimpul rece.

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Are nevoie de lumina intensa pentru a dezvolta coroana bogata, frunzis dens si pentru a inflori. Iubeste spatiile deschise si suporta bine soarele direct al amiezilor de vara.

 

Caldura il ajuta sa creasca rapid si contribuie la calitatea infloririi. In zonele cu temperaturi reduse, inflorirea este sporadica si mult redusa. O temperatura ideala de cultivare a acestui arbust ar trebui sa se situeze intre 12 si 24 grade Celsius, dar nu pateste nimic daca acestea ajung pana la 30 grade Celsius. Iarna tolereaza chiar si -10 sau chiar -15 grade, dar trebuie protejat de curenti sau vanturi puternice.

 

Are nevoie de udari abundente doar in timpul anotimpului calduros, in restul anului multumindu-se cu ceva mai putina apa, permitandu-i-se solului sa se usuce intre udari.

 

Nu emite pretentii in privinta umiditatii atmosferice, tolerand usor chiar si aerul uscat din zonele urbane de campie.

 

Substrat de cultura poate fi orice pamant obisnuit de gradina, cu pH neutru sau usor acid, dar accepta si soluri mai sarace, chiar usor argiloase. Acesta este unul din motivele pentru care este des utilizat in zonele de imprejmuire a spatiilor verzi din orase, unde solurile nu exceleaza in ingrasaminte sau nutrienti.

  

Faptul ca nu necesita fertilizare este un alt plus in alegerea acestei specii, fie ca arbust solitar ori in grup, pentru decorarea gradinilor.

 

Inflorirea este putin vizibila si are loc cam pe la mijlocul verii, incepand cu luna iulie. Mici floricele rozalii, ca niste lacramioare, apar din loc in loc, catre varful tulpinilor, in ciorchini de 3-4 cm.  In decurs de cateva saptamani acestea lasa in urma fructe mici albe, ca niste bobite de ceara, foarte aspectuoase, pe fondul verde al frunzelor. Trebuie specificat ca bobitele sunt toxice pentru om.

 

Se inmulteste prin butasirea lastarilor si prin seminte. Cea mai la indemana metoda de propagare ramane,totusi, cea a butasirii. Pentru aceasta se aleg varfuri de lastari semilemnificati, care sa contina minim 3-4 noduri si se planteaza in substrat usor, la caldura si umiditate constante. 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Tundeti tufele primavara inainte de infrunzire. Le veti oferi astfel un port compact si le veti ajuta sa se indeseasca. Nu necesita protectie deosebita pe perioada iernii, dar nu le plantati in locatii maturate de vanturi puternice.

 

Indienii din  America foloseau lemnul acestui arbust pentru realizarea pipelor folosite la ceremonii.

 

Alte specii si varietati: S. occidentalis, S. mollis, Smicrophyllus, S. mexicanus, S. orbiculatus (fructe purpurii), S. orephilus, S. rotundifolius, S. sinensis.

 

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu mar si scortisoara pentru un plus de energie

    O bautura cu un gust de placinta cu mere, calda sau rece, plina de dulceata si cu notele exotice ale scortisoarei, excelenta ca gustare atunci cand este nevoie de mai multa energie. Poate fi o alegere buna si pentru cei care fac sport, pentru ca revigoreaza si ajuta corpul sa isi revina dupa efort.

  • Sos usor picant cu ghimbir si usturoi

    Un sos cu influente asiatice, cu gust puternic si putin picant, bun pentru o gama larga de retete din carne de pui, porc, legume sau peste.

  • Sos dulce-acrisor cu zahar brun si sos de soia

    Un sos versatil si aromat, bun pentru friptura de porc, pui, legume coapte, orez, practic o gama larga de retete carora le va da un gust cu adevarat memorabil. Cu fulgi de chili sau un pic de ghimbir proaspat ras ii puteti da note iuti sau picant-asiatice, totul intr-un joc al gusturilor care nu va lasa pe nimeni indiferent.

  • Laleaua Parrot Blue

    Daca suntem deja obisnuiti cu lalele rosii sau galbene, aceasta varietate exotica si rar intalnita surprinde prin coloritul aparte al petalelor, un violet deschis spre indigo, cu zone albe, ideal pentru orice gradina sau pentru ghivece asezate pe balcon.

  • Amenajarea gradinii intr-un spatiu restrans

    Cand vine vorba de amenajarea unei gradini, multa lume se loveste de problema spatiului prea mic si de calculul lungimii si latimii atunci cand trebuiesc plantate plantele perene care sa dea nastere unui gard viu, frumos colorat. Nici timpul nu ajuta prea mult atunci cand trebuiesc puse la punct detaliile designului gradinii.


Warning: fopen(cache/76d4f66fdf8c656402b1db872c0e1886) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139