Papalaul - o planta medicinala virtuoasa nestiuta

Putin cunoscuta chiar si in randul specialistilor, planta numita papalau,  cireasa ovreiului sau maselare a cunoscut o utilizare indelungata in sanul medicinei populare. Secole de-a randul popoarele vechi ale Europei si Asiei au folosit-o deopotriva in intratamentul diverselor afectiuni si pentru vitaminizarea organismului.

Fitoterapeutii atrag atentia sa nu o neglijam si ne sfatuiesc sa facem uz de virtutile cu care a inzestrat-o natura. Fructele mature de culoare rosie-portocalie, numite si cirese de iarna, au un continut bogat de vitamine, exceland printr-o cantitate de vitamina C apeciata a fi de doua ori mai mare decat cea regasita in lamaie. In compozitia fructelor mai intra acidul citric, alcaloizi, substante minerale si zaharuri.   

Se intrebuinteaza fructele in stare proaspata recoltate cand ajung la maturitate fiziologica, sau sub forma de decoct. Planta contine fisalina, o substanta amara care-i ofera efectul diuretic, febrifug, decongestiv si antiinflamator si o face utilizabila in bolile reumatice si metabolice.

Administrat extern, papalaul calmeaza durerile reumatismului prin efectuarea unor bai locale cu decoct obtinut prin fierberea a 60-120 g planta/litru timp de 15-20 minute. Papalaul este si un remediu abil in eruptiile cutanate,  afectiunile hepato-biliare si durerile dentare si de urechi.

Datorita zaharozei, fructele sunt baza unor delicioase dulceturi in gospodarie, iar in industria alimentara contribuie la gustul sublim al marmeladei si bomboanelor.   

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cretusca in medicina naturista

    Cretusca este o planta medicinala cunoscuta in popor si ca barba popii, barba caprei sau pepenea, de la care se recolteaza partile aeriene pentru tratarea mai multor afectiuni acute si cronice.

  • Lichenul de piatra si medicina naturista

    Este o planta medicinala cu efecte calmante, antiinflamatorii si antibiotice, dar si detoxifiante.

  • Tratamente naturiste cu plamanarica

    O planta medicinala cunoscuta de specialistii in medicina naturista ca un valoros aliat in tratarea bolilor de plamani (de unde si numele), plamanarica (Pulmonaria officinalis) mai este cunoscuta si ca mierea ursului, tutun de padure, albastrea sau cuscrisor, fiind o planta erbacee, perena, cu flori de un rosu-violet.

  • Lingurea in tratamentele naturiste

    O planta erbacee pe care o intalnim adesea, cu multe inflorescente mici, albe, cu patru petale, grupate in spice terminale, frunze in forma ovala, ce descresc de la baza plantei spre varf, lingurea este si o planta medicinala cu multa vitamina C si efect dezinfectant si astringent.

  • Bobornicul pentru sanatate

    O planta medicinala pe care o intalnim de regula in preajma locurilor umede (lacuri, rauri, izvoare), cu tulpini cilindrice, frunze zimtate si carnoase alaturi de florile albastrui, bobornicul este recomandat de cunoscatori pentru proprietatile sale curative si detoxifiante.


Warning: fopen(cache/cbc6d11f489c18bfcd0ce9f1ed2f8367) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139